Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yüzden fazla doğal sit alanı insanlar yüzünden tehdit altında

UNESCO tarafından belirlenen doğal sit alanlarının yüzden fazlası, insan faaliyetleri yüzünden tehdit altında. Yeni bir araştırmaya göre söz konusu sit alanları altyapı, tarım ve yerleşimden ötürü ciddi zarar görüyor.

Doğal dünya mirası sit alanları UNESCO tarafından belirleniyor ve listede bölgesel sınırları aşan ,”üstün evrensel değerler”e sahip olduğu düşünülen 229 sit alanı bulunuyor. Dünyadaki en değerli doğal varlıklar olarak görülen bu sit alanları, yapılan yeni bir araştırmaya göre insan faaliyetleri yüzünden zarar görüyor.

sasali

Biological Conservation dergisinde yayınlanan araştırmaya göre 1993’ten beri doğal sit alanları üzerindeki insan faaliyeti baskısı; artan yollar, tarım ve yerleşim yüzünden Avrupa hariç her yerde yüzde 63 artmış durumda. Avrupa’da hızla düşen zararı “cesaret verici” olarak niteleyen araştırmacılar, araştırmanın izinsiz avlanma, turizm ve iklim değişikliği gibi tehditleri içermediği uyarısında bulunuyor. İnsan faaliyetleri yüzünden doğal sit alanlarının en çok zarar gördüğü yer ise Asya kıtası. Hindistan’daki Manas doğal yaşam koruma alanı zarar konusunda tehlikeli bir yükselişe tanık oluyor.

Araştırmaya göre, içinde orman bulunan sit alanlarında 2000 yılından beri ciddi bir orman kaybı yaşanmış. Her kıtada rastlanan orman kayıplarında Kuzey Amerika ve Avustralya başı çekiyor. Çok şiddetli bir şekilde ormanlarını kaybeden Kuzey Amerika, dünyadaki kaybın yüzde 57’sinden sorumlu.

izmir

Araştırmayı yöneten, Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nden James Allan sit alanlarının tüm insanlık çok önemli olduğunu ve dolayısıyla bu yerlerin korunması gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Şimdi küresel toplumun ayağa kalkmasının ve hükümetleri doğal dünya mirası sit alanlarının korunmasından sorumlu tutmasının tam zamanıdır.”

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.