Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (21 Ekim 2022): İngiltere Başbakanı Truss istifa etti, Kılıçdaroğlu Sivas ve Tokat’ı ziyaret ediyor

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlayalım.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul az bulutlu, sıcaklık 19 derece olacak. Ankara puslu 13 derece; İzmir az bulutlu 22 derece, Antalya parçalı bulutlu 26, Diyarbakır kuvvetli sağanak yağışlı 22 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tokat ve Sivas’ı ziyaret ediyor. Kılıçdaroğlu sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri ve esnafla bir araya gelecek. CHP’nin 13. Belediye Başkanları Çalıştayı da Sivas’ta düzenlenecek. Çalıştaya Kılıçdaroğlu’nun da katılması bekleniyor.

TÜİK, ekim ayı tüketici güven endeksini, ağustos ayı tarımsal girdi fiyat endeksini, ikinci çeyrek hane halkı yurt içi turizm istatistiklerini duyuracak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin sunumunu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapacak.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 59 kuruş, euro kuru ise 18 lira 20 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 20 Ekim gününü 3 bin 900 puanla kapattı. 

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 627 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 19 Ekim’i 92,57 dolarla kapattı.

Dünya gündemine bakalım.

İngiltere Başbakanı Liz Truss, istifa etti. Truss, ülkenin en kısa süre görevde kalan başbakanı olarak tarihe geçti. 45 gün boyunca başbakanlık görevini yürüten Truss’ın istifası, İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın görevden ayrılışından sonra yaşandı. Truss, bir süredir kendi partisinden görevi bırakması konusunda da baskı görüyordu.

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlik devam ediyor. ABD, İran güvenlik güçlerinin bir bölümünün Ukrayna’da görev yaptığını iddia etti. Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e düzenlediği hava saldırılarında İran yapımı “kamikaze drone”ları kullandığı ileri sürülmüştü.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

İspanya Birinci Futbol Ligi’nin (La Liga) 10. haftasında Barcelona, Villarreal’i 3-0 mağlup etti. Katalan ekibi, Lewandowski’nin 31 ve 35, Fati’nin 38. dakikadaki golleriyle karşılaşmayı kazandı.

Manchester United, Chelsea maçı öncesinde Cristiano Ronaldo’nun kadro dışı bırakıldığını açıkladı. Ronaldo, Tottenham karşısında süre alamayınca son düdüğü beklemeden soyunma odasına gitmiş ve stattan ayrılmıştı.

Turkish Airlines EuroLeague dördüncü hafta karşılaşmasında temsilcimiz Fenerbahçe Beko, konuk ettiği Valencia’yı 79-77’lik skorla mağlup ederek dörtte dört yaptı.

*******

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.