Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Femfikir (223): ABD’de kürtaj hakkı neden tehdit altında? – Elif Key ve Özgün Basmaz ile söyleşi

ABD Anayasa Mahkemesi’nin (Yüksek Mahkeme), ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal garanti altına alan 1973 tarihli “Roe-Wade kararını” iptal etmeye hazırlandığı iddiaları üzerine ülkede başlayan tartışmaları New York’ta yaşayan gazeteci, yazar ve Medyascope yorumcusu Elif Key ile Indiana’da yaşayan Purdue Üniversitesi’nden Özgün Basmaz ile konuştuk. Kürtaja ilişkin mevcut emsal karar eyaletlerin kürtajı yasaklamasının mahremiyet hakkına aykırı olduğunu hükme bağlamamış durumda. Yani Roe kararı geçerli olduğu müddetçe eyaletler kürtajı doğrudan yasaklayan yasalar yapamıyor. Anayasa Mahkemesi’nden haziran sonunda Roe’nun bağlayıcılığını ortadan kaldıracak bir karar çıkarsa neler olur? Key ve Basmaz, ABD içinde ve dünya genelinde olası sonuçlarını anlattılar ve ABD’deki kadın hareketi ile ilgili gözlemlerini paylaştılar. Programda Türkiye’yi de konuştuk.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.