Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bugün bilmeniz gerekenler (13 Mart 2024)

Medyascope editörleri Türkiye’den dünyaya, günün öne çıkan haberlerini sizler için derledi.

İstanbul’da Eros adlı kediye işkence edip ölümüne sebebiyet veren İbrahim Keloğlan yeniden hakim karşısına çıktı. Cumhuriyet Savcısı esasa ilişkin mütalaasında sanığın cezalandırılmasını ve hükümle birlikte tutuklanmasını talep etti.  Bu talebin ardından Keloğlan’ı iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Keloğlan tutuklanmadı, hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum’un “İstanbul’a bu çile reva mı?” notuyla paylaştığı görüntülerle ilgili İBB bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Ulaştırma Bakanlığı’nın M3 Bakırköy Sahil-Kayaşehir Merkez Metro Hattı Kirazlı-Bakırköy Sahil etabı için teslim etmesi gereken 72 aracı belediyeye vermediği söylendi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, aynı anda 10 metro inşaatı yürüttüklerini belirterek, “Bakanlıkça yapılan, ancak bütçeleri maliye payımızdan kesilen iki metroyu da düşündüğümüzde, aslında toplam 12 metro hattının inşaatını gerçekleştirmiş olduk” dedi. İmamoğlu parayı peşin almayı kendine marifet sayan bakanlığın, İBB’nin taşeronu durumuna geldiğini söyledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sosyal medyada “CHP’deki para sayma” görüntülerinin paylaşılmasının ardından başlattığı soruşturma kapsamında üç isim ifadeye çağrıldı.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Türkiye’de son iki günde beş kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Açıklamada “Katilleri iyi hal, haksız tahrik indirimi ve örtülü aflarla ödüllendirmekten vazgeçin” denildi.

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, sosyal medya hesabından Demirtaş Savunma Grubu imzalı bir yazı paylaştı. Yazıda, “Müvekkilimiz Sayın Selahattin Demirtaş ile Edirne cezaevine görüş için geldik ancak kendisi söz konusu onur kırıcı arama uygulamasını kabul etmediği için görüşe çıkmamıştı” açıklaması yer aldı.

Avrupa Birliği (AB) parlamentosu, 2022’de AB yöneticileri tarafından önerilen “Medya Özgürlüğü Yasası”nı kabul etti. Yasa, hükümetlerin gazetecileri yasadışı biçimde izlemesinin önüne engeller koyarken medya sahiplerinin de kaynakları hakkında kamuoyuna şeffaf olması yönünde düzenlemeler getiriyor.

Araştırmacılar, Avrupa ülkelerinin hava kirliliğini azaltma konusunda gelişme kaydettiğini belirtiyor. Buna rağmen Avrupa vatandaşları, birçok ülkede Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği eşiğin çok üstünde bir hava kirliliği içinde yaşıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) sosyal medya platformu TikTok’un satılmasını, eğer satılmazsa da yasaklanmasını öngören yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nde onaylandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.