Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (1 Eylül 2022): Elektrik ve doğalgaza zam

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul yağışlı, sıcaklık 30 derece olacak. Ankara bulutlu 34 derece; İzmir bulutlu 31, Antalya bulutlu 28, Diyarbakır bulutlu 40 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Yeni adli yıl başlıyor. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca başkanlığındaki heyet, yeni adli yıl açılışı dolayısıyla Anıtkabir’i ziyaret edecek. 2022-2023 Adli Yıl Açılış Töreni Yargıtay’da yapılacak. Törene Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılacak.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin genel merkezinde Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu toplantılarına başkanlık edecek.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin genel merkezinde yolsuzluklarla ilgili yapacakları suç duyurusu hakkında konuşacak. Genel başkan yardımcıları ve il başkanları son bir yıldaki yolsuzluk iddialarına ilişkin suç duyurusu ve açıklama yapacak.

Öğretmenler, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Kariyer Basamakları Sınavı’nın iptali için Ankara-Ulus’ta açıklama yapacak. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarında adı geçen ve Marka Yatırım Holding şirketinin sahibi Mine Tozlu Sineren’in açıklamaları ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) iddialarının araştırılması talimatı verdi.

Necip Hablemitoğlu suikastının şüphelilerinden firari emekli Albay Levent Göktaş hakkında Türkiye’nin talebiyle Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarıldı. 8 Haziran’da hakkında gözaltı kararı çıktıktan sonra yurtdışına çıktığı düşünülen Levent Göktaş’tan daha sonra haber alınamamıştı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 20 kuruş, euro kuru ise 18 lira 23 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 171 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 997 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 95,36 dolar.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), konutlarda elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldığını duyurdu. Zamlı tarife bugünden itibaren başlıyor.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) da doğalgaza zam yapıldığını duyurdu. Buna göre eylül ayında geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 20,4, sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 50,8 zam geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından elektrik zammıyla ilgili, “Erdoğan elektrikte yeni bir zammı aklından bile geçirme. Milletin ekmeği yok. Anlıyor musun, harcanacak bir şey kalmadı. Yok ya hu. Yok arkadaş yok” dedi.

Dünya gündemine bakalım.

Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları, AB dönem başkanı Çekya’nın başkenti Prag’daki gayriresmi toplantıda, Rusya ile vize meselesini ele alarak bazı konularda siyasi uzlaşı sağladı. AB ülkeleri, Rusya ile daha önce imzalanan ve uygulamada bulunan vize kolaylığı anlaşmasını tam olarak askıya alma konusunda uzlaştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Avrupa Birliği’ne (AB) tüm Rus devlet televizyon kanallarını ve propaganda yapanları yasaklamaya çağırdı. Zelenskiy, “Tek bir Rus propaganda tüccarı AB topraklarında kalmamalı. Tek bir Rus devlet televizyon kanalının AB topraklarında çalışmasına izin verilmemeli” dedi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Spor Toto Süper Lig takımlarından Adana Demirspor, İtalyan forvet Mario Balotelli’nin İsviçre ekibi Sion’a transfer olduğunu duyurdu. Sion, bu transfer için Adana Demirspor’a 2 milyon 620 bin euro ödeyecek. 

Slovenya ve Polonya’nın ortaklaşa düzenlediği 2022 FIVB Dünya Şampiyonası’nda mücadele eden A Milli Erkek Voleybol Takımı’nın son 16 turundaki rakibi ABD oldu. Müsabaka, 4 Eylül Pazar günü oynanacak.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.