Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Partilerin ortak ve tek gündemi: 15 Temmuz darbe girişimi

Bugün siyasi partilerin tek gündemi 15 Temmuz darbe girişimiydi. Önce Başbakan Binali Yıldırım ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. Görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu er ve erbaşlara yönelik şiddet görüntülerinin soruşturulması gerektiğini belirti. Başbakan Yıldırım ise hukuk devletinde intikam almak gibi bir anlayışın asla kabul edilmeyeceğini belirtti. Başbakan: “Bundan böyle de görevlerini yaparken hukuk dışında hareket eden olursa en şiddetli şekilde üzerlerine gidilecektir. Bir kez daha Kemal Kılıçdaroğlu’na gösterdiği dayanışmadan ötürü teşekkür ediyorum” dedi.

yıldırımkılıclars

Yıldırım, Kılıçdaroğlu’nun ardından MHP lideri Devlet Bahçeli’yi konuk etti. Yıldırım görüşme sonrasında “Ülkemizde tabii ki farklılıklarımız var, hepimiz aynı ten rengine sahip değiliz gözlerimizin renkleri farklı ama farklı olmayan bir şey var: hepimizin gözlerinden akan yaşların rengi aynı” şeklinde konuştu. MHP lideri Bahçeli ise “Demokrasi tercihinde ortak bir akıl hakim olmuştur ve çok kısa süre içerisinde darbenin henüz daha sonuçları net görülmemekle beraber önemli ölçüde tehlike boyutundan uzaklaştığı hissedilmektedir” dedi.

Yıldırım: İstemedikleri kadar kanıt sunacağız

Meclis’te dört partinin grup toplantılarında sadece 15 Temmuz darbe girişimi konuşuldu.

AKP grup toplantısında, Binali Yıldırım “darbe girişiminin kaynağı konusunda zerre tereddütümüz yok, gerçekler ayna gibi ortadadır” dedi. Darbecilerin 1980’den itibaren TSK içinde örgütlenmeye başladığını söyleyen Yıldırım şöyle devam etti: “Bize diyorlar ki neden önlem almadınız? Ben de diyenlere şunu soruyorum. Yıllardır verdiğimiz mücadelede neden bizi yalnız bıraktınız. Eğer bugün ki desteğiniz o gün de olsaydı belki bunları yaşamayacaktık.” Yıldırım darbecilerle TSK’yı ayrı tutmak gerektiğini belirtip darbecilerin ordu içinden tek tek temizleneceğini söyledi. Fethullah Gülen’in ABD den iadesine konusundaysa ise “Bize diyorlar ki kanıt sunun; görünen köy kılavuz ister mi kardeşlerim?” diye konuştu. Yıldırım yine de kendilerinin Fethullah Gülen’le ilgili ABD’ye istemedikleri kadar kanıt sunacaklarını belirtti. Yıldırım 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Meclis’i terk etmeyen vekillere teşekkür etti ve “Bombalar altında Meclis’i çalıştırdığınız için sizi tebrik ediyorum.” Dedi.

Kılıçdaroğlu: Hürriyet’e saldıranlar vicdan sorgulaması yapsın

“Türkiye laiktir laik kalacak” sloganlarıyla başlayan CHP grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu ise her darbe sonrası en büyük zararı kendi partilerinin gördüğünü vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Demokrasi aynı zamanda hukuku ve demokrasiyi katledenlere karşı direnme hakkını kullanmak demektir.” Medyanın darbe girişimini engelleyen en önemli faktörlerden biri olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, Hürriyet gazetesine yapılan saldırıyı hatırlatarak şöyle dedi: “O saldırıyı yapanlar şimdi bir vicdan sorgulaması yapıyorlar mı?”

Darbe girişimi sonrası 4 partinin uzlaşısı sonucu yayınlanan ortak metni hatırlatarak şöyle konuştu: “Biz buna demokrasi manifestosu diyoruz ve bu bildiriye sonuna kadar sahip çıkıyoruz.” Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç’un bireysel silahlanmayı kolaylaştırma teklifine sert çıkan Kılıçdaroğlu “Biz kendi ülkemizin güvenliğini sağlayamıyor muyuz? Bizim polisimiz, askerimiz yok mu?” diye sordu.

Bahçeli’den idam önerisine tam destek

MHP Grup toplantısında Devlet Bahçeli, sürekli olarak Fethullah Gülen’e bağlı kişilerin devlette örgütlendiğini dile getirmelerine rağmen önlem alınmadığını belirtti. Bahçeli, darbe girişimini bir fecaat olarak tanımladı ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Asker ve polis karşı karşıya gelmiştir. Asker halkla karşı karşıya gelmiş ve ordunun itibarı onu ve caydırıcılığı örselenmiş. Türkiye her türlü güvenlik riskine açık hale gelmiştir.” Gündemdeki idam cezasıyla ilgili, buna destek vereceklerini belirtti. Bahçeli sokak gösterilerinin uzatılmaması gerektiğini belirtip “Milletimizin sivil yönetime sahip ve destek vermesi memnuniyet vericidir. Ancak sokaklara sıkışıp kalırsak kutuplaşmanın artacağını da görmezden gelemeyiz” dedi.

Yüksekdağ: Herkesin sokak hakkı korunmalıdır

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da partisinin grup toplantısında sözlerine 15 Temmuz darbe girişimini kınayarak başladı. Yüksekdağ darbe mekanizmasının düğmesine basılmasının çözüm sürecinin bitmesiyle paralel olduğunu ileri sürdü. Darbe girişiminin bertaraf edildiği ancak tehlikenin devam ettiği yönündeki açıklamalara da değinen Yüksekdağ “Bu tehlikeyi bertaraf etmek için demokratik bir yolda birleşilmesi gerekiyor. Darbeyi gerçek anlamda uzaklaştırmak istiyorsak darbenin antitezi yani demokrasiyi inşa etmek zorundayız” dedi. Sokağa çıkma yasağının sürdüğü bölgeleri hatırlatan Yüksekdağ hükümeti şöyle eleştirdi: “Bir taraftan sokağa çıkma çağrısı yapılırken, Kürt kentlerinde halen sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmayan hiçbir demokrasi iddiası bizleri ikna edemez.”

Yüksekdağ “Sivil siyasetle darbeci siyaset arasındaki kesişmenin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Bireysel silahlanma ve idam çağrıları asla kabul edilemez. Bu söylemler büyük ve tarihsel suçların işlenmesi anlamına gelir. Sokaklarda yürütülen provokasyonlara karşı gerekli tedbirler alınmalıdır. Herkesin sokak hakkı siyasi iktidar tarafından korunmalıdır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler