Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Sağlık Örgütü: “Yeni antibiyotiklere acilen ihtiyaç var”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) mevcut antibiyotiklere dirençli oldukları için insan sağlığına ciddi tehdit oluşturan 12 bakteri için acilen yeni antibiyotiklere ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün uzmanlarına göre enfeksiyonlarla savaşan ilaçlardan etkilenmeyen bu bakteriler, insanlık için kanserden bile daha büyük bir tehlike oluşturuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün listelediği bakterilerin yarattığı risk  ‘kritik’, ‘yüksek’ ve ‘orta’ şeklinde üç gruba ayrılıyor. Kritik grupta yer alan bakteriler, hastaneler ve bakım evlerinde tehlike oluşturuyor. Bu bakteriler kan dolaşımı enfeksiyonları ve zatürre gibi ölümcül rahatsızlıklara yol açabiliyor. Diğer gruplardaki bakteriler ise bel soğukluğu veya gıda zehirlenmelerine neden oluyor.

Söz konusu bakterilerin yüksek ölüm oranlarının sebebi olduğunu ve yeni tedavilere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Dünya Sağlık Örgütü’nden Marie-Paule Kieney, “Antibiyotik direnci artıyor ve tedavi seçeneklerimiz hızla azalıyor. Eğer bu işi piyasaya bırakırsak acilen ihtiyaç duyduğumuz yeni antibiyotikler zamanında üretilmeyecek” diyor.

Antibiyotikler etkilerini yitirdiğinde kemoterapi, organ nakli, sezaryen, protez gibi operasyonlar oldukça tehlikeli hale geliyor. Dünyada her yıl 700 bin kişi, ilaçlara direnç gösteren enfeksiyonlar yüzünden hayatını kaybediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.