Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ulukaya, mültecileri işe aldığı için sağcıların hedefi haline geldi

ABD’de yaşayan iş adamı Hamdi Ulukaya ve yoğurt şirketi Chobani, mültecileri istihdam ettiği için son günlerde sağcıların hedefi haline geldi.

Özellikle bu seçim döneminde aşırı sağcılar çalışanların çoğunun mülteci olması nedeniyle Chobani’ye ciddi bir linç kampanyası yürütüyor. Saldırıların sebebi, Ulukaya’nın, 300’ü aşkın mülteciyi fabrikalarında istihdam etmesi ve göçmenlere yardım için Tent Foundation isimli bir dernek kurmuş olması. Muhafazakâr medya kuruluşlarının hedef göstermesi sonrasında, Ulukaya ve şirketi, sosyal medya üzerinden ırkçı saldırıların hedefi haline getirildi.

Bazı internet siteleri Ulukaya’nın “ABD’yi Müslümanlarla doldurmak” istediğini iddia ederek çeşitli yalan hikayeler uydurdu. Bunun üzerine Twitter ve Facebook üzerinden Chobani’ye yönelik saldırılar en sonunda bir boykot çağrısına dönüştü. Bu linç kampanyası içerisinde, ABD’ye mültecilerin yerleşmesine karşı çıkan bazı Trump yanlıları, nefret söylemleriyle ülkelerinde yükselen milliyetçiliği yansıtmaya devam ediyor.

Konuyla ilgili olarak New York Times’a konuşan, Amerikan Sivil Haklar Birliği’nde Göçmen Hakları Projesi’nin direktörü Cecillia Wang, “Chobani ile ilgili olarak yaşananlar yabancı düşmanlığı ile rasyonel bir göç politikası yürütme arasındaki savaşın bir tezahürü” dedi.

Ulukaya: “Bir mülteci, iş sahibi olduğu an mülteci olmaktan çıkar”

Kendisi de Kürt asıllı bir göçmen olan Ulukaya, 1990’larda okumak için gittiği New York’ta 2002 yılında beyaz peynir üretip satmaya başladı. Birkaç yıl sonra, kapanan yerel bir yoğurt ve peynir fabrikasından haberdar oldu ve Küçük İşletmeler İdaresi’nden aldığı 800 bin dolarlık krediyle 2007 yılında Chobani yoğurtlarını satmaya başladı. Twin Falls, Idaho’da bir tesis açtı ve şu an toplam 2000 kişi istihdam ediyor

İşleri büyüdükçe daha çok çalışana ihtiyaç duymaya başlayan Ulukaya, yakınlarda bir mülteci yerleştirme merkezi olduğunu öğrenince onları Chobani’de istihdam etmek için çalışmalar yürüttü. Yeni işçilerine ulaşım imkanı sağladı ve kendilerine çevirmen tahsis etti. Ulukaya, diğer çalışanlara yaptığı gibi mültecilere de asgari ücretin üzerinde maaş veriyor. Chobani, Twin Falls’taki fabrikasını açtığında da yerel yerleştirme merkezine başvurdu ve şirket şu an Irak, Afganistan ve Türkiye’den gelen mültecilere istihdam sağlıyor.

Ulukaya bu sene yaptığı bir konuşmada “Bir mülteci iş sahibi olduğu dakikada artık mülteci olmaktan çıkar” demişti. Bugün, Chobani’nin yıllık cirosu yaklaşık 1,5 milyar dolar. Öte yandan, geçtiğimiz yıl, Ulukaya, Bill Gates’in The Giving Pledge projesi kapsamında mal varlığının çoğunu mültecilere yardım için bağışlayacağını açıklamıştı.

Chobani’ye yöneltilen iddialara ilişkin olarak New York Times’a konuşan, Partnership for Refugees (Mülteciler için Ortaklık) projesinin yöneticisi Jennifer Patterson, mültecilerle çalışan Chobani ve diğer şirketlerin bu kişileri sömürmediğini belirtti. Patterson: “Aksine, bu şirketler yerleştirilen mültecilere mutlu ve üretken bir yaşam fırsatı sunuyor” dedi.

Chobani’nin mültecileri istihdam etmesi, Ulukaya’nın geçtiğimiz Ocak ayında Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmaya kadar bu denli dikkat çekmemişti. Ulukaya konuşmasında, şirketlerin mültecilere yardım etmek için daha fazla çabalaması gerektiğini söylemişti. Bugünse, Cisco, IBM, Salesforce ve daha birçok şirket Ulukaya’nın geçen yıl kurduğu Tent Foundation ile işbirliği yapıyor. Bu kuruluş, mültecilerin verimli bir şekilde iş gücüne entegre edilmesi için diğer şirketlere yardım ediyor.

Chobani’ye yönelik karalama kampanyası

Ulukaya’nın Davos’taki konuşmasının ardından aşırı sağcı internet sitesi WND, “Amerikan Yoğurt Devi ABD’yi Müslümanlarla Doldurmaya Ant İçmiş” başlıklı bir haber yayınlamıştı. Ardından geçtiğimiz yaz, Trump’ın kapmanyasına destek veren muhafazakar haber sitesi Breitbart, Chobani hakkında bir dizi yanıltıcı haber yaptı. Bunların arasında, Chobani’nin mültecileri istihdam etmesiyle Idaho’daki verem vakalarındaki ani artış arasında bir bağlantı kuran bir haberin yanı sıra, Chobani’nin adını Twin Falls’ta reşit olmayan çocukların cinsel istismarı vakasıyla birlikte anan bir haber bulunuyor.

Breitbart’ın haberleriyle birlikte Chobani’ye internet üzerinden yapılan saldırılar daha da yoğunlaştı. Bu saldırıların bir diğer hedefi haline gelen ve ölüm tehditleri alan Twin Falls Belediye Başkanı Shawn Barigar, kendisi ile ilgili iddialara ilişkin, “Chobani’nin kendisine iş gücü bulabilmesi için bizim mültecileri tuttuğumuz, Chobani’nin istediğini işe alması için benim bizzat Obama yönetiminden para aldığım ve bunun da ABD’nin İslamlaştırma politikasının bir parçası olduğu yönünde tamamen uydurma haberler yapıldı. Bu çılgınca” dedi.

Öte yandan, Ulukaya’nın mültecilerle çalışması çok daha büyük bir dizi inisiyatifin sadece bir parçası. Yakın zamanda Chobani hisselerinin yüzde 10 hissesini çalışanlarına paylaştırmıştı. Ulukaya’nın tüm çalışanlarına ücretli doğum izni sağladığı da biliniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.