Amerika’nın Sesi ve DW Türkçe’ye erişim engeli: Süreç nasıl işleyecek, erişim engeli ne olursa kaldırılacak?

Türkçe yayın yapan Amerika’nın Sesi (VoA) ve DW Türkçe’nin internet sitelerine dün akşam erişim engeli getirildi. DW Türkçe Genel Müdürü Peter Limbourg, “Bu durum bağımsız bir medya kuruluşu için kabul edilemez” dedi .Kararı Medyascope’a değerlendiren RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, erişim engeli kararının NATO Liderler Zirvesi’nin ardından gelmesine dikkat çekti ve engelin kaldırılması için mahkeme kararı gerektiğini söyledi. 

Amerika’nın Sesi (VoA) ve DW Türkçe’nin internet sitelerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişim engeli getirildi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bu iki kurumun şubat ayında lisans başvurusu yapmasını istemiş ancak kurumlar başvuruda bulunmamıştı. Bu kararın ardından yaşanması muhtemel gelişmeleri CHP kontenjanından seçilen RTÜK üyesi İlhan Taşcı Medyascope’a anlattı. 

“Erişim engeli ancak mahkeme kararıyla kaldırılabilir”

Sürecin artık tamamen yargıya intikal ettiğini belirten Taşcı, erişim engelinin de ancak bir üst mahkemenin kararıyla kaldırılabileceğini söyledi. İlhan Taşcı, kurumların bir hafta içinde bir üst mahkeme olan Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurma hakkı olduğunu dile getirdi. Taşcı’nın verdiği bilgiye göre karar artık hukuki boyuta taşındı ve erişim engelinin kaldırılması için yine bir mahkeme kararı gerekli. 

“Kararın zirveden sonra gelmesi anlamlı”

Taşcı, erişim engeli kararının İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nden hemen sonra gelmesine de dikkat çekti. Taşcı, “Kararın zirveden sonra gelmesi oldukça anlamlı” dedi.

Bu kararın NATO zirvesi sonrası alınmasının da kararının siyasî boyutunu gösterdiği savunan Taşcı, şunları söyledi: “Yasa gereği olsaydı lisans başvurusu için tanınan 72 saatin sonunda mahkemeye başvurulabilirdi ama RTÜK bunu koz olarak elinde tuttu. RTÜK, şubat ayında alınan bir karar için tam dört ay bekledi.”

“Yurttaşların haber alma hakkının engellenmesi uluslararası boyuta taşındı”

İlhan Taşcı, erişimi engelinin RTÜK’ün ulusal televizyon kanallarına karşımasından farklı değerlendirilmesi gerektiğini belirterek dün akşam uygulanan kararın uluslararası boyutuna dikkat çekti. Yurttaşların haber alma hakkının seçim yaklaştıkça kısıtlanmaya devam edeceğini vurgulayan Taşcı, “Artık yurttaşların haber alma hakkının engellenmesi uluslararası boyuta taşındı. Bu çok vahim. Seçime gidilen süreçte vatandaşların haber alma hakkını engelleyen kararların daha da ağırlaşmasını bekliyorum” diye konuştu. 

DW Türkçe’den tepki

DW Türkçe Genel Müdürü Peter Limbourg, erişim engeline tepki gösteren bir açıklama yayımladı. Yasal yollara başvurulacağının aktarıldığı açıklamada, “Türkiye’de lisanslı medya, RTÜK’ün uygunsuz bulduğu içeriği silmekle yükümlü. Bu durum bağımsız bir medya kuruluşu için kabul edilemez. DW, uygulanan erişim engeline karşı yasal yollara başvuracak” ifadelerine yer verildi.

VoA’dan da açıklama bekleniyor

VoA Türkçe’den ise henüz kurumsal bir açıklama gelmedi. ABD Kongresi’ne bağlı faaliyet gösteren VoA’nın, saat farkı nedeniyle akşam saatlerinde kurumsal bir yazılı açıklama yayımlaması bekleniyor.

Ne olmuştu?

RTÜK, 1 Ağustos 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikten yola çıkarak Türkiye’de yayın yapan üç uluslararası yayın kuruluşu, Amerika’nın Sesi, DW Türkçe ve Euronews’e lisans başvurusu için 72 saat süre tanımıştı. Kararın kurumlara ulaşmasının ardından 72 saatlik süre 24 Şubat’ta dolmuştu. DW Türkçe ve VoA’nın başvuru yapmamasının ardından 6112 sayılı RTÜK Kanunu’na göre kurumların yayınlarına erişim engeline kadar gidebilecek süreç başlamıştı. RTÜK’ün Euronews için internet yayın lisansı alma şartı ise Euronews’un lisansa tabi bölümlerini değiştirmesi sonucu kaldırılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.