Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmelik değişikliği Kadıköy’de protesto edildi: “Zeytin ağacı kömüre, taş ocaklarına, madenlere kurban edilemez”

Resmi Gazete’de 1 Mart günü yayımlanan karar ile tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlarda ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerine izin verilebilecek. Bu karar başta zeytincilik ile geçimini sağlayanlar olmak üzere, ülkenin birçok yerinde tepki ile karşılandı.

İstanbul-Kadıköy’de İklim Adaleti Koalisyonu’nun çağrısıyla bir araya gelen çevreciler bugün (4 Mart) eylemdeydi.

Grup adına konuşan Burcu Kiriş, “Sözde kamu yararı, gerçekte kimin yararı?” diye sordu.

Tüm dikkatlerin Rusya ile Ukrayna arasında savaşa yöneldiği bir dönemde değişikliğin gündeme geldiğini belirten Kiriş, “Adeta fırsattan istifade. Her seferinde ekoloji örgütleri, sektör örgütleri ve zeytin üreticileri ortak mücadelesi ile geri püskürtülen bu girişim bugün yine karşımıza çıkarıldı” dedi.

“Zeytinliklerin ölüm fermanı olacak”

Zeytinliklerin ölüm fermanı olacağını söyleyen Kiriş, bu değişikliği kabul etmeyeceklerini söyledi:

“Kutsal ve ölümsüz zeytin ağacı kömüre, taşocaklarına, madenlere kurban edilemez. Zeytinliklerin tahribi aynı zamanda tarımsal ekosistemlerin, su havzalarının da tahribi demek. Bu yönetmelik ayrıca ekoloji tahribatına yol açacaktır.”

Zeytin ağaçlarının yoksul köylünün neredeyse tek geçim kaynağı olduğunu söyleyen Kiriş, “Köylüler zeytin geliri ile çocuklarını okutur, evlendirir. Ülkemizdeki yüz binlerce çiftçinin yaşamı yalnızca zeytine bağlıdır. Bir zeytin ağacının büyümesi yıllar almaktadır. Yok edilen zeytinliklerin kısa sürede yerine getirilmesi mümkün değildir” dedi.

Kiriş, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı tarafından yapılan “Zeytinlikler kesilmeyecek, nakledilecek” açıklamaların ise inandırıcı olmadığını vurguladı.

78 ekoloji örgütünün bileşeni olduğu İklim Adaleti Koalisyonu olarak süreci takip edeceklerini söyleyen Kiriş, emek ve demokrasi güçlerini ve demokratik kitle örgütlerini yönetmeliğin iptali için yığınsal dava açmaya çağırdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.