İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımlar başladı. Çevik kuvvet ekipleri ve TOMA’lar bu gece (29 Ağustos) 04.30 sularında mahalleye giriş-çıkışları kapattı.
İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan’da kentsel dönüşüm başladı. Yaklaşık 1500 polis Tozkoparan’a sevk edildi. Dört binanın yıkımına başlanan Tozkoparan’da, vatandaşlar, kendi evlerinin elektrik, su ve doğalgazlarının kesilmesi ve Beykoz-Tokatköy’deki gibi dolu evleri boşaltılması endişesiyle Tozkoparan Barış Parkı’nda beklemeye devam ediyor.
#Tozkoparan 'da sabah baskını yapan polisler Mahalle girişinde bölgenin avukatı olarak beni alana almamakta. Polislerden anonslar var. Avukat, basın mensubu, siyasiler kimse alınmayacak diye!
Bu faşizmdir! pic.twitter.com/V1bcCU1H1T— ONUR CİNGİL (@onurcingil) August 29, 2022
“Şimdiye kadar onlara oy verdim ama çok pişmanım”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, bölgeye geldi. Halkla konuşan Tekin’e, Tozkoparanlı bir vatandaş şöyle dedi:
“Yıllarca çalışıp ev almanın anlamı yokmuş çünkü devlet çöküyor. Şimdiye kadar onlara oy verdim ama çok pişmanım. Tüm gece nöbet tuttum evimizin elektriğini suyunu kesecekler diye. O kadar polis var ama güvende hissetmiyorum çünkü o polisler beni evimden atmak için buradalar.”
Tekin, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yaptı ve AKP’li milletvekillerini Tozkoparan’a çağırdı. Tekin, “Fikirtepe’de ayrı, Beyoğlu’nda ayrı. Bu kin, bu nefret neden? İnsanların yuvalarını başlarına yıkmayın” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen Mahalleleri 2006’da kentsel dönüşüm alanı, 2013’te de riskli alan ilan edilmişti. 21 Nisan 2020’de Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle afet bölgesi ilan edildi. Yıkım çalışmalarına başlanacağı gerekçesiyle mahalleliye “evlerinizi terk edin” tebligatı geldi. Konu yargıya taşındı, İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi tahliye ve yıkım işlemlerine yönelik yürütmeyi durdurma kararı verdi. Haziran 2020’de yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Ardından 23 Haziran’da Mehmet Nesih Özmen ve Tozkoparan Mahallesi’nde elektrik, su ve doğalgazlar kesildi. Temmuz 2021’de ise mahalle sakinlerinin mücadelesi sonucunda bölgenin riskli alan ilan edilmesi kararına dair Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi.