Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (20 Mayıs 2022): Anadolu Efes Final Four’da yine finalde

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Edanur Tanış, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 19 derece. Ankara güneşli 19, İzmir parçalı bulutlu  27, Antalya parçalı bulutlu 27, Diyarbakır güneşli 22 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gençlerle buluştu. Erdoğan, “İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmesine ‘hayır’ diyeceğiz” dedi. Atatürk Havalimanı tartışmasına ilişkin açıklama yapan Erdoğan, “Bir ihtimal pistleri kaldırmayacağız, yeşil alanları zenginleştireceğiz” diye konuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili açıklamasıyla krize neden olan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan görevden alındı. Özkan’ın yerine TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç atandı. Özkan’ın geçen hafta “BAE teslim oldu” demesi krize neden olmuştu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun üç davadan aldığı 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezasının 4 yıl 11 ay 20 günlük bölümünü onadı. Yargıtay’ın, Kaftancıoğlu’na iki suçtan verilen 4 yıl 2 aylık hapis cezasını ise bozmasının ardından Kaftancıoğlu’na yurtiçinden ve yurtdışından birçok destek geldi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) eş raportörleri İngiliz parlamenter John Howell ve Letonyalı parlamenter Boriss Cilevics, Kaftancıoğlu’nu ziyaret ederek süreç hakkında bilgi aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK), enflasyon hesabı çalışmalarının yürütüldüğü Fiyat İstatistikleri Dairesi’nin başkanı Cem Baş, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek “görevden affını” istedi. Baş’ın yerine Dijital Dönüşüm ve Projeler Dairesi Başkanı Furkan Metin atandı.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kentte yaşayan yabancılardan su ücretlerinin dolar kuru üzerinden alınacağını ve nikah ücretlerinin 100 bin TL olduğunu açıklamıştı. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Bolu Belediyesi’nin yabancılara yönelik su ve nikah ücretlerinde farklı tarife uygulanmasına ilişkin kararında “ayrımcılık yasağı” ihlali yapıldığına hükmetti. Bolu Belediyesi’ne 40 bin TL idari para cezası verildi ve astırdığı Arapça-Türkçe ilanlarla ilgili Özcan hakkında “nefret ve ayrımcılık” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 15 lira 91 kuruş, euro kuru ise 16 lira 82 kuruştu. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 393 puanla kapatmıştı. Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 941 liraydı. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 111, 21 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, İsveç ve Finlandiya’nın NATO başvurusuyla ilgili, “Mesele Türkiye’nin ikna edilmesi değil, NATO’ya üye olmak isteyenlerin terör örgütlerine verdiği desteğin kesilmesi için o ülkelerin ikna edilmesidir” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Beyaz Saray’da gerçekleştirdikleri üçlü toplantı sonrası basın açıklaması yaptı. Biden, ABD’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine güçlü destek verdiğini belirterek söz konusu iki ülkenin üyeliğinin NATO’yu daha güçlü hale getireceğini söyledi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, NATO üyeliği konusunda Türkiye ile çalıştıklarını belirtirken Niinistö, Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderilmesi konusunda mutabık olduklarını söyledi.

Haber: Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine olumlu bakmaması ne anlama geliyor?

Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque Marquez, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle bugün Türkiye’ye geliyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Marquez, 22 Mayıs’a kadar Türkiye’de bulunacak.

Taliban yönetimi devraldığından bu yana kadınlarla ilgili kısıtlamaları adım adım artırıyor. Taliban yönetimi, Afganistan’daki kadın televizyon sunucuları ve ekrana çıkan diğer kadınların yüzlerini örtmelerini istedi. Bundan iki hafta önce de Afganistan’daki kadınlara dışarda peçe takma kuralı getirilmiş, uymayanların cezalandırılacağı ilan edilmişti.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Turkish Airlines EuroLeague Final Four yarı final mücadelesinde, Olympiakos’u Vasilije Micic’in son saniye basketi ile 77-74 mağlup eden temsilcimiz Anadolu Efes finale yükseldi. Üst üste üçüncü kez final oynayacak temsilcimiz, finalde Barcelona’yı deviren Real Madrid ile karşılaşacak. EuroLeague finali, 21 Mayıs Cumartesi günü Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da oynanacak.

Uluslararası Boks Birliği (IBA) tarafından Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’nda 48 kiloda milli boksör Ayşe Çağırır, finalde Kazak Alua Balkibekova’yı yenerek altın madalya kazandı.

https://twitter.com/MedyascopeSpor/status/1527311785547616258?s=20&t=IcTBhmFTw0UXIA_huzhU5Q

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz.

Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi günü yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.