Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (5 Mart 2024): Siyasetin gündemi emeklinin maaşı

Günaydın! Salı sabahından herkese merhaba. Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel Ankara-Eryaman’da.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara-Altındağ’da esnafı ziyaret edecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından konuştu. Konuşmasında emekli maaşlarına değinen Erdoğan, “Geçtiğimiz günlerde emekli maaşlarına şu kadar zam yapacağız diyen muhalefetin nasıl boş konuştuğunu örnekleriyle anlattım. Sözü edilen artışları, ülkenin tüm yatırımlarını durdursak, eğitim veya sağlık harcamalarının tamamını buraya aktarsak, kamu görevlilerine maaş vermesek bile karşılayamıyoruz” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kırklareli’nde Saat Kulesi’nde düzenlenen halk buluşmasında konuştu. Konuşmasında emeklilerin sorunlarına değinen Özel, emekli ikramiyelerinin yeteri kadar artmadığını söyledi, “2018’de emekli ikramiyesi olarak verilen bin TL ile o gün 24 kilo kıyma alıyordu, o bin TL’yi üç sene sonra 2 bin TL yaptılar. Bu sene 5 bin yapacağız diye söz verip, 3 bin TL’de bıraktılar. Bakın, ilk kez 2018’de emeklinin bayram ikramiyesi bin TL, 24 kilo kıyma alırken şu anda 3 bin TL sadece altı kilo kıyma alabiliyor. Yani 2018’den bugüne 6 yılda emeklinin sofrasından, buzdolabından, kursağından tam 18 kilo kıymayı çaldılar” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren 8. Yargı Paketi’nde yer alan emekli bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılmasına yönelik madde kabul edildi. Genel seçimlerden önce 2 bin liraya çıkarılan bayram ikramiyesi, yerel seçimlerden önce 3 bin lira olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ittifak ortağı Devlet Bahçeli’nin emekli aylıklarına ilişkin farklı yorumları ise seyyanen artış beklentisinin sürmesine yol açtı.

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, seçim vaatlerini sıralarken Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı’nı yapacaklarını da söyledi. Kurum’un açıklamasına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun’dan “Vaat ettiğiniz hat 16 Mart Cumartesi günü açılıyor, siz de davetlisiniz” cevabı geldi. İBB’ye bağlı Metro İstanbul’un sitesinde de M5 Üsküdar-Çekmeköy Metro Hattı’nın, Sancaktepe-Sultanbeyli-Kurtköy’e kadar uzanan kısmının mart ayında İBB tarafından açılacağı bilgisi yer alıyor.

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, partililerin motivasyonunu düşürmek için bazı belediye başkan adaylarının çekildiği iddialarının öne sürüldüğünü dile getirdi, “Yeniden Refah Partisi’nin tarihi bir seçim başarısına ulaşması asla engellenemeyecektir” dedi. Söz konusu iddiaları yalanlayan Erbakan, “Bu seçimde tek başımıza tarihi bir başarıya imza atacak, Allah’ın izniyle kıymetli vatandaşlarımızı o çok özledikleri Milli Görüş belediyeciliği ile, ahlaklı belediyecilik ile yeniden buluşturacağız” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Yüksek Mahkemesi, Colorado Yüksek Mahkemesi’nin kararını bozdu. Böylece Trump, Colorado dahil olmak üzere tüm eyaletlerde ön seçimlerde oy pusulasında bulunacak. Dolayısıyla Trump’ın seçimde Cumhuriyetçilerin ABD Başkanı adayı olma ihtimali oldukça güçlenmiş durumda.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çağrısıyla dün (4 Mart) Ulusal Meclis ve Senato’da görev yapan vekiller, özel kongre oturumuna katıldı. Kongre oturumunda daha önce hem Senato’da hem de Ulusal Meclis’te oylanan kürtaj hakkı oylandı. Fransa’da kürtaj hakkı böylece anayasal güvence altına alındı. Versailes versayl’de oylanan kürtaj hakkı, beşte üç oy çoğunluğu ile geçti. Böylece kürtaj hakkının anayasal güvence altına alınmasını öngören bu yasa, referanduma gitmeyecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.