Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gülistan Doku dört yıldır kayıp | Bugüne kadar neler yaşandı?

Gülistan Doku, 5 Ocak 2020’de şüpheli bir şekilde kayboldu. Doku’dan dört yıldır haber alınamıyor. Gülistan’ın ailesi, arkadaşları ve kadın örgütleri eylemler düzenliyor, Gülistan’ın akıbetini soruyor. Ancak “Gülistan Doku nerede?sorusu hâlâ cevaplanamadı.

Gülistan Doku, Tunceli Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisiydi. 4 Ocak 2020’de kaldığı Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) ayrıldı ve ertesi gün yurda dönmedi. Gülistan’ın dönmemesi üzerine arkadaşları endişelenip Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdu ve ailesine haber verdi.

Doku ailesi, 6 Ocak 2020’de Emniyet Müdürlüğü’ne Gülistan için kayıp başvurusunda bulundu. Emniyet, Gülistan’ın arkadaşlarıyla görüştü, telefon sinyallerini ve şehirdeki MOBESE kayıtlarını izledi. İncelemeler sonucunda Gülistan’ın Atatürk Mahallesi’ndeki minibüs durağından üniversiteye giden araca bindiği ancak üniversiteye gitmediği gözlemlendi.

İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı 7 Ocak 2020’de arama çalışması başlattı. Gülistan’ın amcası, Gülistan kaybolmadan bir gün önce eski erkek arkadaşı Zaynal Abakarov ile tartıştığını ve Abakarov’un Doku’ya zor kullandığını söyledi. Bu iddianın doğru olduğu ortaya çıktı.

Telefon sinyallerini tarama çalışmaları Uzunçayır Baraj Gölü ve Dinar Deresi çevresinde yoğunlaştırıldı. Yaklaşık on gün sonra basına yansıyan görüntülerde Gülistan’ın, Abakarov’un çalıştığı kafeye gittiği ve Abakarov ile tartıştığı görüldü.

Gülistan’ın intihar ettiği algısı medyaya yer buldu

Ana akım medyada bu şüpheli kayboluşunun ardından Gülistan’ın intihar etmiş olabileceğine dair haberler yayımlanmaya başladı. Doku ailesi bu iddiaları kabul etmedi.

Doku ailesinin avukatı, Abakarov’un şüpheli olarak tutuklanması için 17 Haziran 2020’de Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verdi. Haziran ayındaki incelemede Abarakov’un 26 Şubat’ta bir arkadaşına telefonuna bir gün sonra el konulacağına dair mesaj attığı ortaya çıktı. İncelemeler sonucunda Abakarov’un Gülistan’ın dosyasına erişimi olduğu anlaşıldı. Abakarov’un tutuklanma talebi ise reddedildi.

Abarakov’un Asayiş Şube’de görevli üvey babası Engin Yücer, sosyal medya hesabından Gülistan’ın intihar ettiği iddiasına dair bir fotoğraf paylaştı ve bunun dosyada bulunduğunu belirtti. Ancak savcı, dosyada böyle bir bilginin olmadığını söyledi. Doku ailesi bunun üzerine suç duyurusunda bulundu.

Uzunçayır Baraj Gölü içinde ve Sarısaltuk Viyadüğü çevrelerinde su altında yapılan arama çalışmaları İçişleri Bakanlığı talimatıyla 6 Temmuz’da durduruldu. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Doku ailesi 17 Temmuz’da görüştü. Görüşmenin ardından barajdaki su boşaltıldı ve su altı arama çalışmaları yeniden başladı.

Tarihler 21 Temmuz 2020’yi gösterdiğinde bilirkişi raporu savcılığa gönderildi. Raporda yer alan görüntülerde Abakarov’un Gülistan’la “ihtar ve ikaz eder biçimde fazlaca ısrarcı şekilde konuştuğu” belirtildi. Doku ailesinin avukatı bu görüntüler üzerine, 23 Temmuz 2020’de Abakarov için tekrar tutuklama talep etti ancak bu talep “hukuka uygun bulunmadığı” gerekçesiyle reddedildi. Abakarov’un ifadesinin alınmasına karar verildi. 

