Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tozkoparan’da kentsel dönüşüm başladı: “Yıllarca çalışıp ev almanın anlamı yokmuş çünkü devlet çöküyor”

İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımlar başladı. Çevik kuvvet ekipleri ve TOMA’lar bu gece (29 Ağustos) 04.30 sularında mahalleye giriş-çıkışları kapattı.

İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan’da kentsel dönüşüm başladı. Yaklaşık 1500 polis Tozkoparan’a sevk edildi. Dört binanın yıkımına başlanan Tozkoparan’da, vatandaşlar, kendi evlerinin elektrik, su ve doğalgazlarının kesilmesi ve Beykoz-Tokatköy’deki gibi dolu evleri boşaltılması endişesiyle Tozkoparan Barış Parkı’nda beklemeye devam ediyor.

“Şimdiye kadar onlara oy verdim ama çok pişmanım”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, bölgeye geldi. Halkla konuşan Tekin’e, Tozkoparanlı bir vatandaş şöyle dedi:

Okuyun: İstanbul-Tozkoparan’da riskli alan ilan edilen mahallede belirsizlik sürüyor: “Sonuna kadar mücadele edeceğiz”

“Yıllarca çalışıp ev almanın anlamı yokmuş çünkü devlet çöküyor. Şimdiye kadar onlara oy verdim ama çok pişmanım. Tüm gece nöbet tuttum evimizin elektriğini suyunu kesecekler diye. O kadar polis var ama güvende hissetmiyorum çünkü o polisler beni evimden atmak için buradalar.” 

Okuyun: İstanbul-Tozkoparan’da kentsel dönüşüm kararı: Belediye, binaların elektrik, su ve doğalgazını kesti, polis mahalleliye müdahale etti

Tekin, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yaptı ve AKP’li milletvekillerini Tozkoparan’a çağırdı. Tekin, “Fikirtepe’de ayrı, Beyoğlu’nda ayrı. Bu kin, bu nefret neden? İnsanların yuvalarını başlarına yıkmayın” diye konuştu.  

Ne olmuştu?

Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen Mahalleleri 2006’da kentsel dönüşüm alanı, 2013’te de riskli alan ilan edilmişti. 21 Nisan 2020’de Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle afet bölgesi ilan edildi. Yıkım çalışmalarına başlanacağı gerekçesiyle mahalleliye “evlerinizi terk edin” tebligatı geldi. Konu yargıya taşındı, İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi tahliye ve yıkım işlemlerine yönelik yürütmeyi durdurma kararı verdi. Haziran 2020’de yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Ardından 23 Haziran’da Mehmet Nesih Özmen ve Tozkoparan Mahallesi’nde elektrik, su ve doğalgazlar kesildi. Temmuz 2021’de ise mahalle sakinlerinin mücadelesi sonucunda bölgenin riskli alan ilan edilmesi kararına dair Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.