Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Koleji’nde kriz büyüyor: Onlarca öğretmen işsiz kaldı, mülk sahibi okul yönetimini yalanladı

Doğa Koleji’nin Trabzon’daki şubesi okulların açılmasına iki hafta kala kapatıldı. Mağdur öğretmenlerden biri Medyascope’a konuşurken 30’dan fazla öğretmenin şu an işsiz olduğunu söyledi. Öte yandan dün yazılı açıklama yayımlayan Doğa Koleji, Trabzon şubesinin “çalışanların güvenliğini tehdit eden ve iyileştirilemeyen fiziki şartlar nedeniyle” kapatıldığını duyurdu ancak Medyascope’a konuşan mülk sahibi açıklamanın gerçeği yansıtmadığını ifade etti. 

Arı İnovasyon ve Bilim Eğitim Hizmetleri A.Ş bünyesinde faaliyet yürüten Doğa Koleji’nin Trabzon şubesi, yeni öğretim döneminin başlamasına iki hafta kala kapatıldı. Okul çalışanlarının imzalaması istenen fesih bildiriminde “öğrenci kalmaması” nedeniyle okulun kapatılacağı yazıldı.

“32 öğretmen hâlâ işsiz”

Kapatılma kararının okulların açılmasına iki hafta kala duyurulması özellikle öğretmenlerin büyük mağduriyet yaşamasına neden oldu. Doğa Koleji’nin kapanan şubesinde çalışan bir öğretmen Medyascope’a konuştu. 36 öğretmenin bu karar sonrasında işsiz kaldığını belirten öğretmen şunları söyledi:32 öğretmen hâlâ işsiz. Bütün planlamamızı okulların açılmasına göre yaptık. Okul alışverişini yaptık. İşin sadece maddi boyutunu düşünmemek gerekiyor. Bu durum çözülene kadar hiçbir yerde çalışamayacağımı düşünüyorum.”

Okulun bu şekilde kapatılmasının usulsüz olduğunu vurgulayan öğretmen, kararın kendilerine 28 Ağustos’ta iletildiğini söyledi. 2 Eylül’de okula çağırdıklarını ve şirkette görev yapan iki avukatın da görüşmede yer aldığını aktaran öğretmen, görüşmeyi şu şekilde anlattı: 

“İnsanlar endişelerini dile getirdi. 4-5 yıllık çalışanlar vardı. Gelen kişi genel merkez adına değil de sanki zorla gönderilmiş bir kişi gibiydi. Normalde öğretmen çağırılır, bireysel olarak görüşülür. Alacağı ücret söylenir. İşten çıkışla ilgili işlemleri yapılır ve kurumla bir bağı kalmaz.”

İmzalamaları istenen fesih bildirimini imzalamadıklarını ve bakiye süre ücret alacakları hakkında da bilgilendirilmediklerini belirten öğretmen, “Bana ne kadar, ne zaman ödenecek? Ben buna neden imza atıyorum diye sordum. Ben tek başıma girmek istemiyorum, benimle üç arkadaşım daha odaya girecek ve kağıt benim haklarımı korumuyorsa imzalamayacağım dedim. Hiçbirimiz fesih bildirimini imzalamadık. Okulun kapatılması zaten usulsüz. Kapatılması bence yanlış değil ama zamanlama çok kötü” diye konuştu.

“Şubat’ta sorduğumuzda ‘yıllarca devam edeceğiz’ demişlerdi”

Doğa Koleji’nin İTÜ bünyesinden Bilgi Üniversitesi bünyesine geçtiği şubat ayında, Trabzon’daki şubenin kapatılabileceğinin konuşulduğunu belirten öğretmen, kapatılma ihtimalini yönetime sorduklarını ancak yönetimin bu ihtimali reddederek, “Asla kapanmayacak, uzun yıllar hizmet vermeyi sürdürecek” cevabını verdiğini aktardı. 

