Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Demir Yumruk” operasyonu: Şifreler ortaya çıktı

“Demir Yumruk” operasyonunda şifreler bir bir çözülüyor. Zanlıların kendi paravan şirketleri üzerinden kaşe basarak tahsilatı yapılan çeklere Kuran şeklinde kod koyduğu ve faturalı işlemi “A’dan ver”, faturasız işlemi ise “B’den ver” şeklinde şifrelediği ortaya çıktı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından “suç işlemek amacıyla örgüt kurma, nitelikli dolandırıcılık, rüşvet ve vergi kaçakçılığı” suçlamalarıyla 28 Haziran’da Ankara merkezli 29 ilde 840 ekip, 2 bin 100 görevli, 250 vergi müfettişi ile 1150 şahsa yönelik eşzamanlı operasyon düzenlendi.

328 kişinin gözaltına alındığı operasyonda toplam 14 fabrika ve 850 adreste arama gerçekleştirildi. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda örgüt yöneticileri ve üyelerine ait bir adet özel jete, 8 bin 690 banka hesabına, 261 gayrimenkul ve taşınmaza, 327 araca mahkeme kararı doğrultusunda el konuldu. 39 şirkete kayyum atamasının yapıldığı operasyonda, 60 milyon 31 bin, 2 milyon 456 bin dolar, 161 bin 463 euro ve 402 bin 84 lira değerinde altın ve mücevher ele geçirildi. Ele geçirilen para ve mücevherlerin toplam değeri ise 507 milyon 84 bin lira olarak hesaplandı. Operasyonda dört TIR dolusu evrak ve dokümanın yanı sıra, şüphelilerin ikamet ve işyerlerinde bin 52 adet cep telefonu, bilgisayar, sabit disk gibi dijital materyale el konuldu.

Üç ayrı suç örgütüne operasyon

İHA’nın haberine göre, soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilen 375 şüpheliden 328’i yakalanarak gözaltına alındı. Soy ismini Eşrefoğlu olarak değiştiren Erol Evcil, Hüseyin Eryılmaz ve DETAŞ’ın sahibi Melih Karabacak adli makamlara sevk edildi.

Erol Eşrefoğlu ve grubundan beş kişi tutuklanırken, bir kişiye ev hapsi verildi. Hüseyin Eryılmaz grubundan 10 kişi tutuklanırken, beş kişi için ev hapsi kararı alındı. Melih Karabacak grubundan ise örgüt lideri Melih Karabacak’ın kardeşi ve sonradan soy ismini Cengizoğlu olarak değiştiren Ali Can Karabacak’ın da aralarında bulunduğu 14 kişi tutuklanırken, 62 kişiye ev hapsi verildi.

Şifreler ortaya çıktı

Zanlıların kendi paravan şirketleri üzerinden kaşe basarak tahsilat yapılan çeklere Kuran şeklinde kod koyduğu öğrenildi. Ayrıca şahısların faturalı işlemi “A’dan ver”, faturasız işlemi ise “B’den ver” şeklinde şifreledikleri ortaya çıktı.

Adli üç ayrı suç örgütünün liderlerinin de aralarında bulunduğu toplam 29 kişi tutuklandı, 68 kişiye ise ev hapsi cezası verildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.