Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (13 Eylül 2022): Kılıçdaroğlu Sakarya’da

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, yer yer sağanak yağışlı sıcaklık 24 derece olacak. Ankara bulutlu 24 derece; İzmir bulutlu 28, Antalya bulutlu 30, Diyarbakır bulutlu 33 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “en büyük sosyal konut projesi”nin tanıtım törenine katılacak. 81 ilde 250 bin konut yapılacağı, 100 bin konut arsası uygun şartlarla satılacağı bildiriliyor.. Evi olmayan dar gelirliler kira öder gibi yuva sahibi olabileceği vurgulanıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Sakarya’da. Kılıçdaroğlu, Havai Fişek Fabrikası patlamasında hayatını kaybeden işçilerin aileleriyle buluşacak, Sakarya Yerel Kültür Derneği’ni ziyaret edecek, partisinin milletvekilleriyle grup toplantısında bir araya gelecek, esnafı ziyaret edecek, Sakarya Kanaat Önderleri Toplantısı’na katılacak.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden avukatları aracılığıyla Ruşen Çakır’ın sorularını yanıtladı. Demirtaş, “HDP’li bakan” tartışmasından ittifaklara, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası cumhurbaşkanlığı adaylığından, HDP’nin seçimlerdeki tutumunun ne olacağına kadar pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu. Demirtaş “bakanlık tartışması”yla ilgili, “Türkiye’yi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni tapulu şahsi mülkleri gibi gören tayfa, hangi partiden olursa olsun siyaseti zehirliyor” dedi. Röportajın tamamını okuyabilirsiniz:

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 22 kuruş, euro kuru ise 18 lira 46 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 649 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 9 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 93,76 dolar.

TÜİK, temmuz ayı sanayi üretim, ciro ve perakende satış endekslerini açıklayacak.

ABD enflasyon verisi açıklanacak.

Dünya gündemine bakalım.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ile sınırda çatışmaların başladığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarına müdahalesi ile ilgili haberlerin doğru olmadığı belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. Ukrayna geçtiğimiz günlerde karşı taarruza geçmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, eylül ayının başından bu yana 6 bin kilometrekarelik alanın kurtarıldığını duyurdu. Rusya da en az üç bölgeden geri çekildiklerini doğrulamıştı. Zelenskiy hangi kentlerin ya da köylerin alındığını açıklamadı. The Moscow Times’ta yer alan habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askeri personeliyle yaptığı tüm görüşmeleri iptal etti. İddiaya göre Putin, Soçi’deki malikanesine geçti. Söz konusu iddianın, Ukrayna ordusunun Harkov’daki cephe hattını geçmesinden sadece birkaç saat sonra yaşandığı ileri sürüldü. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Spor Toto Süper Lig’in 6. haftasında Adana Demirspor, sahasında Trabzonspor’u 3-2 yendi. Medipol Başakşehir ise deplasmanda Beşiktaş’ı 1-0 mağlup etti. 

Galatasaray, Atletico Madrid, Barcelona ve Başakşehir formalarını giyen Arda Turan futbolu bıraktığını açıkladı. Arda Turan, 100 kez de A Milli Takım forması giydi. EURO 2008’de gösterdiği performans ile herkesi kendisine hayran bırakan Turan, milli takım formasıyla 17 gole imza attı.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.