Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hayvanlar artık e-devlet üzerinden sahiplenilebilecek – Av. Melike Özdemir Ballı: “Bir hayvanla yaşama sorumluluğunda olan kişiler seçilmek zorunda”

Türkiye’de vatandaşların e-devlet üzerinden hayvan sahiplenebilmesinin önü açıldı. e-devlet’in yeni uygulamasına göre, barınaktaki hayvanlar sisteme kayıtlı olacak ve vatandaşlar, yeni sistem üzerinden hayvan sahiplenebilecek. Bu yeni uygulamayı Hayvanlara Adalet Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Melike Özdemir Ballı, Medyascope’a yorumladı.

e-devlet üzerinden sokak hayvanlarını sahiplendirme uygulaması yürürlüğe girdi. Bu yeni uygulamaya göre barınaklardaki hayvanlar, e-devlet üzerinden yapılan bir başvuruyla sahiplendirilebilecek.

Şu anda Ankara Keçiören Belediyesi, İstanbul Büyükçekmece Belediyesi ve İstanbul Bağcılar Belediyesi’ndeki barınaklardaki hayvanlar sisteme kayıtlı. İlerleyen günlerde sisteme dahil olacak belediyelerin sayısının artacağı belirtiliyor.

Yeni uygulama hakkında birçok detay bilinmiyor

Hayvanlara Adalet Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Melike Özdemir Ballı, bu yeni uygulama hakkında birçok belirsizlik olduğunu şu sözlerle aktardı:

“Hayvanların satışı değil de yalnızca yuvalandırılmaları mı söz konusu olacak? Bir hayvanla yaşama sorumluluğu taşıyan kişiler mi seçilecek? Onların mal değil can olduğu, hak sahibi bireyler olduğu gözetilecek mi? Yuvalandırılan hayvanın takibi yapılacak mı? Gerekli denetimler yapılarak ihlal durumunda caydırıcı yaptırımlar uygulanacak mı? Bu soruların cevabını bilmeden konuşmak zor.”

Hayvanlara Adalet Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Melike Özdemir Ballı

“Hayvanlar yuvalandırılırken bir eşya satın alır gibi davranılmamalı”

Türkiye’de hayvan hakları ihlallerinde caydırıcı cezaların olmadığını hatırlatan Ballı, herkesin hayvan sahiplenebilmesinin de mümkün olmaması gerektiğinin altını çizdi. “Hayvanlar yuvalandırılırken bir eşya satın alır gibi davranılmamalı” diyen Ballı, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu uygulama öncesinde insanlar bakımevlerine giderek zaten evlat edinebiliyordu. Önemli olan insanlara internet üzerinden başvuru ile kolaylık sağlamak değil, bir cana gerçek anlamda yuva olabilecek, haklarını ihlal etmeyecek kişilere yuvalandırma yapabilmektir. Aksi durumda, o can zaten ya sokağa terk edilecek ya da şiddete maruz kalacak.”

“Sahiplendirilme, belli şartlara bağlanmak zorunda”

Her şeyden önce toplumda hayvan hakları bilinci oluşturmanın önemli olduğuna dikkat çeken Ballı, diğer ülkelere göre Türkiye’nin hayvan hakları ihlaline karşı caydırıcı yaptırımlarda da eksik kaldığını belirtti. Ballı, Türkiye’de hayvan sahiplendirilmede dikkat edilmesi gereken hususları şöyle özetledi:

“Eğitime önem vermeli, ‘sahiplenmeyi’ de belirli şartlara bağlamak zorundayız. Bana göre, bazı ülkelerde olduğu gibi zorunlu eğitimler verilmeli, sabıka kaydı istenmeli, geçmişinde şiddet olan kişiler elenmeli. Her isteyen hayvan ‘sahibi’ olmamalı.”

