Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (11 Ocak 2023): Çorlu tren kazası davası, Şebnem Korur Fincancı yargılanıyor

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Günün en önemli haberlerini size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Siyasetin gündeminde neler var? Bakalım.

  • Kısaca bugün neler olacağını aktarmak istiyorum:

Ankara’nın gündemi hayli yoğun:

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) İYİ Parti’nin grup toplantısı düzenlenecek.

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda, İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın dokunulmazlık fezlekeleri ele alınacak. 

Merkez Bankası, ödemeler dengesi istatistiklerini açıklayacak. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı’na katılacak. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki fezlekeler ve son dönem yaşananlara ilişkin basın açıklaması yapacak.

Bugün aynı zamanda iki önemli dava da var.

Bunlardan biri Çorlu tren kazası davası. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 300 kişinin yaralandığı tren kazasının ardından açılan davanın 12. duruşması yapılacak. Bu davanın avukatı Can Atalay, Gezi Parkı davası kapsamında tutuklandı, dolayısıyla davaya katılamıyor. Twitter’dan davaya ilişkin mesaj paylaşan Atalay, “Bir sosyal cinayetin daha cezasızlıkla sonuçlanmaması ve katliamın gerçek sorumlularının yargılanması için kamuoyunu yakınlarını kaybeden ailelerin yanında olmaya ve bu davaya sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi. Davayı Medyascope muhabiri Edanur Tanış takip edecek. 

Bir diğeri ise Şebnem Korur Fincancı’nın yargılandığı dava. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Fincancı hakkında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyindeki operasyonlarında “kimyasal silah kullandığı” iddialarına yönelik değerlendirmelerinin ardından 20 Ekim’de soruşturma başlatılmıştı. Fincancı, 27 Ekim’de “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Bugünkü davayı Medyascope muhabiri Sahra Atila takip edecek. 

  • Gelelim öne çıkan gelişmelere:

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) açılan kapatması davası Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) devam ediyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, davayla ilgili AYM’de sözlü açıklama yaptı. Şahin’in açıklaması yaklaşık 45 dakika sürdü. AYM’den ayrılırken açıklamalarda bulunan Başsavcı Şahin, HDP’nin, “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiğini” söyledi. Şahin, partinin PKK’dan bağımsız olmadığını savundu ve HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde tutulan evlat nöbetini buna gerekçe gösterdi. Dava sürecinin seçimlere kadar tamamlanıp tamamlanmayacağı konusunda da konuşan Şahin, “Tüm delillerimizi ortaya koyduk, dosyayı da sunduk. Bizim açımızdan süreç tamamlandı. Artık takdir Yüksek Mahkeme’nin” dedi.

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022’de Ankara’da öldürülmesinin yankıları sürüyor. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin suikasta ilişkin suskunluğu tartışılıyordu. Konuya ilişkin ilk kez konuşan Bahçeli, “Menfur bir cinayetin içine tertemiz davamızı, pirüpak dava arkadaşlarımızı çekmek için kudurmuş gibi faaliyete giren kansızlara eyvallah etmeyeceğiz, tamam demeyeceğiz” dedi. Bahçeli, cinayetle ilgili konuşurken Sinan Ateş’in ismini anmadı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tank palet fabrikası konusunda kendisini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini alkışlayan komutanlara tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Etrafınıza siyaset koridorlarında kariyer devşiren askerler koyarsanız elinizde bol yıldızlı, bol apoletli Ortadoğu üniformaları kalır. Siyaset askerin işi değildir, herkes haddini bilecek. Siyaset mi yapmak istiyorlar çıkarsınlar o kutsal üniformayı, hizalansınlar Erdoğan’ın yanına, Perinçek’e de takılsınlar” dedi.  

Dünyada neler oluyor?

Brezilya’daki Kongre baskınının yankıları sürüyor. Başsavcılık, kongre binasındaki baskının ardından üst düzey kamu görevlilerinin tutuklanması emrini verdi. Başsavcılık, yetkililer arasında Brasília’nın eski kamu güvenlik şefi Anderson Torres ve ayaklanmalara yol açan “eylem ve ihmallerden sorumlu” diğerlerinin de yer aldığını söyledi. Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Florida’da karın ağrısı nedeniyle hastaneye kaldırılmış, daha sonra taburcu edilmişti. Şimdi ise Bolsonaro’nun Brezilya’ya teslim edilip edilmeyeceği konuşuluyor. 

Çocuk istismarı suçlamasıyla cezaevine giren Katolik Kilisesi’nin en üst düzey ismi Kardinal George Pell, 81 yaşında öldü. Kilise yetkilileri, Pell’in kalça ameliyatından sonra kalp komplikasyonlarından öldüğünü söyledi. Pell, bir dönem Vatikan’ın üç numaralı ismi konumundaydı. Pell, Papa’nın en yakın yardımcılarından biri olmadan önce hem Melbourne hem de Sidney Başpiskoposu olarak görev yapmıştı.

İşte, Kubilayhan Kavrazlı’nın hazırladığı sporun gündemi.

Fenerbahçe Kulübü, 28 yaşındaki Adana Demirsporlu Samet Akaydın’ın transferi için, futbolcu ve kulübüyle görüşmelere başlandığını duyurdu.

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Gaziantep Futbol Kulübü’nün Başkanı Cevdet Akınal görevinden ayrıldığını bildirdi.

Turkish Airlines EuroLeague’in 18. haftasında temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Panathinaikos deplasmanında uzatma sonunda 94-88 galip gelerek beş maç aradan sonra kazanmayı başardı. Fenerbahçe Beko çift maç haftasında perşembe günü Bayern Münih’i konuk edecek.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.