Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (20 Haziran 2022): Pınar Gültekin davasında karar bekleniyor

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 25 derece olacak. Ankara güneşli 28, İzmir güneşli 29, Antalya güneşli 28, Diyarbakır güneşli 39 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Hâkim ve Savcılar Kurulu (HSK), yaz kararnamesini yayımladı. Kararname 5 bin 75 adli ve 351 idari hâkim ve savcıyı kapsarken, 33 ilin başsavcısı değişti, üç Bölge Adliye Mahkemesi’ne de yeni başsavcı atandı. Karara göre, Gezi Parkı davasında verilen mahkumiyet ve tutuklama kararlarına muhalefet şerhi düşen İstanbul Hâkimi Kürşad Bektaş, Tokat Turhal Hâkimliği’nde görevlendirildi. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle ilgili davanın Suudi Arabistan’a devredilmesi kararına muhalefet şerhi düşen İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir ise Kahramanmaraş Hâkimliği’nde görevlendirildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ve DEVA Partisi Genel Başkanı Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nu hedef alan açıklamaya ilişkin basın açıklaması yapacak. Emniyet Genel Müdürlüğü, Somalili Mohamed Isse Abdullahı’nın Ankara-Kızılay’da işlettiği dükkâna tabela asılması sırasında yaşanan müdahaleye itiraz ederek bir polis amiriyle tartışan Yeneroğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Yeneroğlu ise hedef gösterildiğini belirterek, “Başıma bir şey gelirse bu durumdan İçişleri Bakanı sorumludur” demişti.

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili altı sanığın yargılandığı dava bugün Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek. Bugünkü duruşmada kararın çıkması bekleniyor. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 33 kuruş, euro kuru ise 18 lira 26 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 533 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 28 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 112,86 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Türkiye-İsrail ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı.

Kolombiya’da dün (19 Haziran) yapılan başkanlık seçimlerini eski gerilla hareketi üyesi ve eski Bogota Belediye Başkanı Gustavo Petro kazandı. Ülkenin ilk solcu başkanı seçilen Petro, seçimde oyların yüzde 50,5’ini aldı.

Fransa’da 577 sandalyeli Ulusal Meclis’te görev yapacak milletvekillerinin belirleneceği genel seçimin ikinci turu için halk dün sandığa gitti. Cumhurbaşkanı Macron Ulusal Meclis’te salt çoğunluğu kaybetti, Melenchon liderliğindeki sol ittifak ana muhalefet, aşırı sağcı Le Pen’in partisi ise üçüncü parti oldu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Fenerbahçe Beko Erkek Basketbol Takımı’nda Aleksandar Djordjevic’ten boşalan başantrenörlük görevine Yunan çalıştırıcı Dimitris Itoudis getirildi. Avrupa basketbolunun son dönemdeki en başarılı koçlarından biri olarak gösterilen Dimitris Itoudis ile üç yıllık anlaşmaya varıldı. 

A Milli Erkek Voleybol Takımı, CEV Avrupa Altın Ligi finalinde Çekya’ya 3-1 yenildi ve organizasyonu ikinci sırada tamamladı. 2019 ve 2021’de şampiyon olan A Milli Takım, üst üste üçüncü şampiyonluk şansını kaçırdı.

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın dokuzuncu ayağı Kanada Grand Prix’sinde, Red Bull takımının Hollandalı pilotu Max Verstappen birinci oldu. Puanını 175’e çıkaran pilotlar klasmanı lideri Verstappen, en yakın takipçisi Perez ile arasındaki farkı 46 puana yükseltti.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.