Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Clinton azınlıklara yükleniyor

ABD başkanlık seçiminde Hillary Clinton ve Donald Trump arasındaki çekişme kızışırken, Clinton ülkedeki azınlıkların oy kullanmasını garanti altına almak için elinden geleni yapıyor.

En son yapılan ankete göre Clinton, yarışta Trump’ın az farkla önünde gözüküyor. Clinton’ın hedefi, ağırlıklı olarak kendisine oy vermesi beklenen siyah ve Latin azınlıkların seçime katılım oranlarını artırarak zafere biraz daha yaklaşmak. Clinton’ın kampanyasına şu anki Başkan Barack Obama ile genç Demokrat Parti seçmeni nezdinde oldukça popüler olan Bernie Sanders büyük destek veriyor. Bilindiği gibi Sanders Clinton’a parti içindeki seçimlerde kaybetmişti.

Tim Kaine: Trump bir palyaço

Geçtiğimiz hafta boyunca Başkan Obama, siyahların önemli bir oy gücüne sahip olduğu Florida ve Miami gibi eyaletlerde siyah seçmene seslendi. Bu konuşmalarda sık sık Trump’ın siyah azınlıkların düşmanı olduğunu vurguladı ve siyah Amerikalıları şayet Trump başkan olursa gücünü onların aleyhine kullanabileceği konusunda uyardı.

Clinton, Latin seçmenlerin yoğun olduğu Nevada ve Arizona gibi eyaletlerde de seçim çalışmalarını artırdı. Clinton’ın Başkan Yardımcısı adayı Tim Kaine, Arizona’daki seçmenlere İspanyolca seslendi ve Trump’ın mülteci karşıtı duruşunu eleştirerek onu bir payaso yani palyaço olarak nitelendirdi. Washington Post’un yaptığı bir ankete göre ülke ortalamasına göre seçime katılım oranları düşük olan Latin seçmenlerin yüzde 67’si Clinton, 19’u Trump’ı destekliyor.

Yarışın çekişmeli geçeceği eyaletlerden biri North Carolina. Obama’nın kazandığı 2007’den önceki son yedi seçimde Cumhuriyetçileri destekleyen eyalette 2008 seçimlerini Obama kazanmış olsa da Demokratlar buradaki seçimleri 2012 de yine kaybetmişlerdi. North Carolina’da Clinton’ın oylarını kazanmak istediği iki önemli seçmen kitlesi var: siyahlar ve üniversite eğitimli gençler. Eğer Clinton North Carolina’yı kazanırsa seçimde büyük bir avantaj elde etmiş olacak.

Sanders Clinton’ın yanında

Hillary Clinton’ın eyalette düzenlediği mitingde yanında genç ve eğitimli demokratların sesine kulak vereceği Bernie Sanders ve meşhur siyahi rap şarkıcısı Pharrel Williams vardı. Sanders, genç seçmenlere iktisadi eşitlik ve sağlık reformu gibi konularda iyileşme için Clinton’ın seçilmesinin şart olduğunu söyledi. Anketler siyah seçmenin seçime katılımının şu an 2008’den daha düşük olduğunu gösteriyor.

Clinton’ın rakibi Trump’ın seçim stratejisiyse Clinton’ın ülke genelinde seçmen nezdinde sahip olduğu olumsuz imajını daha da belirginleştirmek. Trump yaptığı konuşmalarda Clinton’ın “eskide kalmış bir aday” ve bir “suçlu” olduğunu vurguluyor. Trump’ın öne sürdüğü bir diğer iddiaysa eğer Clinton seçilirse e-postalarıyla ilgili soruşturmalardan dolayı ülkede daha önce benzeri görülmemiş bir anayasal kriz yaşanacağı. Kocasının bazı kesimler gözündeki olumsuz imajını değiştirmek için bu hafta Melania Trump da Pennysylvania’da bir konuşma yaptı ve kadın ve çocuk haklarının öneminden bahsetti.

Bütün dünyanın merakla beklediği seçimin sonucu 8 Kasım Salı günü belli olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.