Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (25 Kasım 2022): İl il 25 Kasım eylemleri

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak yağışlı sıcaklık 13 derece olacak. Ankara aralıklı sağanak yağışlı 9 derece; İzmir yağışlı 15, Antalya yağışlı 21, Diyarbakır sağanak yağışlı 13 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Liderlerin de bugünkü gündemleri yoğun. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Kasım kapsamında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek programa katılacak. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Kadın Kolları’nın 100 bininci yeni kadın üyeye parti rozetini takma törenine gidecek. Halkların Demokratik Partisi (HDP) de bu akşam Türkiye’nin pek çok ilinde düzenlenecek eylemlere çağrı yaptı.

Kadınlar ve LGBTİ+’lar, Aydın, Muğla, Denizli, Diyarbakır, Mardin, Batman, Antep, Dersim, Antalya, İzmir, Van, İstanbul, Ankara, Urfa, Osmaniye, Çanakkale, Hakkari, Muş, Bitlis, Ağrı, Bursa, Eskişehir, Adıyaman, Siirt, Mersin, Adana ve Balıkesir’de eylemde olacak.

İstanbul-Beyoğlu Kaymakamlığı saat 19.00’da Taksim Tünel Meydanı’nda yapılacak eylemi yasakladı. Kaymakamlık yasağa gerekçe olarak “kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması”nı gösterdi.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu “25 Kasım kadına yönelik şiddet veri analizi”ni yayımladı. Bu verilere göre geçen yıl öldürülen kadın sayısı 348 iken, bu yıl 11 Kasım’a kadar 327 kadın, erkekler tarafından katledildi.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, Altılı Masa toplantısı öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret edecek. Toplantının gündemi ikili görüşmenin ardından netleşecek. Altılı Masa’nın dokuzuncu toplantısı 28 Kasım Pazartesi günü yapılacak. Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde düzenlenecek toplantıda liderler, Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarını açıklayacak.

Tekirdağ Çorlu’ya bağlı Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının görüldüğü davadaki tek tutuklu sanık Mümin Karasu’nun tahliye talebi kabul edildi. Eski Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu, bir buçuk ay önce tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

“Efsane Cuma”, “Şahane Cuma” ya da “Kara Cuma” olarak bilinen Black Friday (Kara Cuma) indirimleri her yıl kasım ayının dördüncü cumasına denk gelecek şekilde pek çok mağaza tarafından uygulanıyor. Yetkililer, genellikle cuma gününü takip eden birkaç gün boyunca da devam eden indirimler için tüketicileri uyarıyor. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Ticaret Bakanlığı, kasım ayıyla birlikte yoğunlaşan indirim kampanyalarına karşı tüketicilerin dikkatli olması için bazı uyarılarda bulundu. Alışverişten önce satıcıların Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi gibi kanallardan kontrol edilebileceği ve yüksek indirimlerin daha önceden artırılmış fiyatlara yansıtılıyor olabileceği ile ilgili yapılan uyarıda, Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği hususlara uyulmaması halinde Reklam Kurulu tarafından da resen inceleme başlatılacağı belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi kasım ayı toplantısında, İSKİ’nin su fiyatlarına yüzde 45 oranında zam teklifi reddedilerek, AKP grubunun yüzde 25’lik zam teklifi kabul edildi. Zamlı tarife 1 Aralık’tan itibaren geçerli olacak. İstanbul’da eylül ayında da suya yüzde 40 zam yapılmıştı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 61 kuruş, euro kuru ise 19 lira 41 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 858 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 53 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 85,68 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile Vahdettin Köşkü’nde görüşecek. Heyetler arası görüşmenin ardından Erdoğan ve Şerif ortak basın toplantısı düzenleyecek. Erdoğan, Şerif onuruna akşam yemeği verecek. 

Suriye Demokratik Güçleri’nden yetkililer (SDG), BBC’ye verdikleri demeçte, Türkiye’nin bölgede yeni bir kara operasyonu başlatması halinde yerleşim yerlerini koruma kapasitelerinin kalmayacağını söyledi, IŞİD’in tutuklularının tutulduğu kampları terk etmek zorunda kalabileceklerini bildirdi. BBC’ye konuşan Mazlum Abdi, kara operasyonunun IŞİD’in yeniden canlanmasına yol açacağını söyledi, “Suriye’de ikinci bir iç savaşa yol açar ve IŞİD’e karşı terörle mücadele operasyonlarımız durur” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, saldırılar nedeniyle ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 50’ye varan kısmının şu anda karşılanmadığını açıkladı. Zelenskiy, elektrik ve su temini ile ilgili en zor durumun başkent Kiev de dahil olmak üzere 15 bölgede olduğunu söyledi. Ülke genelinde insanların hipotermiden ölebileceğine dair korkular var.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. Turnuvanın en büyük favorisi Brezilya, G Grubu’ndaki ilk maçında Sırbistan’ı Richarlison’un golleriyle 2-0 mağlup etti. Grubun diğer maçında İsviçre, Kamerun’u Embolo’nun golüyle geçti. Öte yandan Cristiano Ronaldo’nun Portekiz’i de Katar’da sahne aldı. H Grubu’nun ilk maçında Gana ile karşılaşan Portekiz, rakibini Cristiano Ronaldo (P), Joao Felix ve Rafael Leao’nun golleriyle 3-2 yendi. Gana filelerini sarsan Ronaldo, 5 farklı Dünya Kupası’nda gol atan ilk isim oldu. Grubun diğer maçında Uruguay ile Güney Kore, sahadan golsüz beraberlikle ayrıldı. 

Dünya Kupası’nda heyecan bugün oynanacak karşılaşmalar ile devam edecek. A Grubu’nda Katar, Senegal ile, Hollanda ise Ekvador ile karşılaşacak. B Grubu’nda Galler, İran ile, İngiltere ise ABD ile kozlarını paylaşacak.

Turkish Airlines EuroLeague’in 10. haftasında temsilcimiz Fenerbahçe Beko, ilk yarıda 16 sayı farkla geri düştüğü Emporio Armani Milan deplasmanında 82-72’lik skorla galip gelerek, dokuzuncu galibiyetini elde etti.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.