Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ele geçirilen belgeler Musul’daki IŞİD gerçeğine ışık tutuyor

Musul’da ele geçirilen, IŞİD polisine ait belgeler IŞİD polisi üyelerinin alkol kullanmak, geneleve gitmek, pedofili, tecavüz, adam kaçırma gibi suçlamalarıyla işten çıkarıldıklarını ortaya koyuyor.

Cihadçı gruplar ve onların Irak’ta son 10 yıldaki gelişimleri üzerine araştırmalar yapan, istihbarat danışmanı ve güvenlik analisti Hişam el Haşimi’nin Twitter hesabı üzerinden yayınladığı belgelere göre Musul’da bulunan IŞİD’e bağlı bir polis memuru tecavüz ve adam kaçırma; başka bir polis memuru diğer polislere içki temin etme ve kendisi de içme; bir başka polisin alkolik olma ve geneleve gitme; bir diğeri pedofili ve akli dengesinin yerinde olmaması gibi sebeplerle işten atılmış.

Ele geçirilen bir başka belgedeyse Irak’taki yabancı savaşçı sayısının 16 bin 200 civarında olduğu belirtiliyor. Bu, tahminlerin oldukça üzerinde bir sayı. Buna göre 2015 yılında en az 4 bin kişinin IŞİD’e katıldığı anlaşılıyor.

Bir başka belgedeyse yabancı ülkelerden gelmiş IŞİD üyelerine dair kapsamlı bilgiler var : Fransa, Belçika, Mısır, Suudi Arabistan ve Kosova’dan gelmiş bazı IŞİD üyelerinin “Musul’da savaşmak istemediği” ya da “Suriye’ye geçmek istediği” rapor edilmiş. Altında Rusça “Sorunlu grup: 15 yabancı savaşçı” yazan belgede, Irak’tan dönmek isteyen IŞİD üyelerinin tam isimleri ve kimlik bilgileri veriliyor. Listede Fransa’dan gelmiş; biri ailesiyle olmak üzere altı kişi, Belçika’dansa bir kişi bulunuyor. İsviçre’den gelmiş IŞİD üyesi Abu wall al-Swisri “savaşmaya isteksiz” olarak rapor edilirken; Fransa’dan gelmiş, üç karısı 13 çocuğuyla birlikte bulunan Abu Fares al-Farensi de “Suriye’ye dönmek istiyor” diye kaydedilmiş.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.