Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (147): Altı yaşındaki çocuğa cinsel istismar davası, anayasa değişikliği önerisi Meclis’te

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni”nde bu akşam Psikiyatr Emre Şahin ile açılma sürecindeki, stres altındaki ve nefret söylemine maruz bırakılan LGBTİ+’ların ruh sağlığını konuşacağız.

Editör: Gamze Elvan 

Prodüktör: Ayşegül Karagöz

Türkiye, altı yaşındaki kız çocuğuna istismar haberini konuşuyor. Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G., altı yaşındayken 29 yaşındaki Kadir İstekli ile “evlendirilerek” istismara uğradığı gerekçesiyle hukuk mücadelesi başlattı. Olay, gazeteci Timur Soykan’ın haberiyle ortaya çıktı. H.K.G.’nin iddialarına ilişkin iddianame kabul edildi ilk duruşma günüyse 22 Mayıs 2023 olarak belirlendi. Konuyla ilgili 2012’de soruşturma başlamış ancak kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmişti. Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci Dairesi, 2012’de kovuşturmaya yer olmadığına karar veren savcı hakkında inceleme başlattı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Başörtüsü konusunda yasa teklifi vereceğiz” açıklamasının hemen ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 5 Ekim’de başlayan anayasa değişikliği çalışmaları cuma günü (9 Aralık) tamamlandı. Anayasa değişikliği teklifi 336 milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunuldu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TRT Haber’de anayasada yapılacak değişiklik hakkında konuştu. Anayasa değişikliğinin, evlilik birliğinin kimler arasında kurulacağını açıkça ifade ettiğini söyleyen Bozdağ, “Başka ülkelerde de aileyi korumak için tedbirler alınıyor. Macaristan’da, Polonya’da, Bulgaristan’da… Aile bütün ülkelerde tehdit ve saldırı altında. Her ülke neslini korumak için aileyi korumayı görev görüyor” dedi.

Habertürk’ten Mahir Kılıç’ın haberine göre Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, tıbbi zorunluluk dışında cinsiyet değişikliğini yasaklayan kanun teklifi hazırladı. Detaylar haberimizde.

AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Bursa’nın Nilüfer Belediyesi’nde LGBTİ+’lara özel bir merkez kurulması iddialarına ilişkin konuştu. Esgin, LGBTİ+’ları  “aile soykırımı” olarak gördüklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm geçen hafta Meclis Genel Kurulu’nda kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik artan nefret ve şiddeti Meclis gündemine taşıdı. Gülüm, “Genel ahlakınız batsın, toplumu da çürütmeye çalışıyorsunuz ama izin vermeyeceğiz” dedi.

Ruşen Çakır, Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki ile kamuoyu araştırmalarını, seçime doğru Türkiye’de kimin hangi durumda olduğunu konuştu. Can Selçuki yayında, iktidarın LGBTİ+’lar üzerinden ayrımcı ve ayrıştırıcı dil kullandığını anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.