Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cüneyd Zapsu ayrıldı: Akkuyu’nun yönetim kurulunda Türk kalmadı

Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin kuruluşundan beri yönetim kurulunda yer alan Hasan Cüneyd Zapsu görevinden ayrıldı. Zapsu’nun ayrılmasıyla şirketin yönetim kurulunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimse kalmadı.

Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç (ANG) Santrali’ne ilişkin tartışmalar bitmiyor. Ticaret Sicil Gazetesi’nde dün (19 Aralık) yayımlanan ilan ile oldukça önemli bir gelişme daha yaşandı. Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin kuruluşundan beri yönetiminde yer alan tek Türk yönetim kurulu üyesi Cüneyd Zapsu görevinden ayrıldı. Zapsu iki ay önce şirkete dava açmıştı.

Hasan Cüneyd Zapsu

Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin sekiz kişilik yönetim kurulunda değişiklik yaşandı. 5 Aralık 2025’e kadar görevine devam edecek kişilerin ve yönetime yeni atananların isimleri dün Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlandı. İlana göre şirketin kuruluşundan beri yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Hasan Cüneyd Zapsu’nun bu görevi sona verdi ve şirketin yönetim kurulunda hiç Türk üye kalmadı. 

Yönetim kurulu başkanı da değişti

Ayrıca şirketin yönetim kurulu başkanı da değişti. Yönetim kurulu başkanı Anastasia Zoteeva’nın yerine bu göreve önceki dönemde başkanvekilliği yapan Anton Dedusenko getirildi. Ancak bu değişiklikler henüz şirketin internet sitesine yansımadı

Zapsu şirkete dava açmıştı

Aslında Cüneyd Zapsu’nun istifa ettiği bir süredir konuşuluyordu ancak şirketten de kendisinden de resmî bir açıklama yapılmamıştı. Şirkete dava açtıktan sonra istifa edip etmediğini sorduğumuz Zapsu, sorumuza cevap vermemişti. AKP’nin kurucularından olan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Zapsu’nun avukatı Volkan Önkibar, 5 Ekim’de kaleme aldığı dava dilekçesinde, müvekkilinin “kamu yararını ilgilendiren konularına yönelik fiziki toplantı ve bilgi ve belgelere erişim talebinin” yerine getirilmemesi nedeniyle şirkete ihtarname gönderdiğini belirtmişti.

9. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açan Zapsu, nükleer santrale kurulması planlanan radar sisteminin Türkiye’nin güvenlik stratejisi bakımından yaratabileceği sorunları dile getirdiğini ve bu nedenle muhalefet şerhi koyduğunu, buna rağmen yönetim kurulunun bu kararı aldığını dava dilekçesinde ifade etmişti.

Zapsu ayrıca, Akkuyu NGS projesinde yer alan IC İçtaş A.Ş.’nin sözleşmesinin 26 Temmuz’da feshedildikten sonra aynı şartlarda iki aydan kısa süre içinde yeniden projeye dahil edilmesinin şirkete yaklaşık 2 milyar dolara mal olduğunu söylemişti.   

Projede yaşanan tartışmalar

Akkuyu’da yaşanan bazı büyük çaplı krizler basına da yansımıştı. Yaz aylarında projede yer alan yerli şirketlerden IC İçtaş A.Ş.’nin sözleşmesinin feshedilmesi Akkuyu’da yaşananları yeniden gündeme getirmiş, 5 Ağustos’ta Soçi’ye giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Akkuyu’daki ortaklık sorununun çözümü için görüştüğü de bildirilmişti.

Ardından İçtaş A.Ş. projeye geri dönse de tartışmalar sona ermedi. Yakın dönemlerde Akkuyu NGS’de görev alan binlerce Türk işçinin inşaat alanına sokulmadığı kamuoyuna yansıdı. Maaşlarını alamayan işçilerin de eylemlere başlamasının ardından Akkuyu’daki inşaat çalışmaları durma noktasına geldi. Son olarak ise eski yönetim kurulu üyesi Cüneyd Zapsu’nun şirkete dava açması projede yaşanan sorunların tahmin edilenden de büyük olduğunu gösterdi. 

Akkuyu NGS’nin 2018’deki açılış töreni

Seçimlerden önce açılması hedefleniyor

Projede yaşanan krizlere rağmen dört reaktörden oluşacak nükleer santralin ilk ünitesinin 2023’te, genel seçimlerden önce açılması hedefleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.