Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (26 Temmuz 2022): Rusya, AB’nin doğalgazını kısacak

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 31 derece olacak. Ankara’da hava güneşli, sıcaklık 31 derece; İzmir güneşli 36, Antalya güneşli 40, Diyarbakır güneşli 39 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam canlı yayında açıklamalarda bulundu. 2023 genel seçimleriyle ilgili konuşan Erdoğan, “2023 seçimlerini bu zamana kadar girip galip çıktığımız seçimlerden daha önemli görüyoruz. Bu seçimi de bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Seçimlerin kazası, telafisi olmaz. Sen ben değil, bütün bir ülke kaybeder. AK Parti’nin kazanması Türkiye’nin kazanması demek” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel (CHP) Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün akşam Twitter’dan bir video paylaştı. Evinin mutfağında çekilen beş dakikalık videosunda bu kez araç piyasasına el atan Kılıçdaroğlu, “araba almayın” çağrısı yaptı ve iktidara geldiklerinde 1.6 motorlu araçlarda ÖTV’yi kaldıracaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Tek yapmanız gereken şimdilik araba alımını ötelemek ve kısa bir süre bizim iktidarımızı beklemek. Bu kadar. Ailenizle sıfır araba kokusu olan araçlara bineceksiniz. Bu arabalar sizlerin de hakkıdır” dedi.

Okuyun: Kemal Kılıçdaroğlu araba piyasasına el attı: “Birkaç ay araç almayı ertelerseniz, ikinci el araba parasına, sıfır araba aldıracağım size”

İzleyin: Kılıçdaroğlu’ndan “Araba almayın” çağrısı

Göçmen karşıtı politikalarıyla sık sık gündeme gelen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, belediye meclisi toplantısında yaşanan bir olayın ardından, cinsiyetçi yorum ve sözleri nedeniyle, “tedbirli” olarak ve “kesin ihraç” talebiyle, CHP Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDK) sevk edilmişti. 18 Temmuz’da yazılı savunma yapan Özcan, YDK’nın dünkü (25 Temmuz) toplantısına katılarak sözlü savunma yaptı ve hakkında olumlu bir karar çıkmasını beklediğini söyledi. Özcan, partiden ihraç edileceğini zannetmediğini belirterek, “Şimdiye kadar sarı öküzleri verdik biz birilerine. Ben yeni sarı öküz olmak istemiyorum. Dolayısıyla hakkımda olumlu bir karar çıkmasını bekliyorum. Öyle ümit etmek istiyorum” dedi.

Okuyun: CHP’den kesin ihracı istenen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan savunma yaptı: “Ben yeni sarı öküz olmak istemiyorum”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 20 bin öğretmenin atanacağını, 1 Eylül’de öğretmenlerin okula gideceklerini söyledi. Özer, “20 bin öğretmen atamasındaki dağılımı önceliklerimize göre belirledik. En büyük önceliği okul öncesi eğitime verdik. 7 bin 503 okul öncesi öğretmen alacağız. İkinci ağırlığı sınıf öğretmenliğine verdik. Özel eğitime de bin 250 öğretmen planladık. Sınıf öğretmeni ise 2 bin 223 olarak belirlendi. 39 alanda öğretmen alımlarıyla ilgili süreçler devam ediyor” diye konuştu.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 82 kuruş, euro kuru ise 18 lira 23 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 548 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 988 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 106,61 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Rus enerji şirketi Gazprom, Avrupa Birliği’ne (AB) gaz akışını azaltacaklarını duyurdu. Kuzey Akım Boru Hattı için kullanılan bir türbinin teknik nedenlerden durdurulduğunu duyuran şirket, hattın yüzde 40’tan yüzde 20 kapasiteye ineceğini bildirdi. AB, Rusya’nın enerji şantajı yaptığını düşünürken Kremlin, gaz kesintisinin bakım sorunlardan kaynaklandığını söylüyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş nedeniyle oluşan gıda krizine ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Herkesten attıkları imzalara sahip çıkmalarını ve üstlendikleri sorumluluklara uygun şekilde hareket etmelerini bekliyoruz ve varılan anlaşmanın lafzı ve ruhuna aykırı eylemlerden de kaçınılmasını istiyoruz” dedi. 

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, tahıl koridoru anlaşması çerçevesinde önümüzdeki günlerde sevkiyatın gerçekleşeceğini açıkladı. Kubrakov açıklamasında, “Taraflar güvenlik garantisi verirlerse bu anlaşma işler. Aksi takdirde işlemez” dedi.

Kanada’da bir kişi, British Columbia eyaletine bağlı Langley kentinde silahlı saldırı düzenledi. Saldırganın yakalandığı ve gözaltında olduğu bildirildi. Polis, saldırıda birçok kişinin öldürüldüğünü açıkladı. 

Koronavirüse yakalanan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, kendisini iyi hissettiğini ve bu hafta sonuna kadar yüz yüze çalışmaya dönmeyi umduğunu açıkladı. Biden, “Bu hafta sonuna kadar yüz yüze çalışmaya dönmeyi umuyorum ama şu anda kendimden önce gelen tüm görevleri de yerine getiriyorum” dedi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Beşiktaş’ın genç futbolcusu Rıdvan Yılmaz, İskoçya’nın Rangers takımına transfer oldu. Geçen sezon Beşiktaş’ta forma giydiği 33 resmi maçta üç kez ağları havalandıran Rıdvan, Rangers ile beş yıllık sözleşme imzaladı. 

17 Yaş Altı Kız Milli Voleybol Takımımız, Avrupa ikincisi. Türkiye, Avrupa Şampiyonası finalinde İtalya’ya 3-1 mağlup olarak turnuvayı ikinci sırada tamamladı.

18. Dünya Atletizm Şampiyonası’nda sekiz disiplinde madalyalar sahibini buldu. Erkekler sırıkla atlamada, dünya rekortmeni İsveçli sporcu Armand Duplantis, 6.21 metrelik atlayışıyla bir önceki rekorunu (6.20) kırarak altın madalyaya uzandı. 

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.