Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (15 Ağustos 2022): İstanbul’da sağanak yağış

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak yağışlı, sıcaklık 27 derece olacak. Ankara sağanak yağışlı 31 derece; İzmir yağışlı 30, Antalya yağışlı 30, Diyarbakır güneşli 38 derece olacak. 

Afet ve Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul’un aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmurun etkisi altına gireceğini açıkladı. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

ODTÜ öğrencileri, ODTÜ Mezunlar Derneği ve ODTÜ Eğitim-Sen, “Rant Yolu” olarak bilinen Bilkent-İncek Yolu’nun yapımına karşı çıkmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde eylemde olacak.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlenen “Helalleşme Buluşması”na katıldı. Buluşmada konuşan Kılıçdaroğlu, “Helalleşme aynı zamanda barışmaktır. Hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz. Dediğim gibi benim hakkım sizlere helal olsun” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, iki günlük programı için Bursa’daydı. Altı muhalefet partisiyle ilgili konuşan Karamollaoğlu, “Koalisyon diye bir şey yok artık aslında. Yani altılı masa benim kanaatim devam eder. Ama altılı masanın eskiden olduğu gibi büyük bir önemi kalmadı. Seçim kanununda değişiklik yapılınca, beraber olmanın getirdiği ekstradan bir avantaj vardı, o kalktı” dedi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 94 kuruş, euro kuru ise 18 lira 41 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 864 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 35 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 97,24 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ikinci çeyreğine ilişkin işgücü istatistiklerini, temmuz ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verilerini ve haziran ayı ücretli çalışan istatistiklerini açıklayacak.

Dünya gündemine bakalım.

Mısır’ın başkenti Kahire’nin batısında yer alan bir kilisede yangın çıktı. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Ebu Seyfeyn Kilisesi’nde çıkan yangında 41 kişinin hayatını kaybettiği, yaralanan 12 kişinin tedavi altına alındığı belirtildi. İçişleri Bakanlığı’nın ilk incelemelerine göre, kilisenin ikinci katındaki bir klimada çıkan arıza yangına neden oldu.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’daki Surmalu Alışveriş Merkezi’nde bulunan bir havai fişek deposunda patlama meydana geldi. İki kişi hayatını kaybetti, 60 kişi ise yaralandı. Bakanlık, hastanelerde tedavi gören 15 kişinin taburcu edildiğini belirterek, yaralılardan bazının sağlık durumunun ciddi olduğunu aktardı.

Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde bıçaklı saldırıya uğramış, kaldırıldığı hastanede solunum cihazına bağlanmıştı. Rüşdi’nin menajeri, yazarın solunum cihazından ayrıldığını ve sağlık durumunun iyiye gittiğini bildirdi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Süper Lig’de ikinci hafta maçında Beşiktaş, 3-0 öne geçtiği maçta Alanyaspor ile 3-3 berabere kaldı. Bu sonuçla iki takım da puanını 4’e çıkardı. Beşiktaş’ta Emrecan Uzunhan, ikinci sarı karttan kırmızı kart gördü.

Trabzonspor Kulübü, İspanya’nın Real Betis Kulübü’nden stoper oyuncusu Marc Bartra ile anlaştı. Bordo-mavili kulüp, Real Betis’e bonservis bedeli için 1 milyon 250 bin euro, üç yıllık anlaşmaya varılan oyuncuya da her bir sezon için 1 milyon 500 bin euro garanti ücret ödeyecek.

İngiltere Premier Lig’de son şampiyon Manchester City’de forma giyen Türk asıllı Alman futbolcu İlkay Gündoğan, takım kaptanı oldu. 31 yaşındaki orta saha oyuncusu, “Kaptanlık kol bandını daha önce takmıştım ama ilk kez resmi kaptan olarak seçilmek gerçekten büyük bir onur” değerlendirmesinde bulundu.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.