Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bazoum, ABD’den yardım talep etti: “Nijer, Rusya etkisine girebilir”

Nijer’in darbe ile görevinden indirilen devlet başkanı Mohamed Bazoum; ABD’yi ve tüm uluslararası kuruluşları “Anayasal düzeni yeniden tesis etmek” için yardıma çağırdı.

Nijer Devlet Başkanı Mohamed Bazoum “Rehine olarak tutulduğunu” söyledi. Bazoum, komşu ülkelerde faaliyet gösteren Wagner paramiliter grubu aracılığıyla bölgenin Rusya’nın etkisi altına daha fazla girebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Bazoum’un devrilmesinden bu yana Batı Afrika ülkesinde kargaşa devam ediyor.

Perşembe günü darbeyi yapan subaylar Nijer’in; Fransa, ABD, Nijerya ve Togo’daki büyükelçilerini geri çağırdıklarını duyurdu. Ulusal televizyonda okunan bildiride, dört büyükelçinin görevlerinin sona erdirildiği belirtildi.

Nijer’in ABD Büyükelçisi Kiari Liman-Tinguiri, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada darbecilerin, “Akılarını başlarına almasını” ve “Bu işin başarıya ulaşamayacağını anlamaları” gerektiğini söyledi.

Bazoum, Washington Post’ta yayınladığı makalede, “Eğer darbe başarılı olursa, ülkemiz, bölgemiz ve tüm dünya için yıkıcı sonuçlar doğuracaktır.” ifadelerini kullandı.

Nijer’de darbeyi destekleyenler Rusya bayraklarıyla kutlama yapıyor

Mohamed Bazoum


Bazoum’un sözlerinin devamı şöyle: “Demokratik çoğulculuk ve hukukun üstünlüğüne saygı da dahil olmak üzere ortak değerlerimiz için mücadele etmek, yoksulluk ve terörizme karşı sürdürülebilir ilerleme sağlamanın tek yoludur. Nijer halkı, tarihimizin bu önemli anındaki desteğinizi asla unutmayacaktır.”

Nijer’in darbeyle indirilen lideri, Wagner konusunda da, “Tüm orta Sahel bölgesi, Ukrayna’da acımasız terörizmini tam anlamıyla sergileyen Wagner grubu aracılığıyla Rus etkisine girebilir” dedi.

Wagner askerleri Mali’de.

Nijer askeri yönetiminden Burkina Faso’ya ziyaret

Nijer Devlet Başkanı Mohamed Bazoum’u 26 Temmuz’da deviren Ulusal Vatanı Koruma Konseyi’nin iki numaralı ismi General Salifou Mody, Mali ziyaretinin ardından Burkina Faso’ya da gitti. İki ülke, Nijer’deki askeri yönetime desteklerini bildirdi ve darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından uygulanan yaptırımlara karşı olduklarını belirtti.

Nijer’de darbeyi destekleyenler de başkent Niamey’de gösterilere devam ediyor. Gösterilerde Rusya bayrakları da görülüyor.

Eski bir Fransa sömürgesi olan Nijer’de, halkın bir kesimi Fransa’nın ülkedeki ekonomik ve askeri etkisine karşı çıkıyor. Fransa aleyhine sloganlar atan darbe destekçileri röportajlarda “Uranyumumuz var, elmasımız var, altınımız var, petrolümüz var ve biz köle gibi mi yaşıyoruz? Bunu kabul etmeyeceğiz. Nijer’deki Fransız üssü ayrılmalı.” ifadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri’ne göre Wagner’in, Bazoum’un devrilmesine karıştığına dair bir bilgi yok ancak Wagner’in lideri Yevgeni Prigoijin’in darbeyi “bir zafer olarak” nitelendirdiği belirtildi.

Rusya’da ayaklanmaya giden yol: Ukrayna, Suriye ve Afrika’daki çatışmaların gizli aktörü Wagner ve liderleri “Putin’in aşçısı” Prigozhin

Bu hafta başında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Bazoum ile telefonda görüşmüş ve “Nijer’in demokratik yollarla seçilmiş hükümetinin restorasyonuna bağlı olduğunu” açıklamıştı.

Aydın Selcen yazdı: Nijer’de darbe, bize ne?

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.