Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (17 Haziran 2022): Kılıçdaroğlu İzmir’de, Akşener Manisa’da

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 24 derece olacak. Ankara çok bulutlu 25, İzmir güneşli 30, Antalya güneşli 31, Diyarbakır güneşli 35 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Sağlık çalışanlarının mali haklarının iyileştirilmesini öngören kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasada, sağlık personeline yönelik, görevi başında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu da katalog suçlara dahil edildi. Düzenlemeyle sağlık çalışanlarının ek ödemeleri artacak, doktor ve diş hekimlerinin sabit ek ödemeleri, merkezi yönetim bütçesinden yapılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Çiftçi Buluşması’na ve Ali Kaya için düzenlenecek cenaze törenine katılacak, sanayi sitesinde esnaf ziyaretinde bulunacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün Manisa’da. Akşener, Salihli, Gölmarmara ve Soma ilçelerinde esnaf ziyaretinde bulunacak, Soma Maden Şehitliği Anıtı’nı ziyaret edecek.

2021-2022 eğitim öğretim yılı bugün sonlanıyor. Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 18 milyon öğrenci, karne alarak yaz tatiline girecek. 2022-2023 eğitim öğretim yılı ise 12 Eylül 2022’de başlayacak ve 16 Haziran 2023’te sona erecek. Şimdiden iyi tatiller çocuklar!

Türk Demokrasi Vakfı’nın yeniden faaliyete geçmesi nedeniyle düzenlenen toplantı, siyasi partilerin buluştuğu arenaya döndü. Toplantıda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın konuşmaları öne çıktı. Kılıçdaroğlu, “Siyasetçi geldiği gibi giderse demokrasi gelişir, ‘yerimde kalacağım’ derse otokrasi olur” dedi. Arınç ise AKP yöneticilerinin toplantıya gelmemesini eleştirerek, paranoyanın siyasetin en büyük handikapı haline geldiğini söyledi. 

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay dün, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Atalay, Erdoğan’ın Çalışma Bakanlığı ekibinin bir çalışma yürüttüğünü, önümüzdeki günlerde bilgi vereceklerini söylediğini iletti. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 30 kuruş, euro kuru ise 18 lira 21 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 485 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 25 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 119,22 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

BBC Rusya editörü, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Rusya-Ukrayna savaşına dair soruları yanıtlayan Lavrov, Ukrayna’yı işgal etmediklerini söyledi, “Özel bir askeri operasyon başlattık çünkü Batı’ya Ukrayna’yı NATO’ya katmanın bir suç olduğunu anlatabilmemizin başka bir yolu yoktu” dedi. Röportajın devamı cumartesi günü yayımlanacak. 

Fransa, Almanya, İtalya ve Romanya liderleri, Rusya’nın işgali altındaki Ukrayna’yı ziyaret etti ve ülkenin lideri Volodimir Zelenskiy ile görüştü. Liderler toplantı öncesi İrpin’e, savaştan ağır hasar alan kente gitti. Görüşmenin ardından basının sorularını yanıtlayan liderler, Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyeliğine tam destek verdiklerini vurguladı. Zelenskiy ise Batı’dan daha fazla ağır silah talep etti. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından konuştu. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için Türkiye ile görüşmeye devam ettiklerini söyleyen sekreter, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sürekli olarak temas halindeyiz. Bu, üzerinde aktif olarak çalıştığımız bir konu ve en kısa zamanda bir çözüm bulmayı hedefliyorum” dedi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Nihat Özdemir’in istifası sonrası, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağanüstü Seçimli Genel Kurulu’na tek aday olarak giren Mehmet Büyükekşi, başkanlığa seçildi.

ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Pınar Karşıyaka’da başantrenör Ufuk Sarıca ile üç yıllık sözleşme imzalandı.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.