Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitim 360° (38): Çocuğun oyun hakkı – Kent, oyun ve öğrenme

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) işbirliğiyle hazırladığımız Eğitim 360°’ın bu bölümünde Yaprak Sarıışık, konukları İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) Başak İncekara, mimari tasarım ofisi Superpool’dan Ege Sevinçli ve Rengarenk Umutlar Derneği’nden Necla Korkmaz ile kentlerde oyun ve oyun hakkı üzerine konuştu.

Necla Korkmaz, psikososyal destek çalışmalarında oyunun eğitici, eğlendirici ve iyileştirici etkisinin önemini vurguladı. 2017 yılında Diyarbakır’ın Sur ilçesinin Suriçi bölgesinde yaşanan silahlı çatışmalardan etkilenen çocuklar için psikososyal destek çalışmaları yürüterek çocuklarda travmanın etkilerini azaltmak amacıyla kurulan Rengarenk Umutlar Derneği’nin oyuncak kütüphanesi, oyun hakkı izleme ve savunuculuk çalışmalarından bahsetti. “Suriçi’nde Çocuk Olmak” raporunda öne çıkan bulguları paylaştı. Çocukların evde, okulda ve sokakta oyun oynayabilecekleri yeterli alanlara sahip olmadıklarını; kentler planlanırken, yerel yönetimlerin stratejik planlarını hazırlarken çocukları özne olarak görmelerinin, çocuk katılımına önem vermelerinin gerekliliğinin altını çizdi. 

Başak İncekara, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı bünyesinde hazırlanan İstanbul Oyun Master Planı’ndan bahsetti. İstanbul Oyun Master Planı, çocukların oyun ihtiyacının ciddiyetle dikkate alınmasını desteklemeyi ve çocuklara yönelik hizmetlerin planlamasında stratejik politikaların bir parçası haline gelmesini amaçlıyor. İncekara, bu kapsamda strateji ve eylemlerininin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacı ile kurulan Oyun ve Rekreasyon Şefliği’nin çalışmalarından bahsetti.

Ege Sevinçli de Superpool’un farklı şehirlerde yerel yönetimlerle işbirliğiyle şehirde çocuk ve oyun konularıyla ilgili yürüttükleri projeleri anlattı. Çocuğun oyun hakkını gözeterek yapılabilecek uygulamaların bir kerelik değil, sürdürülebilir olması gerektiğini vurguladı.  

Kapak fotoğrafı: Pınar Gediközer & Emre Dörter (Zümrütevler Meydan Dönüşüm Provası)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.