Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (28 Nisan 2022): Erdoğan Suudi Arabistan’da

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 20 derece olacak. Ankara öğleden sonra yağışlı 24, İzmir güneşli 28, Antalya güneşli 24, Diyarbakır öğleden sonra yağışlı 27 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün Antalya’da. Akşener, Muratpaşa ve Kepez esnafını ziyaret edecek, iftara katılacak.

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı açılan 10 dosyayı bugün esastan görüşecek. Kadın örgütleri, barolar ve siyasi partilerin temsilcileri duruşmaya katılacak. Kadınlar duruşma öncesi, Danıştay önüne çağrı yaptı.

Gezi davasında verilen kararlara tepkiler gelmeye devam ediyor. Aralarında Müjde Ar, Nur Sürer, Mert Fırat, Ercan Kesal, Perihan Savaş, Ahmet Mümtaz Taylan, Meltem Cumbul gibi usta isimlerin yer aldığı 177 sinemacı, Gezi davası için hazırlanan metnin ilk imzacıları oldu. Metinde, “Bir korku imparatorluğu kurmak adına girişildiği belli olan bu hukuksuzluğa seyirci kalmayacağız; susmayacağız. Korkmuyoruz, sinmiyoruz!” ifadelerine yer verildi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri Turan Aydoğan, Candan Yüceer, Gökan Zeybek ile birlikte; Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Hakan Altınay’ı Silivri Cezaevi’nde ziyaret etti. Ziyaretin ardından cezaevi önünde konuşan Özel, “Osman Kavala, ‘Elbette bekliyordum. Bir zaman birbirlerine ip atanlar ellerinde ip olsa beni asacaklardı’ dedi” diye konuştu. Özel, Can Atalay’ın, “Suçsuzluğumuza emin olduğumuz için moralimiz yüksek. Atanamamış bir milletvekili aday adayı bizi Silivri’ye gönderdi” sözlerini iletti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün (27) partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuştu. Gezi davasındaki kararlardan yola çıkarak Gezi Parkı eylemlerini değerlendiren Akşener, “Gezi, başlangıcından ‘bay kriz’in türlü provokasyon ve müdahalelerle rayından çıkarmasına kadar geçen süreçte ülkücüsünden solcusuna, dindarından sekülerine, onuncu yılındaki müstemleke rejimine karşı sergilediği bir direniştir. Türk gençlerinin bu direnişi, AK Parti’nin FETÖ ile el ele verip milli egemenliğimize kastetmesine karşı yapılmıştır” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iş insanı Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili olarak “Bir zatla ilgili verilen karar bazı çevreleri çok rahatsız etti. Peki kimdi bu adam? Bu adam Türkiye’nin Soros’uydu ve bu adam Gezi olaylarının perde arkası koordinatörüydü” dedi.

İçişleri Bakanlığı, Uşak Valisi Funda Kocabıyık’ın geçici görevle bakanlık emrine görevlendirildiğini açıkladı. Kocabıyık’ın eşi eski AKP İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Gezi davası kararlarını eleştirmişti. 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde düzenlediği haftalık değerlendirme toplantısında konuştu. Babacan, “Demokrasi ve Atılım Partisi önümüzdeki seçimlere kendi adıyla, kendi şanıyla, kendi logosuyla girme kararını almıştır” dedi. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 81 kuruş, euro kuru ise 15 lira 61 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 451 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 894 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 103,84 dolar.

TÜİK, nisan ayı ekonomik güven endeksi ile şubat ayı katı yakıtlar istatistiklerini açıklayacak.

Dünya gündemine bakalım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El Suud’un davetlisi olarak Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre, Erdoğan’ın bugün ve yarınki ziyareti kapsamında yapacağı görüşmelerde, Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler gözden geçirilecek, işbirliğinin geliştirilmesi imkanları ele alınacak.

Rus enerji şirketi Gazprom, ödemeleri ruble cinsinden yapmayı reddetmelerinin ardından Polonya ve Bulgaristan’a doğalgaz akışını kesti. Polonya ve Bulgaristan’daki enerji dağıtım şirketleri, Rus gazının kesileceğine dair önceden kendilerine resmi bildirim yapılmadığını söyledi.

İspanya merkezli Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) ilk olağanüstü genel kurulunda yapılan oylama ile Rusya’nın üyeliği askıya alındı. Üye 160 ülkenin üçte ikisinden fazlası Rusya’nın üyeliğini askıya alınması kararını destekledi. Oylamaya saatler kala ise Rusya, BM Dünya Turizm Örgütü’nden çekildiğini duyurdu.

St. Petersburg’daki Rusya Yasa Konseyi toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Ukrayna’da eğer birileri devam eden olaylara dışarıdan müdahale etmek niyetindeyse ve Rusya için kabul edilemez stratejik tehdit oluşturuyorsa, Rusya’nın misilleme saldırılarının yıldırım hızında olacağını bilmelidirler” dedi. 

Rusya, ABD’de tutuklu bulunan Rus pilot Konstantin Yaroşenko’nun Rusya’da cezaevinde yatan ABD vatandaşı Trevor Reed ile Türkiye’de “takas” edildiğini duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden, 2019’dan bu yana Rusya’da tutuklu bulunan Reed’in serbest bırakılmasını “memnuniyetle” karşılandığını söyledi. Biden, “Eski bir deniz piyadesi olan Trevor, Rus mahkumiyetinden kurtuldu” dedi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemini dinleyelim.

UEFA Şampiyonlar Ligi yarı final ilk maçında Liverpool, sahasında turnuvanın sürpriz ekibi Villarreal’i konuk etti. Anfield Road’da oynanan karşılaşmayı 2-0 kazanan Liverpool, rövanş öncesi avantaj yakaladı. Bu eşleşmede rövanş karşılaşması, 3 Mayıs Salı günü Villareal’in ev sahipliğinde El Madrigal’de oynanacak.

FIBA Avrupa Kupası’nda şampiyon, Bahçeşehir Koleji oldu. FIBA Avrupa Kupası finali rövanş karşılaşmasında Reggio Emilia’yı 90-74 mağlup eden Bahçeşehir Koleji, şampiyonluğa ulaşarak büyük bir başarıya imza attı. 

Öte yandan EuroCup sekizli finallerinde Cedevita Olimpija’yı deplasmanda 85-83 mağlup eden Frutti Extra Bursaspor yarı finale yükselmeyi başardı. 

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle:

Son 24 saatte 2 bin 479 yeni vaka tespit edildi, 16 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci, üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 147 milyon 470 bin 87’yi geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.