İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) ve Heinrich Böll Stiftung Derneği “Türkiye’deki Mültecilerin Entegrasyonun Önündeki Engeller ve Fırsatlar” başlıklı bir rapor hazırladı.
31 Ocak Salı günü, raporu hazırlayan Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Doğuş Şimşek’in ve İGAM Başkanı Metin Çorabatır’ın katılımıyla bir tanıtım etkinliği düzenlendi.
“Mültecilerin entegrasyonu” sıklıkla bahsedilen bir konu. Rapor, dünyadan örneklerle karşılaştırarak, Türkiye’de iyi bir entegrasyon süreci yaşanması için nasıl politikalar izlenmesi gerektiğini tartışıyor.
Raporu hazırlayan Metin Çorabatır ile hazırladıkları raporu ve mültecilere halihazırda tanınan haklar ve entegrasyon sürecini konuştuk. Mültecilere vatandaşlık verilmesi ile ilgili tartışmaları da değerlendiren Çorabatır, Türkiye’nin her şeyden önce yapması gerekenin, uluslararası anlaşmalara koyduğu coğrafi sınırlamayı kaldırarak, bütün ülkelerin vatandaşlarının mülteci statüsü alabilmesinin önünü açmak olduğunun altını çizdi.
Metin Çorabatır’la yaptığımız röportaj
Kamera: Emrecan Kaya
Dr. Doğuş Şimşek ile entegrasyon kavramının altının nasıl doldurulması gerektiğini ve dünyadan iyi ve kötü entegrasyon örneklerini konuştuk. Şimşek, entegrasyonun iki taraflı bir süreç olduğunun altını çizerek, mültecilerin sığındığı ülkenin devleti ve toplumunun kendi sorumluluklarının farkında olmasının önemini belirtti.
Dr. Doğuş Şimşek ile yaptığımız röportaj
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.