Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (19 Aralık 2022): Ve Dünya Kupası şampiyonu Arjantin!

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak yağışlı sıcaklık 8 derece olacak. Ankara yağışlı 7 derece; İzmir az bulutlu 14,  Antalya az bulutlu 20, Diyarbakır bulutlu 14 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün partisinin MYK toplantısına katılacak. 

CHP Kent Konseyleri Masası, Kent Konseyleri Çalıştayı düzenleyecek. Çalıştay, kent konseylerinin belirlenmesi ve çözüm önerilerinin tartışılması amacıyla yapılacak. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile CHP Adana Milletvekili ve Kent Konseyleri Masası Koordinatörü Burhanettin Bulut, çalıştayın açılışında konuşacak. 

Bulgaristan’dan Türkiye’ye getirilerek tutuklanan Necip Hablemitoğlu suikastı zanlılarından emekli Albay Levent Göktaş, avukatı aracılığıyla açıklamada bulundu. Göktaş’ın avukatı Hüseyin Ersöz, sosyal medya hesabından Göktaş’ın mesajını paylaştı. Göktaş açıklamasında, kendisine yöneltilen suçların asılsız olduğunu söyledi, “Bundan sonraki süreçte hakkımdaki haksız ve hukuka aykırı iddialara duruşmalarda gerekli cevabı vereceğim” dedi.

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi, belgesel yönetmeni Sibel Tekin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanarak Sincan Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Tekin’i, 16 Aralık Cuma günü Ankara’da evinden gözaltına alan polisler, kamerasına, bilgisayarlarına, belgesel çalışmalarının olduğu hard disklerle bazı kitaplarına el koymuştu. Bugün İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde Sibel Tekin’in tutuklanmasına dair basın toplantısı düzenlenecek. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 64 kuruş, euro kuru ise 19 lira 79 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 5 bin 214 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 76 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 79,84 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 FIFA Dünya Kupası’ndaki final karşılaşmasının ardından Elon Musk ile bir araya geldi. Erdoğan ayrıca, eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic ile de sohbet etti.

Belçika hükümeti, İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesiyle başlayan eylemler nedeniyle vatandaşlarına en kısa sürede İran’ı terk etmeleri çağrısında bulundu. Geçen hafta Belçika Anayasa Mahkemesi, İran ile mahkûmların değişimine izin veren anlaşmayı askıya almıştı. Daha sonra Belçikalı sivil toplum kuruluşu çalışanı Olivier Vandecasteele, Tahran’da 28 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu arada İran’ın en tanınmış aktrislerinden Taraneh Alidoosti, eylemleri desteklediği için tutuklandı.

Afganistan’ın başkenti Kabil yakınlarındaki Salang Geçidi’nde bir akaryakıt tankeri devrildi ve alev aldı. Yangın sonucu en az 19 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı. Tünelde 1982’de de bir yangın meydana gelmiş, en az 400 kişi ölmüştü.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan sona erdi. Arjantin, Lusail Iconic Stadyumu’nda oynanan maçta Fransa’yı penaltı atışlarının ardından mağlup ederek tarihinde üçüncü kez şampiyonluğa ulaştı. Kariyerindeki son Dünya Kupası maçına çıkan Lionel Messi, en büyük hayaline böylelikle kavuşmuş oldu. Arjantin, İspanya’nın (2010) ardından bir Dünya Kupası’nda oynadığı ilk maçı kaybedip şampiyon olan ikinci ülke olurken; Messi ise Dünya Kupası (13) ve Copa America’da (13) toplam 26 gole ulaşarak Ronaldo’yu (25) geride bıraktı ve bu iki turnuvada en fazla gol atan Güney Amerikalı oyuncu oldu. Messi aynı zamanda 2022 Dünya Kupası’nın en iyi oyuncusu seçildi. Öte yandan 2022 Dünya Kupası’nı 8 golle tamamlayan Kylian Mbappe, altın ayakkabının sahibi oldu.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.