Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (11 Mayıs 2022): İsmail Saymaz hakkında terör soruşturması

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 19 derece olacak. Ankara güneşli 21, İzmir güneşli 24, Antalya güneşli 22, Diyarbakır güneşli 23 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) İYİ Parti’nin grup toplantısı yapılacak.

TBMM Genel Kurulu’nda Türk Ceza Kanunu’ndaki değişiklikler görüşülmeye devam edilecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katılacak.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, haftalık basın toplantısı düzenleyecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 3 Temmuz 2022’de yapılacak olası bir milletvekili seçimine katılma hakkına sahip siyasî partileri açıkladı. Listede 27 parti bulunuyor. Son haftalarda özellikle Suriyeli sığınmacılar hakkındaki söylemleriyle gündeme gelen Ümit Özdağ’ın genel başkanı olduğu Zafer Partisi listede yer almıyor. Bir önceki listeye ek olarak Memleket Partisi, Adalet Partisi ve Türkiye Değişim Partisi de güncel listeye eklendi. Seçim yasasına göre seçimlere katılabilmek için bir partinin en az 41 ilde il örgütlenmesini tamamlaması ve ilk olağan kongresinin üzerinden en az altı ay geçmesi gerekiyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından, sığınmacı meselesine ilişkin paylaşımda bulundu. Kılıçdaroğlu, “Kaçaklar ve sığınmacılar konusunda netim. Gidecekler. Bu konunun suçluları Recep Tayyip Erdoğan ve Avrupa ülkeleridir” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 14 Mayıs’ta açılması planlanan Rize-Artvin Havalimanı, daimi hava hudut kapısı oldu.

Bu arada Rize Valiliği, Resmi Gazete’de yayımlananan karardan önce 12 Mayıs Perşembe gününden itibaren il genelinde beş gün eylem ve etkinlik yasağı getirdi.

RTÜK, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık’ın Gezi davası sonrasındaki açıklamalarını canlı yayınlayan KRT, TELE1, Halk TV ve Flash Haber’e para cezası verdi.

Gezi Parkı davasındaki hüküm kararlarına imza atan hâkim Murat Bircan’ın eşinin “FETÖ itirafçısı” olduğunu yazan gazeteci İsmail Saymaz hakkında terör soruşturması başlatıldı. Saymaz, Twitter hesabından, “Gezi Parkı davasında AK Parti’den aday adayı olmuş hâkimin eşinin FETÖ’den şüpheli olduğunu ve ifade verdiğini yazdığım için hakkımda terör soruşturması başlatıldı” diye yazdı. Saymaz perşembe günü (12 Mayıs) avukatıyla ifade vermeye gidecek.

İş insanı Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin 18’er yıl hapis cezası aldığı Gezi Parkı davasında bir üst mahkemeye yapılan tutukluluğa itiraz talebi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından oybirliğiyle reddedildi.

Van’ın Edremit ilçesinde 2018 yılında haklarında açılan davada “yardım ve yataklık” suçlamasıyla bir yıl 13 ay hapis cezasına çarptırılan ve cezaları kesinleşen 80 yaşındaki Makbule Özer ve 70 yaşındaki eşi Hadi Özer, infaz hâkimliğine yapılan ev hapsi talepleri reddedilince cezaevine konuldu. Makbule Özer’in yüzde 52 oranında engelli olduğu belirtildi.

Salgın gerekçesiyle saat 00:00’da sona erecek şekilde belirlenen müzik yayın saatinin turizm hareketliliğine bağlı olarak uzatılmasına dair talepler Sağlık Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca değerlendirildi. Müzik yayın saati gece 01:00’e kadar uzatıldı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 15 lira 32 kuruş, euro kuru ise 16 lira 17 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 490 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 904 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 104,30 dolar.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi günü (9 Mayıs) kabine toplantısının ardından duyurduğu konut kredisi faizlerindeki indirim kararından sonra ev fiyatları yükselişe geçti. Medyascope İzmir muhabiri Aytuğ Özçolak’ın haberine göre emlakçılar fiyatların bir günde yüzde 25 civarında arttığını söyledi. Emlakçılara göre bu durum kira fiyatlarının da artmasına yol açacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise bir günde yaşanan artışa tepki gösterdi. Fahiş fiyat artışlarını yakından takip ettiklerini söyleyen Nebati, “Fırsatçılık yapmaya, vatandaşlarımızı mağdur etmeye kalkışanlar hakkında ilgili her adımı atacak, asla müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.

Dün gece yarısından itibaren geçerli olacak zamlı benzin fiyatı, 78 kuruş arttı. Benzin fiyatı artarken, motorin fiyatı ise değişmedi. Zam sonrası benzin İstanbul’da 21,13 liraya; Ankara ve İzmir’de ise 21,22 liraya yükseldi. Bayram öncesi, 30 Nisan Cumartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere benzinde 1 lira 33 kuruşluk fiyat artışı gerçekleşmişti.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. İki Amerikan istihbarat görevlisinin aktardığına göre Rusya, uzun vadeli bir savaşa hazırlanıyor. 

Ukrayna, Harkov’da dört kasabayı kurtardığını açıkladı. Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın Mariupol’de 800’den fazla savaş suçu işlendiğini iddia etti.

Hint Okyanusu’nda bulunan ada ülkesi Sri Lanka’da ekonomik krize karşı artan toplumsal öfke nedeniyle geçen aydan bu yana devam eden kitlesel protestoların ardından pazartesi günü Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etmişti. Gece boyu devam eden protestolarda eski Başbakan Rajapaksa’ya ve milletvekillerine ait 50’den fazla ev ateşe verildi. 190 kişinin yaralandığı protestolarda, en az sekiz kişi hayatını kaybetti. Sokağa çıkma yasağı perşembe gününe kadar uzatıldı.

Çekya, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda 157 üyenin oyunu alarak üyeliği askıya alınan Rusya’nın yerine BM İnsan Hakları Konseyi’ne seçildi. Çekya’nın görev süresi dün başladı ve 31 Aralık 2023’te sona erecek. BM İnsan Hakları Konseyi, Rusya’nın Ukrayna’da insan haklarını ihlal etmesi nedeniyle perşembe günü özel oturumla toplanacak.

Twitter’ı satın alan Elon Musk, eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’a yönelik yasağı “ahlaki olarak yanlış ve tamamen aptalca” diye nitelendirerek kaldıracağını açıkladı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Yukatel Kayserispor, Türkiye Kupası yarı finalinde 1-0 kaybettiği maçın rövanşında Süper Lig şampiyonu Trabzonspor’u 90 ve 90+5. dakikalarda bulduğu goller ile 4-2 yenerek finale yükseldi. Diğer yarı final rövanş mücadelesinde Sivasspor, Alanyaspor’u ağırlayacak. Deplasmandaki ilk maçı 2-1 kazanan Sivasspor, rövanş öncesinde avantaj elde etmişti. Bu eşleşmeyi geçen taraf finalde Kayserispor’un rakibi olacak.

Manchester City, Borussia Dortmund forması giyen Erling Haaland’ın transferini resmen tamamladı. Kulübün resmi internet sitesinde yapılan açıklamada Haaland’ın gelecek sezon Manchester City forması giyeceği belirtildi. İngiliz ekibi, 150 milyon euro piyasa değeri bulunan Erling Haaland’ın 75 milyon euroluk serbest kalma maddesini kullanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.