Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (6 Ekim 2022): Başörtüsü tartışması | Kim, ne dedi?

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, yer yer yağışlı sıcaklık ise 22 derece olacak. Ankara bulutlu 18 derece; İzmir az bulutlu 27, Antalya bulutlu 28, Diyarbakır bulutlu 33 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda dezenformasyon yasası görüşülecek.

Başörtüsü tartışması devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsü konusunda tartışmaları sona erdirmek için kanun teklifi vermişti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında başörtüsü teklifine tepki gösterdi ve “Eğer dürüstsen, eğer samimiysen, gelin çözümü yasa değil, anayasa düzeyinde sağlayalım” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine çağrıda bulunan Erdoğan’a sosyal medya hesabından yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, “Başörtülü kadınların hak ve özgürlüklerine kavuşması için önerdiğimiz bu kanuni zırhı sen destekle Erdoğan; eğer arkasında yine kurnaz bir ajanda çıkmazsa tabii ki Alevi vatandaşlarımız dahil, hak ve özgürlükler konusunda getireceğiniz öneriye her türlü desteği vermeye hazırız” dedi. Başörtüsü tartışmasına tepkiler geldi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, “Kadınların gerçek problemlerine çözüm üretmek yerine sağcılarla sağcılık, siyasal İslamcılarla siyasal İslamcılık yarıştırmak derdine düşerseniz kazanan yine yeniden saray rejimi karanlığı olur” dedi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında başörtüsü konusunda anayasa değişikliği çağrısı yaparken, Alevilere yönelik de adımlar atacağını “Cuma günü yeni adımlar atacağız” diyerek açıkladı. AKP’li kaynaklara göre, anayasa değişikliği teklifinde Alevilere yönelik bir düzenleme yer alacak ve Erdoğan, İstanbul’da cemevi temeli atacak. Erdoğan, Şahkulu Sultan Dergâhı ve Cemevi’ne gidecek, cemevi temeli atacak. Aynı anda da sinevizyon bağlantıları ile cemevi temel atma törenine ilişkin görüntüler yayınlanacak.

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan gizli oylamada Anayasa Mahkemesi üyeliğine, eski İçişleri Bakan Yardımcısı ve Sayıştay üyesi Muhterem İnce seçildi. Oylamaya CHP ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) katılmadı. Milletvekilleri, Sayıştay Başkanlığı’ndan bildirilen üç adaydan Ali Osman Güçlü, Muhterem İnce ve Nükrettin Parlak arasından seçim yaptı.

Tekirdağ Çorlu’ya bağlı Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018 yılında meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının 11. duruşması Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ndeki Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Sanık eski Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu hakkında tutuklama kararı verildi. Bir sonraki duruşma 11 Ocak 2023’te yapılacak.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 57 kuruş, euro kuru ise 18 lira 46 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 484 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 28 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 93,48 dolar.

Benzinin litresine 74 kuruş, motorine ise 1,39 TL zam geldi. Son zamlarla benzin eylül başından bu yana ilk kez 20 liranın üzerine çıktı. Motorin de 8 Eylül’den beri ilk kez 25 TL seviyesini aştı.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısı kapsamında Çekya’nın Prag kentine gidecek. Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir araya gelecek. Paşinyan, ilk kez yapılacak Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) Toplantısı’nda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile dörtlü görüşme yapacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna ordusunun Herson bölgesindeki üç yerleşim yerini tekrar kontrol altına aldığını duyurdu. Telegram hesabından video paylaşan Zelenskiy, sadece bir günde Herson’da üç bölgeyi kurtardıklarını, bu yerleşimlerin de “sözde referandum”dan kurtarıldığını söyledi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

Filenin Sultanları, Voleybol Dünya Şampiyonası ikinci tur ikinci maçında Kanada’yı 25-22, 26-24 ve 28-26’lık setlerle 3-0 mağlup etti. Türkiye, ikinci turdaki üçüncü karşılaşmasında 7 Ekim Cuma günü ABD ile karşılaşacak.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde üçüncü hafta heyecanı, dün (5 Ekim) oynanan karşılaşmalar ile sona erdi. Günün öne çıkan maçında Chelsea, Milan’ı 3-0 mağlup etmeyi başardı. Manchester City ise Erling Haaland’ın iki gol attığı karşılaşmada Kopenhag’ı 5-0 ile geçti. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde gecenin sonuçları:

Manchester City 5-0 Kopenhag 

Salzburg 1-0 Zagreb 

Chelsea 3-0 Milan 

Leipzig 3-1 Celtic 

Real Madrid 2-1 Shakhtar 

Sevilla 1-4 Dortmund 

Benfica 1-1 PSG 

Juventus 3-1 Maccabi 

Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde temsilcimiz Galatasaray NEF, deplasmanda Oostende’yi 92-78’lik skorla mağlup ederek gruba galibiyetle başladı.

Temsilcilerimiz bugün (6 Ekim) Avrupa arenasında boy gösterecek. Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi B Grubu maçında AEK Larnaca’yı sahasında konuk edecek. Trabzonspor ise H Grubu’nun üçüncü haftasında, Monaco deplasmanına konuk olacak. Öte yandan UEFA Konferans Ligi’nde ülkemizi temsil edecek Sivasspor ile Başakşehir, üçüncü hafta maçlarına bugün çıkacak. Sivasspor, Ballkani’yi konuk ederken, Başakşehir ise Rigas Skola deplasmanına çıkacak.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.