Fotoğraf: Zaynal Abakarov

Gülistan Doku’nun avukatına soruşturma açıldı

Baraj suyu boşaltıldıktan sonra toprak zeminde Gülistan’ı arama çalışmaları devam etti. 18 Ağustos 2020’de arama çalışmaları sonlandırıldı. 7 Eylül 2020’de Gülistan Doku’nun annesi Bedriye Doku ve ablası Aygül Doku, Tunceli Seyit Rıza Meydanı’nda oturma eylemine başladı. Anne ve kızı çevik kuvvet polisleri tarafından gözaltına alındı, ardından serbest bırakıldı. 14 Eylül 2020’de Doku ailesinin avukatı Ali Çimen’e soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Gülistan’ı arama çalışmaları 15 Ekim 2020’de yeniden başlatıldı. Üçüncü kez başlatılan çalışmalar, 23 Kasım 2020’de yine sonuç alınamadan durduruldu.

Abakarov’un üvey babası polislikten ihraç edildi

Engin Yücer, 8 Ağustos 2020’de Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku’ya sosyal medyadan hakaret etti. Yücer, soruşturma belgelerine erişiminin olduğunu göstermek için Gülistan’ın ilaç reçetesi ve hastalığına dair belgeleri Aygül Doku ile paylaştı. Bu olayın ardından Yücer hakkında, Gülistan Doku soruşturmasını ifşa ettiği gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Bu soruşturma ve dava nedeniyle Yücer’in sosyal medya hesapları incelenirken ortaya çıkan detaylar, soruşturmanın genişletilmesine yol açtı. Yücer’in 2018’de Rize Emniyet Müdürü’nü öldüren trafik polisini öven paylaşımları olduğu ortaya çıktı. Yücer, hem Doku soruşturmasındaki bilgileri ifşa ettiği, hem de Rize Emniyet Müdürü hakkındaki paylaşımları nedeniyle, 22 Ocak 2021’de polislikten ihraç edildi. Gülistan’ın annesi Bedriye Doku, 25 Ocak 2021’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

Gülistan’ın ailesi, çocuklarının bulunması için 2 Ocak 2022’de Tunceli Adliyesi önünde oturma eylemi başlattı, vali ile görüşmek istedi. Aile, polis ekipleri tarafından engellendi. Kızlarının akıbetini sormak için 23 Şubat 2022’de Tunceli’den Ankara’ya gelen Doku ailesi, gözaltına alındı. Aile, ertesi gün Adalet Bakanlığı’na gitmek isterken polis tarafından yeniden engellendi.

HDP’nin araştırma komisyonu kurulması için verdiği önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Doku ailesi, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüştü. Doku ailesi, partilerden araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Ailenin talebi üzerine HDP 23 Şubat 2022’de araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’nin de destek verdiği önerge, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oylarıyla reddedildi. 

17 Mart 2022’de Abakarov, başsavcılığın talimatıyla Antalya’da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Gülistan’ın telefon sinyalinin en son alındığı yer, Sarı Saltuk Viyadüğü’ydü. Bu bölgeyi gören ve yola uzaklığı nedeniyle net olmayan üç buçuk saatlik güvenlik kamerası görüntüsü, iyileştirilmesi için 28 Haziran 2022’de Ulusal Kriminal Büro’ya gönderildi.

Ailenin bu görüntünün soruşturmanın yönünü değiştireceğine dair umudu vardı. Ancak gelinen aşamada hiçbir değişiklik olmadı. 

Doku ailesi oturma eylemleri düzenledi, siyasi parti temsilcileri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Binlerce kadın Gülistan için sokağa çıktı, milletvekilleri Meclis’te soru önergeleri verdi. Gülistan’ın kaybolmasının üzerinden dört yıl geçmesine rağmen “Gülistan Doku nerede?” sorusu hâlâ cevaplanamadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.