Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (22-29 Ekim): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Derleyen: Edanur Tanış

  • Kardeş Türküler sekiz yıl aradan sonra Harbiye’de

Kardeş Türküler, sekiz yıl aranın ardından bugün (22 Ekim) Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda sahne alıyor. Konser öncesinde Kardeş Türküler’den Fehmiye Çelik ve Vedat Yıldırım ile bir araya geldik. Buket Topaktaş’ın röportajının tamamını okumak için tıklayınız

  • İranlı sanatçı Mohsen Namjoo’nun İstanbul konseri de iptal edildi

İranlı sanatçı Mohsen Namjoo’nun Bursa ve Konya konserlerinin ardından 2 Aralık’ta Volkswagen Arena’da düzenlenmesi planlanan konseri de iptal edildi. Namjoo, Müdafaa-i İslam Hareketi ve Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası gibi çevreler tarafından hedef alınıyordu.

  • Kibarlık Budalası Remix

26. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de Molière’in doğumunun 400. yılında Fransız yazarın en sevilen oyunlarından “Kibarlık Budalası”nın çağdaş bir uyarlamasıyla kapılarını tiyatro severlere açıyor.

Türkiye sinemasının önde gelen yönetmenlerinden M.Caner Alper ve Mehmet Binay renkli karakterler ve etkileyici dramatik hikâyelerle sinema perdesinde yarattıkları eşsiz dünyayı bu kez de sahneye taşıyacak. Yönetmenler “Kibarlık Budalası Remix”te, Molière’in 17. yüzyıl Fransa’sında el değiştiren zenginliği ve gücü hicvettiği oyununu farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Molière’in ünlü karakteri Mösyö Jourdain’in hikâyesine yepyeni bir soluk getiren oyun, geleneksel seyir kurallarının da dışına çıkıyor.

Büyük ses getiren “Zenne” filminin de yönetmenleri olan M.Caner Alper ve Mehmet Binay ile “Kibarlık Budalası Remix”i Medyascope okurları için konuştuk.

Bilet: Birinci kategori 350, dördüncü kategori 180 Türk Lirası

Bilet almak için tıklayınız.

  • Ahmet Ümit yeni kitabı “Bir Aşk Masalı”nı anlattı

Eserleri 34 dile çevrilen, Türkiye’nin önde gelen edebiyatçılarından Ahmet Ümit, masal türünde çıkan yeni kitabı “Bir Aşk Masalı”nın ilk imza gününü 15 Ekim’de Yapı Kredi Yayınları Beyoğlu Kitabevi’nde düzenledi. Ayşegül Karagöz’ün Ahmet Ümit ile yaptığı söyleşiyi aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

  • 17. İstanbul Bienali bize ne anlatıyor?

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından iki yılda bir düzenlenen çağdaş sanat etkinliği 17. İstanbul Bienali, 20 Kasım’a kadar sürecek. Sanatın, sanatla iyileşmenin izini süren 17. İstanbul Bienali bize neyi anlatıyor? Bienalin kavramsal çerçevesi ve beklentileri neler? Sanatı hangi kanallarla ulaştırmayı hedefliyor? Neden arşiv çalışmaları üzerinde duruldu?

Cihan Ataş’ın, 17. İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer ile bienal mekânlarından Pera Müzesi’nde yaptığı röportajı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

  • Aziz Nikolaos Anıt Müzesi’nde, 11’inci yüzyıldan duvar resimleri bulundu

Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan ve “Noel Baba” olarak bilinen Aziz Nikolaos Anıt Müzesi’nde restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları devam ediyor. Anıt müzedeki çalışmalarda, 11. yüzyıla ait yeni duvar resimleri ortaya çıkarıldı. DHA’nın haberine göre, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında müzedeki 11. ve 12. yüzyıldan kalma duvar resimlerinin belgeleme ve konservasyon çalışmaları yapılıyor.

  • BIFED’in büyük ödülü Meksika filmine gitti 

Bozcaada Belediyesi organizasyonu ve Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi işbirliğiyle düzenlenen 9. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’ne (BIFED) bu yıl 101 ülkeden, bini aşkın belgeseli başvurmuştu. Festivalin 14 filmin yarıştığı Ana Yarışma kategorisinde Fethi Kayaalp adına verilen Uluslararası Yarışma Ödülü’nü Meksika yapımı “Yo’eme Labirenti” kazandı.

  • Sinamatek/Sinema Evi’nde “Sessiz Perşembe”

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi’nde “Sessiz Perşembe” programı ile dünyanın önde gelen isimlerinden öncü İspanyol film yönetmeni Segundo de Chomón ve sinemanın gelişmesine öncülük etmiş Fransız illüzyonist ve yönetmen Georges Méliès’in iki kısa film seçkisi canlı müzik eşliğinde izlenebilecek. Sessiz Film Gösterimleri, 27 Ekim Perşembe günü Georges Méliès seçkisi ile başlıyor.

Bilet: İndirimli 25, tam 50 Türk Lirası

Bilet almak için tıklayınız.

  • “Yeditepe İstanbul” sergisi

CRRfuaye, ünlü Azeri ressam ve akademisyen Refik Aziz’in “Yeditepe İstanbul” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. 1992’de İstanbul’a yerleşen Aziz’in 150’yi aşkın eserinin yer aldığı sergiyi 10 Kasım’a kadar ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. 

Yer: İstanbul İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu 

Etkinliklerinizin bültenimizde yer almasını istiyorsanız iletişim: edanurtanis@medyascope.tv

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.