Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Futbol yorumcusu patronun sözcüsü olabilir mi?

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda yayımladığı yazısında, futbol yazarı ve yorumcusu Güntekin Onay’ın Süper Lig ve 1. Lig yayın ihalesine ilişkin yaptığı açıklamasını eleştirdi.

Faruk Bildirici, “Futbol yorumcusu patronun sözcüsü olabilir mi?” başlıklı yazısında futbol yazarı ve yorumcusu Güntekin Onay’ın, Süper Lig ve 1. Lig yayın ihalesine ilişkin açıklamalarını ele aldı.

Bildirici, şöyle yazdı:

“Türkiye Futbol Federasyonu’nun yayın ihalesi için Digitürk ile anlaşma sağlanamadığı şeklindeki duyurusuna karşı taraftan iki ayrı yanıt geldi. Birisi Digitürk’ün yazılı açıklamasıydı, diğeri de futbol yazarı ve yorumcusu Güntekin Onay’ın sözleri. Onay, Beşiktaş-Başakşehir maçı sonrasında Federasyon’un ihaleyle ilgili açıklamasını eleştirdi:

‘Kulüpler ‘Süper Lig TV kurarız’ diyorlar ama bu kadar kısa sürede bunu nasıl yapacaklar? Digitürk yayın ihalesine 2,1 milyar TL’lik teklif verdi. Şu anda gelinen noktada iş Saran ve TFF’ye kaldı. Onların verdiği teklif 700 milyon TL. Buradan kim kârlı çıkacak, kim zararlı çıkacak? Yayın için 700 milyon TL’lik ihale hayata geçerse, Anadolu kulüplerinin yaşama şansı ortadan kalkar.’

Güntekin Onay’ın bu sözleri hemen tüm spor medyasında, Digitürk’ün yazılı açıklamasıyla birlikte verildi. ‘Yayıncı kuruluşun yorumcularından’ diye tanımlanan Güntekin Onay’ın sözleri bir şirket yetkilisinin, daha doğrusu Digitürk’ün sözcüsünün açıklaması gibi yansıtılmıştı haberlerde.

Bildirici yazısında, Hürriyet gazetesinde yer alan “Digitürk ve Güntekin Onay’dan yayın ihalesi açıklaması! 2.1 milyarlık teklif…” başlıklı haberde de Güntekin Onay’ın Digitürk adına konuştuğunun kabul edildiğini belirtti.

Bildirici, yayın ihalesi gibi bütün futbol kulüplerinin ve TFF’nin dahil olduğu tartışmalı bir konuda Güntekin Onay’ın taraf olmasının futbol yorumlarına gölge düşürdüğünü belirtti.

Bildirici yazısına şöyle devam etti:

“Öbür yandan baktığınızda ise Hürriyet’in futbol yazarı, aynı zamanda Digitürk’ün sözcüsü konumunda. Digitürk ile böylesi özdeşleşen bir futbol yazarı olarak Güntekin Onay’ın Hürriyet’teki yazılarında da nesnellikten, bağımsızlıktan ve tarafsızlıktan söz etmek mümkün olamaz.

Dahası, iki patronundan biri olan Digitürk’ün sözcülüğünü yapan futbol yazarı/yorumcusunun, diğer patronunun çıkarı söz konusu olduğunda da bağımsız ve tarafsız olması beklenemez. Oysa futbol yazarları/ yorumcuları da tıpkı gazeteciler gibi asıl sorumluluğu, izleyicilerine, okurlarına karşı hissetmeli.”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.