“Caydırıcı yaptırımlar gelmezse hangi uygulamayı yaparsanız yapın zaten eksik kalacaktır”

Türkiye’de hayvan hakları ile ilgili belli düzenlemeler olsa da yıllardır hiç denetim yapılmadığının altını çizen Ballı, gerekli yasal düzenlenmelerin de talep edildiği gibi gerçekleşmediğini vurguladı. Toplumda hayvan hakları ile ilgili bilinç oluşturmak yerine nefret söylemleriyle hayvan hakları aktivistlerinin hedef gösterildiğini söyleyen Ballı, şöyle devam etti:

“Her yeni düzenlemeyi tereddütle karşılıyoruz. Yuvalandırmayı teşvik etmek elbette önemli ancak bir hayvanla yaşama sorumluluğunda olan kişiler seçilmek zorunda. Bir yandan yuvalandırma için çabalanırken diğer taraftan üretim ve satış devam eder, hayvan terk etmeye ve hayvana yönelik şiddete caydırıcı yaptırımlar getirilmezse hangi uygulamayı yaparsanız yapın zaten eksik kalacaktır.”

Almanya’da hayvanlar nasıl sahiplendiriliyor?

Almanya’da hayvan sahiplenmek için en uygun yol, barınaklara gitmek. Ülkede özel olarak yetiştirilip satılan hayvanlar hâlâ olsa da Almanların çoğu hayvanlara yardım etmek amacıyla barınaklara giderek sahipleniyorlar.

Hayvan sahiplenmek için barınağa gidilip sahiplenilecek hayvan seçildikten sonra barınağa mail üzerinden veya barınağı arayarak neden sahiplenmek istediğini ve sahiplenmeye neden uygun olunduğuna dair bir beyanda bulunmak gerekiyor.

Ardından barınakta çalışanların ev ortamının hayvan sahiplenilmesine uygun olup olmadığını anlayabilmesi için eve ziyarete gelmeleri gerekiyor. Çoğu zaman barınaklar, sahiplenecek kişinin evine birkaç kez giderek ortamı iyice görmek istiyor. 

Almanya’da hayvan sahiplenmek için son adım ise hayvan sahiplenebilmek için kişilerin uygun bir yaşam tarzına ve uygun ortama sahip olduğunu göstermesi. Evlerindeki balkonun hayvanlar için güvenli olması, iş-yaşam dengeleri, gelecek beklentileri gibi konularda yanıt verilmesi bekleniyor.

İngiltere’de hayvanlar nasıl sahiplendiriliyor?

İngiltere, hayvan sahiplendirilmesi konusunda Almanya dahil olmak üzere birçok ülkeyle aynı sisteme sahip. Kedi, köpek ve birçok evcil hayvan, sahiplendirilme merkezlerinde tutuluyor.

İngiltere’de hayvan sahiplenmek isteyen kişilerin, sahiplendirme merkezlerine giderek bir form doldurmaları bekleniyor. Sahiplenmek isteyen kişilerin, forma kendi hayatlarıyla ilgili, aileleri hakkında ve yaşam biçimleri hakkında bilgi vermeleri gerekiyor.

Ardından barınaklar veya sahiplendirme merkezleri formu dolduran kişileri arayarak ev ortamlarını görmek için bir ziyaret planlıyor. Ev ziyaretlerinin temel amacı ise ev ortamının ve ekonomik durumunun hayvan sahiplenmeye uygun olup olmadığını ölçmek.

Ölene kadar Kraliçe 2. Elizabeth’in patronu olduğu İngiltere ve Galler’da faaliyet yürüten ve hayvan refahını arttırmaya çalışan bir hayır kurumu olan Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, aynı süreçlerden geçerek hayvan sahiplendiriyor. İngiltere’deki birçok hayvan sahiplendirme, bu hayır kurumu sayesinde yapılabiliyor.

ABD’de hayvanlar nasıl sahiplendiriliyor?

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) hayvan sahiplenmek diğer birçok ülkeyle benzerlik görüyor. Amerikan vatandaşları barınaklara veya veterinerlere giderek hayvan sahipleneceklerini beyan ettikten sonra bazı gereklilikleri karşılamaları bekleniyor. Bu gereklilikler arasında hayvan sahiplenecek kişinin 18 yaşından büyük olması ve vatandaşlığını doğrulaması bekleniyor.

Ardından, barınaktakiler veya veterinerde çalışanlar ev ziyaretine gelerek hayvan sahiplenecek kişinin durumunun sahiplenmeye uygun olup olmadığını ölçüyor.

Tüm gereklilikleri karşılayan vatandaşlar, hayvan sahiplenebilmek için ayrıca ücret ödüyor. Barınaktan barınağa ve veterinerden veterinere göre bu sistem değişse de genellikle hayvan sahiplenilmesi için belli bir ücret ödenmesi gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.