Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan, yeni yasama yılı açılışında konuştu: “Bu sabahki eylem, terörün son çırpınışları”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yeni yasama yılının açılış töreninde konuştu. Erdoğan’ın gündeminde bu sabah Ankara’da meydana gelen bombalı saldırı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı, Avrupa Birliği (AB) ve yeni anayasa vardı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’de 28. Dönem 2. Yasama Yılı açılışında Genel Kurul’a hitap etti. Erdoğan, sabah saat 09.30 sıralarında Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü’nü hedef alan bombalı saldırı hakkında konuştu.

Erdoğan, “Bu sabah, emniyet birimlerimizin vakitli müdahalesi neticesinde iki caninin etkisiz hale getirildiği eylem, terörün son çırpınışlarıdır. Vatandaşın huzuruna ve güvenliğine kast eden alçaklar, emellerine ulaşamamıştır, asla da ulaşamayacaktır. Olaya müdahale esnasında hafif yaralanan polislerimize Allah’tan acil şifalar diliyor, Ankaralı kardeşlerimize geçmiş olsun temennilerimi iletiyorum” dedi.

Erdoğan, “Kanun Hükmü” belgeseli hakkında konuştu

Erdoğan, görevinden alınan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini anlatan “Kanun Hükmü” belgeselinin 60. Altın Portakal Film Festivali’nde çıkarılmasıyla başlayan tartışmalara da değindi. Erdoğan, bir daha Türkiye’de FETÖ vb. örgütlerin güçlenemeyeceğini belirtti ve “Operasyonlarımız neticesinde adeta can çekişen terör örgütlerine, siyasi hesaplarla moral aşılamanın vebali çok ağır olacaktır. Özellikle sanat öne sürülerek milli iradeye kast edenlerin propagandasının yapılmasını kabul edemeyiz” diye konuştu.

“Kopenhag Kriterleri’ni gerekirse Ankara Kriterleri yaparız”

Erdoğan, AB ile ilişkilerde yapılan fedakârlıkların karşılığını alamadıklarını söyledi. AB’ye verilen her sözün tutulduğunun altını çizen Erdoğan, “Onlar bize verdikleri sözlerin neredeyse hiçbirini yerine getirmediler” dedi.

AB’nin Türkiye’ye yönelik adaletsiz tutumunun yıllar içinde değişmediğini de söyleyen Erdoğan, “Türkiye olarak, 60 yıldır kapısında bekletildiğimiz Avrupa Birliği’nden herhangi bir beklentimiz yok. Şayet, bize karşı örtülü bir yaptırım gibi kullandıkları vize dayatması başta olmak üzere haksızlıklarından geri dönerlerse, kendi yanlışlarını düzeltmiş olurlar. Yapmazlarsa; siyasi, sosyal, ekonomik ve askeri olarak bizden herhangi bir beklentiye girme hakkını tümüyle kaybederler. Eğer, artık iyice lafta kalan tam üyelik sürecini sonlandırmak gibi bir niyetleri varsa, işin o tarafı da kendi bilecekleri iştir” diye konuştu.

Erdoğan şöyle devam etti:

“Biz, demokrasi, adalet ve özgürlükler noktasında Kopenhag Kriterleri’ni gerekirse Ankara Kriterleri yapar, yine yolumuza devam ederiz. Son 21 yılda hak ve özgürlükler konusunda hayata geçirdiğimiz, “sessiz devrim” olarak nitelenen tüm reformları, birileri istediği için değil, milletimiz en iyisine, en ilerisine layık olduğu için yaptık. Avrupa Birliği’ne rağmen sabırla bugünlere getirdiğimiz tam üyelik sürecimizde yeni dayatmalara, yeni şartlara tahammülümüzün kalmadığını burada tekrar ifade etmek istiyorum.”

AİHM kararı bardağı taşıran son damla oldu”

Erdoğan, AİHM’in verdiği ByLock ve BankAsya kararı hakkında da konuştu ve “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği son kararlar, adeta bardağı taşıran damla olmuştur. Bu karardan cesaret alan terör örgütü mensupları ve yandaşları beyhude yere heveslenmesinler. FETÖ’cü alçaklara bu karardan ekmek çıkmaz” diye konuştu.

“Türkiye’yi mevcut anayasa kamburundan kurtarmak, hepimizin sorumluluğu”

Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Erdoğan, “Türkiye’yi, 12 Eylül darbe yönetiminin 41 yıl önce milletimizin sırtına sardığı mevcut anayasa kamburundan kurtarmak, hepimizin en öncelikli sorumluluğu” dedi.

Erdoğan, mevcut anayasanın 2023 Türkiye’sini taşıyamadığını belirtti ve yeni anayasa fikrinin 10 seneden uzun zamandır ülkenin ve Meclis’in gündeminde olduğunu hatırlattı.

Cumhur İttifakı olarak, 2021’de yeni anayasa için hazırlık yaptıklarını söyleyen Erdoğan, bu davetin yanıtsız kaldığını söyledi.

Erdoğan şöyle devam etti:

“Türkiye; 1921, 1924, 1961 ve 1982 anayasalarıyla, dönemlerinin olağanüstü şartları içinde tanıştı. Bugün ülkemizin şartlarının, ilk defa demokratik sistemin kendi tabii işleyişi içinde bir anayasayı hazırlamaya ve milletin takdirine sunmaya uygun olduğuna inanıyoruz.”

Yeni anayasanın toplumun her kesimini kapsamının önemi olduğuna değinen Erdoğan, “Devletin ve milletin ortak geçmişini ve ortak geleceğini kuşatmayan bir anayasa ülkeye fayda getirmez” dedi.

Erdoğan yeni anayasa sayesinde cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki iyileştirmelerinde değerlendirilebileceğini söyledi.

CHP ve Yeşil Sol Parti, Erdoğan’ı alkışlamadı

Erdoğan, yeni yasama yılı konuşmasını yapmak için Genel Kurul salonuna geldiğinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Yeşil Sol Parti milletvekilleri ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ayağa kalkmadı ve Erdoğan’ı alkışlamadı.

Erdoğan’ın konuşmasının ardından CHP, İYİ Parti ve Yeşil Sol Parti milletvekilleri ayağa kalkmadı ve alkışlamadı. Erdoğan’ı locadan izleyen Kılıçdaroğlu ve Karamollaoğlu da yine ayağa kalkmadı ve alkışlamadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.