Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da “protestoların anası” sürüyor: 37 kişi öldü, yüzlerce yaralı var

Venezüela’da hükümet karşıtı protestolar yaklaşık bir aydır devam ediyor. “Protestoların anası” diye nitelendirileren ve on binlerce kişinin sokaklara döküldüğü protestolarda bugüne kadar 37 kişi yaşamını yitirirken yüzlerce kişi yaralandı. Son olarak 20 yaşındaki Hecder Lugo isimli bir göstericinin başından vurularak öldürülmesi, protestoları daha da şiddetlendirdi. Peki Venezüela halkı neden sokaklarda?

Devlet Başkanı Maduro ile muhalifler arasında artan gerilim

Venezüela’daki kutuplaşma, iktidardaki Chavez destekçisi Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) yanlıları ile bu partinin 18 yıllık iktidarının sona ermesini isteyenler arasında yaşanıyor.

maduro
Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro

2013 yılında eski Devlet Başkanı Hugo Chavez’in hayatını kaybetmesinin ardından yine PSUV’dan gelen Nicolas Maduro, Chavez’in politikalarını sürdürme vaadiyle devlet başkanı seçilmişti. İktidardaki PSUV yanlıları, Chavez ve Maduro’nun ekonomik ve sosyal politikalarını destekliyor. Chavez’in destekçileri, her iki liderin de Venezüela’nın petrol zenginliğini, eşitsizliği gidermek ve gelir düzeyini artırmak için kullandıklarını savunuyor.

Venezüela’nın ihracat gelirlerinin yüzde 95’i petrol satışından geliyor ve buradan elde edilen gelirler, hükümetin bazı sosyal programlarının finansmanında kullanılıyor. Bu sosyal programlar kapsamında şu ana kadar Venezüela hükümeti, bir milyona yakın yoksula ev sağladı.

Ancak petrol fiyatlarındaki düşüş ve son üç yıldır yaşanan ekonomik durgunluk, bazı sosyal programlarda kesintiye gidilmesine ve iktidardaki Maduro’nun destekçilerinin bazılarının Maduro’dan uzaklaşmasına neden oldu.

Yüksek Mahkeme, Ulusal Meclis’in yetkilerini devraldı

Öte yandan Venezüela Yüksek Mahkemesi’nin 29 Mart’ta aldığı kararla, muhalefetin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis’in yetkilerini devralması hükümet ile muhalefet arasındaki gerilimin gittikçe şiddetlenmesine ve halkın sokağa çıkmasına yol açtı.

Muhalefet, bu kararın kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu dile getirirken Maduro’yu “diktatör” olmakla suçluyor.

capriles
Muhalefet lideri Henrique Capriles

Hükümet karşıtlarının öfkesi, 7 Nisan’da muhalif lider Henrique Capriles’in kamu görevinden 15 yıl boyunca men edilmesiyle daha da arttı. Capriles’in 2018 devlet başkanlığı seçimlerinde yeniden aday olması bekleniyordu. Capriles’in 2032 yılına kadar siyasetten men edilmesi de göstericilerin öfkesinin altındaki nedenlerden biri.

Muhalefetin iktidardan dört temel talebi var. Söz konusu talepler, Ulusal Meclis’in yetkilerini devralma kararına imza atan Yüksek Mahkeme hakimlerinin görevden alınması, bu yıl içerisinde genel seçime gidilmesi, siyasi tutukluların serbest bırakılması ve ilaç ithalatına izin verecek bir kanalın oluşturulmasını içeriyor.

Ülkenin çeşitli kentlerinde Chavez heykelleri devriliyor

Bazı kentlerde göstericilerin dükkanları yağmaladığı gösterilerde şiddetin dozu gittikçe yükseldi. En son, 20 yaşındaki bir gencin başından vurulduğu gösterilerde bugüne dek yüzlerce kişi yaralandı. Başkent Caracas’ta zırhlı bir aracın göstericilerin üzerine sürülmesi de gelen haberler arasında.

Göstericilerin son eylemlerinden biri de ülkenin batısındaki Rosario de Perija kentinde ise, Hugo Chavez’in küçük bir heykelinin göstericiler tarafından devrilmesi oldu. Bu olayın görüntülerinin sosyal medya üzerinden hızlıca yayılması sonrasında Chavez heykellerine yönelik saldırılar başka kentlerde de sürüyor.

chavez

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.