Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Genç vekiller Çin’e bağlılık yeminini okumayınca Hong Kong karıştı

156 yıllık İngiltere yönetiminin ardından 1997 yılında Çin’e devredilen Hong Kong’ta bağımsızlık yanlısı iki genç siyasetçinin, şehrin yasama meclisindeki görevlerinden men edilmeleri Hong Kong’ta binlerce kişinin gösteri yapmasına neden oldu.

Pekin yönetiminin Hong Kong’un içişlerine gittikçe daha fazla karışması ve Hong Kong’un özerk yönetimine daha fazla müdahale etmesi, Çin Komünist Partisi karşısında Hong Kong’un bağımsızlığını savunan birçok siyasi partinin yükselmesine neden olmuştu.

Özellikle genç siyasetçilerin yürüttüğü bağımsızlık yanlısı siyasi hareketin halktan destek bulması ile Ekim ayında yapılan seçimlerde, yetmiş kişillik şehir meclisine altı genç siyasetçi seçildi. 12 Ekim günü yapılan yemin töreninde, bu genç siyasetçilerden ikisinin yeminlerinin geçerli bulunmaması ve görevden men edilmeleri ise, bağımsızlık yanlılarını sokağa döktü.

Bunlardan Younspiration partisinin 30 yaşındaki lideri Sixtus ‘Baggio’ Leung. Leung, yemin törenine mavi renkli “Hong Kong, Çin değildir” bayrağıyla çıkmış ve meclis üyelerinin göreve başlamak için söylemesi gereken Çin yasalarına ve bütünlüğüne bağlılık yeminini etmemişti.

Younspiration partisinin 25 yaşındaki üyesi Yau Wai-ching ise, yemin töreni esnasında, “Ben, Yau Wai-ching, Hong Kong ulusuna tam anlamıyla sadık olacağıma ve Hong Kong’un değerlerini en iyi şekilde koruyacağıma ve savunacağıma ant içerim” demişti.

Demokrasi yanlısı yeni nesil meclis üyelerinden Eddie Chu ise yemini tamamıyla okumuş fakat sonunda “Demokrasi ve özerklik. Otokrasi ölecektir!” demişti. Çin’in katı tek parti sistemine karşı çıkan Demostito Partisi’nin 23 yaşındaki lideri ve meclise seçilen altı genç üyeden biri olan Nathan Law ise yemin töreninde “Beni zincire vurabilirsiniz, bana işkence yapabilirsiniz, hatta bedenimi yok edebilirsiniz fakat zihnimi asla tutsak edemezsiniz” demişti.

Yemin töreninin ardından Pekin hükümeti Leung ve Wai-ching’in yeminlerini geçersiz saydı ve bu iki siyasetçiyi meclis üyeliği görevinden men etti.

Özgürlüklerinin son yıllarda kısıtlanmasından şikayet eden birçok Hong Konglu 2014 yılında üç ay süren sokak gösterilerine katılmış, gösteriler de şehrin özerkliğinin arttırılmasını savunan altı siyasetçinin meclise girmesine yol açmıştı. Bu son yaşananlardan sonra, Pazar günü, Çin’in müdahalesini protesto etmek amacıyla 13 bin Hong Konglu gösteri yaptı ve polisle sert çatışmalar yaşandı.

Pekin hükümetinin iki genç temsilciyi görevinden men etmesi, Leung ve Yau’nun koltukları için yapılacak seçim için Pekin yanlıları ile demokrasi yanlıları arasında yeni bir mücadeleyi başlatt

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.