Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (136): LGBTİ+ karşıtı nefret mitingi, Mahsa Amini

Editör: Gamze Elvan

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni”nde bu akşam, Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) Hukuk ve Adalete Erişim Koordinatörü Avukat Umut Rojda Yıldırım ile LGBTİ+ karşıtı “Büyük Aile Buluşması”nı konuştuk.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun (SMF) oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, bugün kuruluşunu ilan ederek yol haritasını açıkladı. Halk buluşmasında lubunyalar da yer aldı.

Bültenimizde hemen hemen her hafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun LGBTİ+’ları hedef almasını ekranlarımıza getiriyoruz. Memleketi Trabzon’da bir dizi etkinliğe katılan Soylu, vatandaşlara hitap ettiği sırada kalabalığın içinde elinde gökkuşağı renkli şemsiye bulunan bir vatandaşa korumalar müdahale etti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun  katılım çağrısı yaptığı Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin düzenlediği, LGBTİ+’ları hedef alan “Büyük Aile Buluşması” bütün tepkilere ve karşı çıkışlara rağmen geçen pazar (18 Eylül) günü İstanbul Saraçhane’de yapıldı. Muhabirimiz Ufuk Çeri nefret yürüyüşünü bizler için takip etti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, LGBTİ+ karşıtı “Büyük Aile Buluşması”nı nefret söylemi olarak tanımladı. Bakan Yanık’ın, “Nefret söylemini kime karşı olursa olsun yanlış buluyoruz” sözlerine iktidara yakın çevrelerden tepkiler yükseldi. Yanık bunun üzerine yeni bir açıklama daha yaptı. 

Medyascope’un programlarından “Adını Koyalım”da bu hafta, Ayşe Çavdar, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığı ve nefret söylemlerini körükleyen mitingi yorumladı.

Mahsa Amini, İran’da ahlak polisi tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetti. Amini’nin gözaltında hayatını kaybetmesi hafta boyunca istanbul’un çeşitli yerlerinde protesto edildi. İranlı kadınların protesto etmek için başlattığı saç kesme eylemini kadınlar 21 Eylül’de İstanbul’daki İran Başkonsolosluğu önünde devam ettirdi

Musa Anter’in 20 Eylül 1992 yılında Diyarbakır’da JİTEM tarafından katledilmesinin ardından gazetecilik alanında verilmeye başlanan Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu. Kaos GL’den Yıldız Tar da  “Mira’yı öldüren katil, arabasını çalıp arkadaşlarıyla düğüne gitmiş” başlıklı haberiyle ödül aldı.

Usta sanatçı Elton John, müziğe yaptığı katkılar ve AIDS hastalarına yönelik çalışmalar yapılması için düzenlediği bağış kampanyaları nedeniyle Ulusal Beşeri Bilimsel Madalyası’na layık görüldü. 1988’den bu yana ilk kez Beyaz Saray’da sahne alan John’a ödülü, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden tarafından takdim edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.