İSTANBUL (Medyascope) – Bloomberg’de yayımlanan analize göre Jefferies International stratejisti Durukal Gün, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) seçimler öncesinde Türkiye’ye dolar swap hattı açabileceğini söyledi. Gün’e göre böyle bir adım, rezervleri güçlendirebilir, piyasa güvenini artırabilir ve Türk Lirası üzerindeki baskıyı azaltabilir.
Haberin özeti:
Bu özet yapay zekâ tarafından hazırlanmış ve editör tarafından kontrol edilmiştir.
- Bloomberg’e konuşan Jefferies stratejisti Durukal Gün, ABD’nin Türkiye’ye seçimler öncesi dolar swap hattı açabileceğini söyledi.
- Olası destek, geçen yıl Arjantin’e sunulan mekanizmaya benzer bir işlev görebilir.
- Swap hattı, Türkiye’nin döviz rezervlerini güçlendirebilir ve piyasa güvenini artırabilir.
- Gün’e göre böyle bir adım, lira üzerindeki baskıyı ve Türkiye’nin CDS primlerini azaltabilir.
- Ancak Türk ve ABD’li yetkililer böyle bir ihtimali kamuoyu önünde tartışmış değil.
İlgili bağlantılar:
- Suudi Arabistan’a devredilen Kaşıkçı dosyasına Ali Babacan’dan tepki: “Suudi Arabistan’dan ne kadar swap dilendiler?”
- Reuters: Katar’dan Türkiye’ye 10 milyar dolar geliyor
- Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Türkiye’ye geliyor, swap anlaşması gündemde
- BDDK döviz alımına kural getirdi, MB swap piyasasında faiz indirdi, dolar hareketlendi
- Mahfi Eğilmez yazdı: Herkesin sorduğu sorular ve yanıtları 1
Bloomberg’de Kerim Karakaya imzasıyla yayımlanan habere göre, ABD seçimler öncesinde Türkiye’ye dolar swap hattı açabilir. Jefferies International stratejisti Durukal Gün, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Türkiye’ye sağlayabileceği olası bir desteğin, geçen yıl Arjantin’e sunulan mekanizmaya benzer bir işlev görebileceğini belirtti.
Gün’e göre böyle bir destek, Türkiye’nin döviz rezervlerini güçlendirebilir, piyasa güvenini artırabilir ve ekonomi yönetiminin Türk Lirası’ndaki değer kaybını yönetme çabasına katkı sağlayabilir.
Durukal Gün, “Türkiye’nin Arjantin örneğine benzer şekilde seçimlerden önce ABD’den bir döviz swap hattı alabileceği makul bir senaryo görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Bloomberg’in aktardığına göre, Türk ve ABD’li yetkililer bugüne kadar böyle bir swap hattı ihtimalini kamuoyu önünde tartışmadı.
Arjantin örneği neydi?
ABD Hazine Bakanlığı’nın Arjantin’e sunduğu destek paketi, ülke merkez bankasıyla 20 milyar dolarlık döviz swap çerçevesini ve doğrudan peso alımlarını içeriyordu. Bu adımlar, ara seçimler öncesinde piyasaları istikrara kavuşturmak ve pesoya yönelik baskıyı sınırlamak için atılmıştı.
Bloomberg’e göre Türkiye açısından benzer bir destek ihtimali, yabancı yatırımcıların lira pozisyonlarına dair kaygılarının arttığı bir dönemde gündeme geldi. Yüksek petrol fiyatlarının ödemeler dengesi üzerinde baskı yaratabileceği ve ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği değerlendiriliyor.
Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yalnızca yüzde 0,1 büyüdü.
Piyasaların odağında rezervler ve faiz var
Merkez Bankası, liradaki değer kaybını enflasyondan daha yavaş tutmayı hedefleyen stratejisini sürdürmek için döviz ve altın varlıkları sattı. Bloomberg’in aktardığına göre, mart ayında ABD tahvillerinin neredeyse tamamı da elden çıkarıldı.
Bu gelişmelerin ardından Türkiye’nin CDS primi ocak başındaki 204 baz puan seviyesinden yaklaşık 240 baz puana yükseldi. Geçen ay ise ana muhalefet partisinin liderliğine ilişkin mahkeme kararının ardından 260 baz puanın üzerine çıktı.
Gün, kısa vadede piyasada geçen yıl İBB Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından görülen ölçekte bir satış baskısı beklemediğini belirtti. Yerli yatırımcıların dolarizasyona yöneliminin de lira varlıklardaki cazip reel getiriler sayesinde sınırlı kaldığını değerlendirdi.
Raporda, enflasyonun nisanda beklentilerin üzerinde yüzde 32,4’e çıktığı ve bu durumun Merkez Bankası’nın bu yıl faiz indirimine gidebileceği beklentilerini zayıflattığı da belirtildi. Gün, Türkiye’nin haziran ayında faiz artırmasını beklemediğini, Merkez Bankası’nın daha kalıcı şoklar dışında politika faizini değiştirmek yerine faiz koridorunda kademeli ayarlamalara gidebileceğini öngördü.









