Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Her şeyde bir çatlak vardır. Işık böyle girer içeri”

82 yaşındaki efsanevi Kanadalı müzisyen, şair, yazar Leonard Cohen’in ölüm haberi, Ekim ayında söylediği “Artık ölüme hazırım. Umarım fazla rahatsız edici değildir” sözlerini akıllara getirdi. Cohen, onu dinleyen her neslin kulağında dizeler bırakarak hayata gözlerini yumdu.

Geçtiğimiz ay çıkardığı on dördüncü stüdyo albümü “You Want It Darker” sonrası Leonard Cohen’in ölümü yaşına rağmen herkes için sarsıcı oldu.  Oğlu Adam Cohen’in “Babam, Los Angeles’teki evinde, hissettiği her şeyi tamamlamış olmanın huzuru içinde yaşamını yitirdi” dediği Leonard Cohen için Los Angeles’ta bir anma töreni düzenlenecek.

Leonard Norman Cohen 1934 yılında Kanada’nın Québec eyaletinin Montreal kentinde Polonya-Litvanya kökenli Yahudi bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasını 9 yaşındayken kaybeden Leonard, ergenlik yıllarında gitar çalmayı öğrendi, hatta McGill Üniversitesi’nde okuduğu yıllarda Buckskin Boys isimli bir folk grubu da kurdu. O yıllara baktığımızda Cohen’in müzik çalışmaları, edebi kariyerinin yanında ek bir uğraş gibiydi. Şiirlerini ilk kez 1956 yılında yayımlayan Cohen, başlığıyla da dikkat çeken “Hitler için Çiçekler” şiir kitabıyla Québec edebiyat ödülüne layık görüldü.

McGill’den mezun olduktan ve New York’taki Columbia Üniversitesi’nde bir yılını geçirdikten sonra Cohen, Yunan adası Hydra’ya yerleşti. Burada yaşadığı yarı münzevi hayattan sonra ise müzik kariyerinin peşinden gitmek üzere ABD’ye yerleşti. 70’lerde pop, kabare, dünya müziği üzerine çalıştıktan sonra 80’li yıllardan itibaren, alışık olduğumuz bas bariton ses tonuyla aşk, cinsellik, din üzerine şarkılar söyledi.

Leonard Cohen’in yarım asrı aşkın müzik kariyerinin sonunda, dünyaya veda etmeden bir ay önce çıkardığı albümü “You Want It Darker”ın aynı isme sahip ilk şarkısının koro kısmının sözleri bahsedilmeye değer: “Hineni Hineni / Tanrım ben hazırım”. Hineni, İbranice, “İşte buradayım” anlamına geliyor.

Hala yayınlanmamış şiirleri, kaydedilmeyi bekleyen şarkı sözleri olan Cohen, Ekim ayında The New Yorker’a verdiği röportajda “küçük tatlı bir şarkı” üzerine çalıştığını söylemişti. Cohen şarkıyı bitirebileceğini düşünmediğini söyledi ve şöyle dedi: “Belki de olur, kim bilir? Belki de ikinci baharımı yaşayabilirim, bilmiyorum. Ama ruhani bir yola girmeye cüret edemiyorum. Buna cüret edemiyorum. Yapmam gereken bazı şeyler var. Bazı şeyleri halletmem lazım. Ölmeye hazırım. Umarım ölüm fazla rahatsız edici değildir. Benim için yolun sonu geldi.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.