Okulun kapatılma şekli velileri de mağdur etti. Medyascope’a konuşan velilerden Çetin Keydal, okulun açılmayacağının kendilerine yeni dönemin başlamasına 10 gün kala bildirildiğini söylerken, “Bazı veliler kitaplara kadar satın aldılar, sadece kıyafetleri kalmıştı. Ben paramın tamamını aldım, para konusunda bir mağduriyet yaşamadım. Okul bulamayıp çocuklarını devlet okuluna kaydettirenler oldu. 5-6 bin TL civarında zarar edenler var. Okul yönetimine dava açmaya hazırlanan veliler var” dedi.

Doğa Koleji’nden açıklama

Şube kapatma kararının ardından Doğa Koleji dün yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada okulun “öğrenci ve çalışanların güvenliğini tehdit eden ve iyileştirilemeyen fiziki şartlar nedeniyle” kapatıldığı savunulurken kayıt yaptıran tüm velilerin kayıt ve kitap ücretlerinin iade edileceği duyuruldu. 

Açıklamada okulun bitişiğinde devam eden inşaat çalışmalarında oldukça tehlikeli bir çukur bulunduğu belirtildi ve şu ifadelere yer verildi: “Doğa Koleji’nin Trabzon kampüsünün bulunduğu binanın yanında üstü açık şekilde inşaat çukuru olduğu ve bu durumun öğrencilerin can güvenliğini tehlikeye düşürdüğü tespit edilmiştir. Bu inşaat çukuru ile ilgili olarak Can Holding tarafından mülk sahibine defalarca uyarıda bulunulmuş, söz konusu inşaatın can güvenliğini tehlikeye attığı bildirilmiştir. Ancak tüm uyarılara rağmen mülk sahibi tarafından bu tehlikeyi giderici hiçbir eylem yapılmamış, aksine mülk sahibi tarafından bu inşaat kurumumuza tamamlattırılmaya çalışılmıştır.”

“Çukuru açan Doğa Koleji”

Medyascope’un ulaştığı mülk sahibi Sedat Bozkurt ise 6 Ocak’ta okul yönetiminden kendisine 1 Eylül’de binadan çıkılacağına dair noter üzerinden fesih yazısı geldiğini söyledi. Söz konusu inşaata okul tarafından konferans/spor salonu yapılmak üzere başlandığını ancak yarım bırakıldığını aktaran Sedat Bozkurt, “Bu çukuru açan Doğa Koleji’dir. Bu inşaat alanının risk arz ettiğine dair noterden yazı aldık ve onlara gönderdik. Ocak ayında bana ‘biz buradan çıkıyoruz’ diyerek kayıt aldırdılar. Bu risk beş yıldır var. Bu riski sen aldın, kazdığın çukuru beş yıldır kapatmadın” diye konuştu. 

“Sözleşmeler MEB’e iletilmemiş”

Birlik Sendikası’nın danışman avukatı Nihal Yıldırım Selvi, bundan sonraki hukuki süreci değerlendirdi. Kapatmanın usulsüz olduğunu savunan ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerekli soruşturma sürecini başlatarak yönetmeliğe uygun kararlar alması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: “Bir okul eğitim-öğretim dönemi bitmeden kapatılamaz. Bunun tek istisnası kayıtlı öğretmen ya da öğrenci olmamasıdır. Öğretmenlerle haziran ayında yeni dönem için sözleşme imzalanmış ama sözleşmeler öğretmenlere de MEB’e de iletilmemiş. Okul kapatılmadan en az üç ay önce bu karar yazılı olarak MEB’e bildirilmeli ama bu da yapılmamış. Bunların hepsi yönetmeliğe aykırı ve idarî para cezaları var. MEB yaşananı örtbas etmemeli.”

Uzun süre tartışılmıştı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından sahipliği el değiştiren Doğa Koleji’ni 2016’da Metal Yapı Konut’un kurucusu Ömer Saçaklıoğlu satın almıştı. Öğretmenlere aylarca maaşını ödemeyen Doğa Koleji’nin adı uzun süre öğretmen grevleri ile gündeme gelmişti. Doğa Koleji’nin İTÜ’ye devri 17 Ocak 2020’de tamamlandı. Şubat ayında ise Doğa Koleji, Bilgi Üniversitesi’ni de bünyesinde bulunduran Can Holding’e devredildi.

İzleyin | Doğa Koleji protestoları sürüyor: “Artık öğretmenlerimizin çocukları aç yatmasın istiyoruz”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.