Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Guardian: “İran, Irak ve Suriye üzerinden, Kürtlerin yardımıyla Akdeniz’e ulaşmak istiyor”

İngiltere’nin prestijli gazetesi Guardian, İran’ın Suriye ve Irak’taki varlığıyla elde etmeyi hedefledikleri üzerine bir yazı yayınladı.

Suriye’deki kaosun ortasında İran’ın oyun planı ortaya çıkıyor: Akdeniz’e bir hat” başlıklı yazıda, İran’ın, Irak’ın Arap ve Kürt bölgeleri üzerinden Suriye’deki Kürt bölgelerine, oradan da Halep’in kuzeyine uzanan bir hattı güvence altına alarak Akdeniz’e bir bağlantı kurmayı planladığı öne sürülüyor.

33333

Guardian’ın Ortadoğu muhabiri Martin Chulov imzalı yazıya göre, İran’ın Irak ve Suriye’de savaşan milislerinin hedeflerinden biri İran’ın Akdeniz’e mal ve insan taşımasını sağlayabilecek güvenli bir hat inşa etmek. Chulov’ın kaynakları 2014’te şekillenmeye başlayan bu planın en önemli mimarlarından birinin Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü’nün başı ve İran’ın Suriye ve Irak’taki güçlerinin komutanı olan Kasım Süleymani olduğunu söylüyor.

kasim

İran’ın kendi güçleri ya da müttefikleri tarafından korunacak böyle bir güvenli hat yaratması için Kürtlerle yakın bir işbirliği yapması gerekeceği anlaşılıyor. Chulov’un görüştüğü kişiler, Türkiye’nin İran’ın Kürtlerle bu şekilde yakınlaşmasına hiç de sıcak bakmadığını ve bu gelişmeden endişe duyduğunu dile getirmiş. Ayrıca, Batı ülkeleri de böyle güvenli bir hattın İran’ın bölgedeki hegemonyasını pekiştireceğinden korkuyor.

Haberin orijinalini buradan okuyabilirsiniz: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.