Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kapısına kilit vurulacaktı, sinemaseverlerle buluştu: Beyoğlu Sineması yeniden açıldı

İstiklal Caddesi’nin simgelerinden Beyoğlu Sineması, yenilenmiş haliyle sinemaseverlere kapısını açtı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) devralmasıyla bir yıllık restorasyona giren Beyoğlu Sineması, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla sinemaseverlerle buluştu. Açılış törenine sinemanın sultanı Türkan Şoray da katıldı.

Türkan Şoray, Ekrem İmamoğlu ve Dilek İmamoğlu.

1989’da kurulan Beyoğlu Sineması yok olmaya yüz tutmuştu, tıpkı Emek Sineması ve Rexx gibi… Sinemaseverlerin uğrak mekânı, alışveriş merkezlerinde film izlemek istemeyen tutkunların uğrak noktası olan Beyoğlu Sineması, Ağustos 2022’de mali sıkıntılar nedeniyle kapanmak üzereydi. Buna koronavirüs salgınının da çok etkisi oldu. Bu haberin ardından Kasım 2022’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Beyoğlu Sineması’nın işletmesini aldıklarını ve sinemanın faaliyetlerine “İBB Beyoğlu Sineması” olarak devam edeceğini açıkladı:

“İBB, Beyoğlu Sineması’nın kapanmasını engellemiş oldu. Burada yeni işletmeci olarak kültür ve sanatın destekçisi olacak bir modelle gösterimlere, buluşmalara, kültürel faaliyetlere devam edeceğiz.”

Beyoğlu Sineması bir yılın ardından açıldı

İBB Miras ekipleri tarafından yenilenen Beyoğlu Sineması bugün (4 Ekim) kapılarını yeniden sinemaseverlere açtı. Beyoğlu Sineması’nın açılışına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek ve Yeşilçam’ın usta oyuncularından Türkan Şoray katıldı. Oyuncular, yönetmenler ve yapımcıların yanı sıra sinemaseverler de törende yerini aldı. İlginin yoğun olduğu törende Ekrem İmamoğlu ve Mahir Polat konuştu.

İmamoğlu: “Biz kazanmaya devam edeceğiz”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu

Beyoğlu’nun eski günlerine kavuşması için yaptıkları çalışmaları anlatan İmamoğlu, Haliç Tersanesi’nin içerisinde yapımını tamamlamak üzere oldukları saat ve müze alanının yakında hizmete başlayacağını duyurdu. Kamusal sorumluluk anlayışıyla hizmet ettiklerinin altını çizen İmamoğlu, çok çalışacaklarını ve kazanacaklarını söyledi:

“Hayatı kolaylaştırmak ve insanların yaşamını kaliteli hale getirmek için çok çalışacağız. Çok çalışacağız, göreceksiniz hep birlikte başaracağız ve hep birlikte kazanacağız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Çünkü ben, Yeşilçam’ın hayatımıza soktuğu, kimine göre de çok inandırıcı olmayan ama bana göre çok da inandırıcı olan altın kuralına yürekten inanıyorum. O da biliyorsunuz ki, ‘İyiler hep kazanır’, değil mi? Yeşilçam’ın kuralıdır bu. Dolayısıyla, biz kazanmaya devam edeceğiz.”

Açılış konuşmalarının ardından sahne sanatçıların oldu. Tiyatro sanatçısı Rıza Sönmez’in moderatörlüğünde sahneye ilk Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray çıktı ve Beyoğlu Sineması’nda emeği geçen herkese teşekkür etti. Şoray’ın ardından sahne, tiyatro ve sinema oyuncusu Güven Kıraç’ın oldu. Kıraç, Beyoğlu Sineması’yla ilgili anılarını anlattı. Sinema eleştirmeni, yazar, gazeteci, mimar Atilla Dorsay da sinema tarihinin kısa bir özetini, kendine has üslubuyla katılımcılarla paylaştı. Beyoğlu Sineması, “Sevmek Zamanı”yla birlikte hem Beyoğlu’na hem de izleyicisine kavuştu.

Beyoğlu Sineması’nın tarihi

Halepli M. Hacar tarafından 1885’te inşa ettirilen tarihi Halep Pasajı’ndaki Beyoğlu Sineması, en önemli kent sinemalarından biri olması nedeniyle sinemaseverler için özel bir anlam taşıyor. Beyoğlu Sineması, 1989’da Şahin Kaygun’un “Dolunay” filmi ile sinemaseverlere kapılarını açtı. 1990 yılındaki ilk sezonundan itibaren film festivallerine ev sahipliği yapan Beyoğlu Sineması, 1994 yılında Avrupa Birliği çatısı altında oluşturulan “Eurimages Avrupa Sineması” üyeliğine Türkiye’den kabul edilen ilk sinema işletmesi oldu.

Beyoğlu Sineması 2000’li yıllarda, yerli yapımların giderek azaldığı ve gösterim şansı bulmakta zorlandığı dönemlerde Türk sinemasına önemli katkılarda bulundu. “Beyoğlu” ve “Pera” adında iki salona ev sahipliği yapan Beyoğlu Sineması, yıllar boyu bağımsız sinemanın da en önemli adreslerinden biriydi.

Sinema geçirdiği mali sıkıntı günlerin ardından 2017 yılında sinemaseverlerin dayanışmasıyla ayakta kalmayı başardı. Ancak 2022 yılında beklenen destek sağlanamadı. İBB tarafından 2022’de işletmesi devralınan sinema, 2023’te İBB Miras tarafından restorasyon çalışmalarının ardından yeniden Beyoğlu’nun kültür sanat hayatına kazandırıldı.

İBB Miras’ın restorasyon uygulamalarıyla kimliğini kaybetmeden modern bir sinema alt yapısına kavuşan Beyoğlu Sineması, sinema salonları, kafesi ve farklı etkinliklere ev sahipliği yapması planlanan fuayesiyle yeniden kültürel buluşmaların, bağımsız yapımların, unutulmaz galaların, ilk film heyecanlarının ve festival coşkusunun Beyoğlu’ndaki adresi olacak. Sinema atölyeleri, yetişkin ve çocuk film gösterimleri gibi çeşitli etkinliklerle Beyoğlu Sineması sinemaseverleri ağırlayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.