Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (8 Ağustos 2022): Cumhurbaşkanı Erdoğan cemevine gidecek

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak yağışlı, sıcaklık 32 derece olacak. Ankara bulutlu 32 derece; İzmir yağışlı 34, Antalya yağışlı 29, Diyarbakır güneşli 38 derece olacak. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 11 il için kuvvetli sağanak yağış uyarısında bulundu. AFAD’ın açıklamasına göre şu illerde yağış bekleniyor:

Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde Büyükelçiler Konferansı’na katılacak. Konferansta, bir hafta boyunca Türk dış politikasındaki son gelişmeler ele alınacak. Konferansın resmi açılışı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun hitabıyla başlayacak. Daha sonra Erdoğan, Türk büyükelçilerle, son dönemdeki bölgesel ve küresel gelişmeleri değerlendirecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün partisinin genel merkezinde MKYK toplantısına başkanlık edecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem ayının son gününde Ankara Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret edecek, Alevi dedeleri ve kanaat önderleriyle oruç açacak. Edinilen bilgiye göre yedisi Hüseyin Gazi Cemevi yöneticisi olmak üzere 80 Alevi dedesi, kanaat önderi ve akademisyen davet edildi ancak davetlilerden bazılarının davete katılmayı reddettiği öğrenildi. Medyascope’a bilgi veren bir Alevi kanaat önderi, “80 kişilik listeyi Cemevi Başkanı Ali Ayyıldız bile tam olarak bilmiyor. Sadece cemevinden davet edilenleri biliyor. Onlardan da katılmayan olabilir” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun bugünkü programı hayli yoğun. Kılıçdaroğlu, İstanbul’da Küçükçekmece Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenecek “Aşura Matem Merasimi”ne katılacak. Ardından Edirne’de Lalezar Tesisleri’nde Balkan Türkleri ile buluşacak. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) “Çözüm Biziz, Savaşa ve Sömürüye Hayır” çağrısıyla dün (7 Ağustos) İstanbul’un Kartal ilçesinde miting düzenledi. Saat 17.00’de başlayan mitingde HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek konuştu. Mitingte konuşan Pervin Buldan, “Seçimler yaklaşınca Kürtleri hatırlayanlar biraz kendilerinden utanmalıdır. Kürtler sadece seçimlerde hatırlanacak bir halk değildir. Onurlu bir yüzleşme olmadan kimseye hakkını helal etmeyecektir” dedi. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 93 kuruş, euro kuru ise 18 lira 27 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 750 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 22 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 95,33 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Cuma (5 Ağustos) günü İsrail’in Gazze’de Filistin İslami Cihat Örgütü’ne başlattığı saldırı dün (7 Temmuz) sonlandı. Mısırlı arabulucuların moderatörlüğünde yapılan görüşmelerin ardından İsrail ve Filistin militanları arasında ateşkes imzalandı. Çatışmalarda en az 43 kişi hayatını kaybetmişti. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu, Başkan Joe Biden’ın iç gündeminde önemli bir plan olan ve iklim krizi açısından ülkenin en büyük yatırım planını onayladı. İklim krizi için 369 milyar dolarlık bütçe içeren Enflasyon Azaltma Yasası, 2030 yılına kadar ABD’nin karbon emisyonunu yüzde 40 azaltmayı hedefliyor.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Ligin ilk haftasında deplasmanda Fraport TAV Antalyaspor’a konuk olan Galatasaray, müsabakayı 90. dakikada Bafetimbi Gomis’in kaydettiği golle 1-0 kazandı. Galatasaray, sezona galibiyetle girdi. Antalyaspor’un Süper Lig’de geçen sezondan gelen genelde 16, iç sahada ise 13 maçlık yenilmezlik serisi ilk haftayla birlikte sona erdi.

Süper Lig’de ilk hafta heyecanı, bugün oynanacak Fenerbahçe-Ümraniyespor, Başakşehir-Kasımpaşa ve Ankaragücü-Konyaspor karşılaşmalarının ardından sona erecek.

U18 Erkek Basketbol Milli Takımımız, FIBA 18 Yaş Altı Erkekler Avrupa Şampiyonası finalinde İspanya’ya 68-61 mağlup olarak turnuvayı ikinci sırada bitirdi.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.