Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (31 Mayıs 2022): Gezi eylemlerinin dokuzuncu yıldönümü

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 26 derece olacak. Ankara güneşli 30, İzmir güneşli 31, Antalya güneşli 28, Diyarbakır güneşli 35 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Halkların Demokratik Partisi (HDP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) grup toplantıları yapılacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KTTC) Başbakanı Ünal Üstel’i kabul edecek.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin genel merkez binasında il başkanları toplantısına katılacak.

Ankara’da 15 yıl önce sistematik transfobik saldırılara uğrayan ve yaşadıkları yerlerden taşınmaya zorlanan trans kadınların ve transseksüellerin adalet arayışı devam ediyor. Kamuoyunda Eryaman-Esat davası olarak bilinen davanın altıncı duruşması bugün devam edecek.

Adana’nın Aladağ ilçesinde, 29 Kasım 2016’da Süleymancılar cemaatine ait kaçak yurtta 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirmesi, 24 çocuğun yaralanmasıyla ilgili 18 kişinin yargılandığı dosyanın istinaf duruşması Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi’nde bugün devam edecek. Avukatların aktardığına göre bugün kararın açıklanması bekleniyor. Bir önceki duruşmada savcı mütalaasında, yerel mahkemenin karar verdiği gibi “bilinçli taksirle öldürme” suçundan ceza verilmesini istemişti.

Taksim Dayanışması, Gezi Parkı eylemlerinin dokuzuncu yılı vesilesiyle Taksim’deki TMMOB önünde açıklama yapacak. Mayıs 2013’te Gezi Parkı’nın Asker Ocağı Caddesi’ne bakan duvarının bir kısmı yıkıldı ve beş ağaç yerinden söküldü. 70 kişi ve Taksim Dayanışması üyeleri, parkın yıkılmasına tepki göstererek iş makinelerinin önünde durdu ve sosyal medya üzerinde toplanma çağrıları yapıldı. Bu çağrının ardından eylemciler çadır kurarak parkı korumaya çalışırken polisin biber gazlı müdahalesine maruz kaldı. 29 Mayıs sabahına gelindiğinde ise polis parkta kalanlara müdahale etti ve çadırları söktü. Bu müdahalenin ardından eylemciler yeniden çadırlarını kurdu ve parkta kalmaya devam etti. 30 Mayıs 2013’te ise polis tekrar müdahale etti ve eylemcilerden bazıları yaralandı. 31 Mayıs sabahı polis parka baskın düzenledikten sonra eylemler sadece İstanbul ile sınırlı kalmadı.

Gezi eylemleri, “Her Yer Taksim, Her Yer Direniş” sloganıyla İstanbul dışına çıktı ve eylemler 79 kente yayıldı. Eylemlerde Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Hasan Ferit Gedik, Berkin Elvan, Abdullah Cömert ve Medeni Yıldırım hayatını kaybetti. 25 Nisan 2022’de ise Gezi Parkı davasında mahkeme heyeti Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis ile, Mücella Yapıcı, Ali Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman ve Çiğdem Mater’in ise 18’e yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına hükmetti.

Geçtiğimiz günlerde cinsiyetçi ifadeleri ile gündeme gelen İYİ Parti Nevşehir İl Başkanı Ömer Ay, görevinden istifa etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ömer Ay’ın, eski başkanın ekibine yönelik cinsiyetçi söylemleri nedeniyle istifasını isterken özür dileme çağrısında da bulunmuştu.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 16 lira 38 kuruş, euro kuru ise 17 lira 62 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 527 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 975 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 122,80 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Pakistan Başbakanı Muhammad Shehbaz Sharif, 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında beraberindeki bakanlar ve üst düzey yetkililerden oluşan bir heyetle Türkiye’ye geliyor. Göreve başlamasından bu yana Türkiye’ye ilk ziyaretini yapacak olan Sharif, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa görüşmenin yanı sıra heyetlerarası görüşmeye katılacak.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen AB Liderler Zirvesi’nde Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Rusya’ya petrol yaptırımı uygulama konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Von der Leyen, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Bu anlaşma Rusya’dan AB’ye petrol ithalatını yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 90 azaltacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Ukrayna ile Rusya arasında müzakerelerin devamı için şu ana kadar her türlü çabayı sergilediklerini, bundan sonra da arabuluculuk dahil, ihtiyaç duyulan desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Erdoğan, Ukrayna tarım ürünlerinin deniz yoluyla ihracı için güvenli koridor oluşturulması projesine bilhassa önem atfettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler’in iştirakiyle oluşturulacak Kontrol Merkezi’ne katılmaya ve merkeze İstanbul’da ev sahipliği yapmaya ilke olarak olumlu baktıklarını dile getirdi.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı. Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında barış zemininin en kısa sürede yeniden oluşturularak, savaşın olumsuz etkilerini en aza indirecek ve güven inşa edecek adımlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Erdoğan’ın, Suriye’ye bir askeri operasyon düzenlenebileceğinin sinyalini vermesinin ardından Arap basını, bu operasyonun belirsiz bir tarihe ertelendiğini iddia etti. Al Arabiya’nın haberine göre Türk yetkililer, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu komutanlarıyla gerçekleştirdiği bir toplantı sonrası bu kararı aldı. Suriye’deki muhalif gruplar ise olası bir operasyonda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) katılmaya hazır olduklarını belirtiyor. Suriye’ye olası bir operasyonun iki ana hedefinin Kobani ve Tel Rıfat olduğu söyleniyor. Kobani’nin ve Tel Rıfat’ın TSK tarafından ele geçirilmesinin Türkiye’nin şu anda kontrol ettiği Cerablus ve Tel Abyad kasabalarını birbirine bağlaması açısından stratejik öneme sahip olduğu belirtiliyor.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Spor Toto 1. Lig’de Royal Hastanesi Bandırmaspor ile İstanbulspor arasında 2 Haziran Perşembe günü oynanacak play-off finaline ev sahipliği yapacak stat belli oldu. Türkiye Futbol Federasyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Süper Lig’e yükselecek son takımın belirleneceği final, Kocaeli Stadı’nda oynanacak.

ING Basketbol Süper Ligi’nde Darüşşafaka ile Fenerbahçe Beko, yarı final serisi dördüncü maçında karşı karşıya geldi. Mücadelenin kazananı, 91-65’lik skorla Fenerbahçe Beko oldu. Fenerbahçe Beko, bu sonuçla seriyi 3-1 kazanarak adını finale yazdırdı. Sarı-lacivertli ekibin finaldeki rakibi, Anadolu Efes-Galatasaray Nef serisinin kazananı olacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.