Güne Başlarken (2 Mart 2023): Millet İttifakı adayını belirleyecek

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Günün en önemli haberlerini size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Depremin 25. günündeyiz. Ben Güne Başlarken’i hazırladığımda can kaybı 45 bin 89’a yükselmişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu. Depremin ardından 11 bin 400’ün üzerinde deprem meydana geldiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin “deprem fırtınası”na tutulduğunu söyledi. Erdoğan, “Depremleri engelleyebilmemiz mümkün değildir. Bize düşen görev evvela deprem öncesi altyapısıyla, yollarıyla, okullarıyla, konutlarıyla güvenli yerleşim yerleri inşa etmek, hazırlık yapmaktır. Ülkemiz son 20 yılda geçmişle mukayese edilemeyecek kadar ilerleme kaydetmiştir” diye konuştu.

Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de gündemine deprem vardı. Akşener, Kızılay’ın çadır satmasıyla ilgili, “Kızılay çadır tüccarı haline gelmiş, yürütmenin başı çürütmenin başı olmuşsa, televizyonlardan gerine gerine yardım yapanlar daha bir gün geçmeden faiziyle teşvik alıyorsa, ‘Devlet nerede’ diyen vatandaşın önüne soba geleceğine kafasına sopa geliyorsa, artık başka bir şey söylemek lazımdır. Artık, bir seçim yapmak lazımdır” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehrin depreme dirençli bir kent haline getirilmesi amacıyla başlattığı “Deprem Seferberlik Planı”nı kamuoyu ile paylaştı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da konuşmacı olduğu toplantıya, Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Haluk Eyidoğan gibi yer bilimciler de katıldı. “İstanbul Güçleniyor” sisteminin kurulduğunu anlatan İmamoğlu, “Bu sistem ile hızlı taramaya başvuran ve güçlendirme önerisi alan binalardan başlayıp maliyetine güçlendirme yapacağız. Kısmi ve kapsamlı güçlendirmeye ilişkin ayrı bir yönetmelik hazırlıyoruz. Bu yönetmelikte riskli bina analizi ve hızlı bina taraması sonuçlarına göre, güçlendirme kapsamında olacak yapılar için yapım süreci ve finansman modelleri tarif edeceğiz. Hızlı taramayı yaygınlaştıracağız” diye konuştu. Seferberlik başlattıklarını söyleyen İmamoğlu, “Biz, bugün itibarıyla İBB olarak inisiyatif alıyoruz, düzen değiştiriyoruz. Düzen değiştirmek, cesaret işidir. Cesur olabilmek için, önce o düzenin bir parçası olmaktan kurtulmak gerekir. İBB, 2019 Haziran’ından bugüne, ‘imar-rant-siyaset’ düzeninin bütünüyle dışındadır. Bu sebeple deprem konusunda en ileri, en cesur adımları atabilecek bir konumdayız” dedi.

Öte yandan Fenerbahçe-Konyaspor maçında atılan “Hükümet istifa” sloganlarının ardından 74 Fenerbahçe taraftarının ev adresine haklarında 6222 sayılı yasa gereğince işlem yapıldığına yönelik tebligat gönderildi. Erdener Karataş’ın haberine göre, şimdilik 74 taraftarın evlerine tebligat gitmiş durumda. Söz konusu taraftarlar, maç esnasında hiçbir polis müdahalesine uğramazken stadyumda yer alan kameralar tarafından tespitleri yapıldı ve kendilerine “spor müsabakalarını seyirden men” tebligatları gitti

Altı muhalefet partisinden oluşan Millet İttifakı’nı temsil eden siyasi partilerin genel başkanları, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde bugün bir araya gelecek. Toplantının ana gündem maddesi Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi olacak. Adayın bugün belirlenmesi ancak adayın adının daha sonra yapılacak bir tanıtım toplantısında açıklanması ve cumhurbaşkanı adayının, seçimin kazanılmasından sonra yapılacak işleri anlatan “yol haritasını” kamuoyuna sunması bekleniyor. Bu konuda uzunca bir süredir, net olarak açıklanmamakla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adı ön plana çıkıyor. 26 Şubat’ta CHP grubu ve Parti Meclisi yaptığı toplantıda, görüşmeleri yürütmek üzere Kılıçdaroğlu’na tam yetki verdi. Medyascope’un toplantıya katılan milletvekillerinden aldığı bilgiye göre toplantıda CHP, cumhurbaşkanı adayı olarak Kılıçdaroğlu’nun adını önerecek. Altılı Masa’nın 11. toplantısı, 26 Ocak’ta İYİ Parti ev sahipliğinde yapılmıştı. Ortak açıklamada, TBMM seçim kararı almazsa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir daha aday olamayacağı vurgulanmıştı. Hükümet programı olarak bilinen, “Ortak Politikalar Mutabakat Metni” ise 30 Ocak Pazartesi günü, Ankara-Congresium’da geniş katılımlı bir toplantıyla kamuoyuna açıklanmıştı.

Dünkü grup toplantısıda seçim tarihiyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bugün yavru muhalefet çıkmış, yargıyı bizim yönlendirdiğimizi söylüyor. Ya ayıptır. Türkiye’de Erdoğan’ın bu konuda nasıl davrandığını Rabbim bilir. Sen anlamazsın. Önce kendini düzelt. Bu millet inşallah vakit geliyor, 14 Mayıs’ta gereğini yapacaktır. Asla böyle kurusıkı atanlara prim vermeyecektir” dedi. 

Yunanistan’ın Larissa kentinde iki gün önce (28 Şubat) akşam saatlerinde iki tren çarpıştı. Kaza sonucu en az 40 kişi hayatını kaybetti, 85 kişi ise yaralandı. Kazanın ardından ülkede üç günlük yas ilan edildi. Tüm kamu kurumlarında cuma gününe kadar bayraklar yarıya indirilecek. Ülkede son yıllardaki en ölümcül tren kazası olarak kayıtlara geçen kazanın ardından Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa etti. Karamanlis, haksız yere ölen insanların anısına istifasının bir “görev” olduğunu söyledi. Yazılı bir açıklama yapan Karamanlis, devletin “uzun süredir devam eden” hatalarının sorumluluğunu üstlendiğini vurguladı. Kazanın ardından istasyon şefi tutuklandı. Polisten yapılan açıklamaya göre 59 yaşındaki istasyon şefi savcılık tarafından ihmal, ihmal nedeniyle toplu ölüm ve ihmal nedeniyle ağır bedensel zarara neden olmakla suçlandı.

*****************

Yorum, soru, eleştirileriniz için gamzeelvan@medyascope.tv’ye yazabilirsiniz.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.