Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (23 Eylül 2022): CHP’nin Seferihisar’daki kampı başlıyor

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul yağışlı, sıcaklık ise 20 derece olacak. Ankara yağışlı 18 derece; İzmir bulutlu 25, Antalya bulutlu 27, Diyarbakır bulutlu 29 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir’in Seferihisar ilçesinde kampa giriyor. CHP heyeti kampta ülke gündemindeki konuları değerlendirecek. Seçim ve sandık güvenliğine ilişkin sunumlar yapılacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bugün bu çalıştayın açılışına katılacak. CHP lideri, cumartesi akşamı ise Agora Antik Kent’te düzenlenecek olan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından İzmir’e verilen 2022 Avrupa Ödülü’nün törenine katılacak.

Bu arada  CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 9-13 Ekim tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’ne gidiyor. Başkent Vaşington’a gitmesi beklenen Kılıçdaroğlu, Biden hükümetinden biriyle görüşmeyeceklerini söyledi. Ziyaretinde daha çok insan hakları aktivistleri ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmesi beklenen Kılıçdaroğlu’nun, sosyalist senatör Bernie Sanders ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün Kocaeli’nde. Akşener, İzmit Belediyesi Nihat Gürer Spor Tesisleri’nin açılışına katılacak, Çınar Akademi’yi ziyaret edecek, İzmit Belediyesi’nin çalışmalarının anlatılacağı programda bulunacak. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 34 kuruş, euro kuru ise 18 lira 4 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 295 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 984 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 89,91 dolar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, eylül ayına ilişkin finansal hizmetler istatistikleri ve finansal hizmetler güven endeksi rakamlarını açıklayacak.

Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 100 baz puan indirdi. Böylece politika faizi yüzde 13’ten yüzde 12’e çekildi.

Dünya gündemine bakalım.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini başörtüsü yasalarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmış ve üç gün gözaltında kaldıktan sonra hayatını kaybetmişti. Amini’nin öldürülmesinin ardından İran’da düzenlenen protestolar 80’den fazla kent ve kasabaya yayıldı. İran devlet televizyonundaki açıklamalara göre protestolarda üçü güvenlik görevlisi 14’ü ise protestocu toplam 17 kişi hayatını kaybetti. Güvenlik güçlerinin öldürdüğü insanlar arasında 16 yaşında bir çocuk da vardı. Amini’nin babası Anjad Amini, BBC Farsça’ya verdiği röportajda yetkililerin yalan söylediğini, kızının otopsi raporunu görmesine izin vermediklerini ve kızının herhangi bir sağlık sorunu olmadığını söyledi. Yetkililer, Amini’nin gözaltındayken ani bir kalp rahatsızlığı yaşadığı için hastaneye kaldırıldığını öne sürmüşlerdi. 

Tüm bu gelişmeler ışığında CNN’in ünlü muhabirlerinden Christiane Amanpour, BM Genel Kurulu kapsamında New York’a gelen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile yapacağı röportajın iptal edildiğini açıkladı. Reisi’nin yardımcısının Amanpour’dan röportaj sırasında başörtüsü takmasını istemesi üzerine Amanpour, “bu beklenmeyen koşulu kabul etmeyeceğini” söyleyerek röportajı iptal ettiğini açıkladı. Amanpour ayrıca iptal edilen röportajın zamanlamasına dikkat çekerek, “İran’da gösteriler devam eder ve insanlar öldürülürken Reisi ile konuşmak önemli bir an olacaktı” dedi. 

İsrail Başbakanı Yair Lapid, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul görüşmelerinde konuştu. İki devletli çözüme destek verdiğini vurgulayan Lapid, ülkesinin güvenliği ve geleceği için doğru olan şeyin, “Filistinlilerle, iki halk için iki devlet temelinde bir anlaşma sağlanması” olduğunu söyledi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar Ligi 5. hafta maçında Lüksemburg ile 3-3 berabere kaldı ve grup liderliğini garantiledi. Milli takım, diğer 3 grubun lideriyle play-off maçlarına çıkarak EURO 2024 bileti kovalayacak.

Tenisin yaşayan efsanesi Roger Federer, kariyerinin son maçında kortun aynı tarafını Rafael Nadal’la paylaşacak. İkili, bugün Laver Kupası’nda Dünya Takımı’ndan Jack Sock ve Frances Tiafoe’nin karşısında Avrupa Takımı’nı temsil edecek.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.