Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitim 360° (36) – Sayılarla Türkiye’de “çocuk”: TÜİK çocuk istatistiklerinin gösterdikleri & göstermedikleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’deki çocuklara dair istatistikleri açıkladı. Türkiye nüfusunun yüzde 26,9’unu çocuklar oluşturuyor. Eğitim 360°’ın bu bölümünde, ERG Araştırmacısı Umay Aktaş Salman, ERG Politika Analisti Özgenur Korlu ve ERG Araştırma Asistanı Ezgi Tunca, çocuk istatistiklerini, eğitim istatistikleri ve eğitim politikalarıyla birlikte yorumladı. TÜİK çocuk istatistiklerinin gösterdiklerini ve göstermediklerini konuştu.

TÜİK istatistiklerinde paylaşılan net okullulaşma oranının, çocukların okulda olup olmadığını göstermediğini vurgulayan Özgenur Korlu, “Yaşa göre okullulaşma  oranlarına bakmak lazım. Türkiye’de okullulaşma oranı 6-9 yaşta yüzde 97,2, 10-13 yaşta yüzde 98,6, 14-17 yaşta ise yüzde 90,8. 14-17 yaşta okullulaşma oranları yaş ilerledikçe daha da azalıyor. 15 yaştan sonra yüzde 90’ın altına iniyor” dedi. Korlu, okullulaşmanın daha az olduğu ortaöğretimde de, liseye erişen her 100 çocuktan 73’ünün okulu tamamladığını söyledi. 

Ezgi Tunca ise TÜİK istatistiklerinde mülteci çocuklara dair verilerin kapsanmadığına dikkat çekti ve bu eksikliğin Türkiye’de çocuklara ilişkin değerlendirme yapabilmek için kısıtlılık oluşturduğunu söyledi. Tunca, TÜİK verilerinde yer alan koruma altındaki çocuk sayılarını eğitim hakkı bağlamında değerlendirdi. Koruma altındaki çocukların eğitim hayatlarında uyum sorunu yaşadıklarını ve eğitimi erken terk ettiklerini söyledi. Tunca, eğitime erişimlerinin sağlanması için özel önlem alınması gereken çocuklara dair veri ihtiyacına da dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.